Lintuinfluenssa ja pihapiirin kuollut lintu herättävät huolta – Miten linnunraato pitää hävittää? Entä lintujen ulosteet? Lue asiantuntijan ohjeet

Lintuinfluenssa tappaa lintuja jo eri puolilla Suomea. Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen neuvoo, miten kannattaa toimia, kun löytää kuolleen linnunraadon kotipihaltaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuolleet linnut ja Suomessakin ilmennyt lintuinfluenssa herättävät huolta tartuntavaarasta.

Lintuinfluenssa tappaa lintuja jo eri puolilla Suomea. Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen neuvoo, miten kannattaa toimia, kun löytää kuolleen linnunraadon kotipihaltaan.
Teksti:
Marja Aalto

Tuntuuko lintuinfluenssa kuin toisinnolta koronaviruksesta? Ensin tautia saattoi pitää vain etäisenä, muualla maailmassa riehuvana vaivana, kunnes yhtenä päivänä sitä löydettiin myös Suomesta.

Ilmaantuuko pian uusi variantti ja sitten taas uusi? Vaikka lintuinfluenssan uhkaa ei pidetä ihmisille vielä kovin suurena, häiritsee ajatus kuolevista linnuista – erityisesti silloin kun kuollut lintu löytyy liian läheltä, kuten omalta kotipihalta.

Kun kotipihalta löytyy kuollut lintu, miten sitä pitää käsitellä?

Kuollut lintu tai muu kuollut eläin kannattaa viedä mahdollisimman nopeasti pois pihasta, etteivät lemmikkieläimet tai muut perheen jäsenet pääse koskemaan siihen.

Käytä eläimen siirtämiseen lapiota tai muuta työvälinettä. Laita lintu muovipussiin tai pahvilaatikkoon ja vie se tiiviisti suljettuna sekajätteisiin.

Jos käytät muovipussia, käännä pussin suuhun ensin leveä taitos, sellainen, jonka tekisit oksennuspussille. Kun raato on pussissa, voit kääntää taitoksen kiinni pussin ulkopuolelta niin, ettet koske pussin sisäpintaan.

Raadon voi myös haudata. Kaiva niin syvä kuoppa, että villieläimet eivät pääse kaivamaan sitä auki ja peitä kuoppa tarvittaessa kivillä.

Vaikka epäilisit, että lintu on kuollut epähuomiossa törmättyään ikkunaan, kannattaa olla varovainen ja viedä raato sekajätteisiin. Voihan olla, että törmäys johtui linnussa olleesta sairaudesta.

Jos koskee kuolleeseen lintuun vahingossa paljain käsin, mitä kannattaa tehdä? 

Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla noin puolen minuutin ajan. Jos käsissä on haavaumia, laita niihin desinfiointiainetta. Varo, ettet vahingossa hiero nenää, silmiä tai suuta ennen käsien pesua. 

Lue myös: Kymmenen kysymystä: Miksi käsienpesu on niin tärkeää?

Käsihygienia ja käsien pesu on tärkeää.

Käsihygienia ja käsien pesu on tehokas keino ehkäistä pöpöjen leviämistä. © Colourbox

Lintuinfluenssa herättää huolta, kannattaako linnunraadon käsittelyssä käyttää hengityssuojainta?

Jos raato on pieni eikä se pölise, ei suojain ole välttämätön. Jos yhtään epäilyttää, että raato saattaa pöllähtää ja saatavilla on hengityssuojain, kannattaa sitä käyttää. Siinä on se etu, että se estää myös nenän ja suun koskettelun. 

Pitääkö kuolleen linnun nostamisen jälkeen lapio suihkuttaa vedellä?  

Työvälineet on hyvä pestä käsittelyn jälkeen vähintään vesipesulla ja jättää aurinkoon kuivumaan. Aurinko tappaa viruksia, samoin kuivuminen. Virukset eivät elä pitkään kuivassa ympäristössä. Lintuinfluenssa on virusvälitteinen sairaus. 

Kun lintu kakkaa terassin puutarhapöydälle, miten lintujen ulosteet kannattaa puhdistaa?

Linnun kakka kannattaa pestä käsineet kädessä, koska siinä voi olla tauteja aiheuttavia mikrobeita kuten salmonellabakteereita. Ensin voi valuttaa vettä letkulla rauhalliseen tahtiin niin ettei vesi roisku ja sitten pestä aineella, jota pöydän pinta kestää.

Sen jälkeen pesuliinat kannattaa pestä hyvin tai laittaa sekajätteisiin. Painepesuria ei kannata käyttää, sillä silloin vedestä muodostuu aerosolia, eli pienenpieniä nestepisaroita. Niiden sisällä virukset voivat kulkeutua ilmaan hengitettäväksi.

Jos käyttää muita kuin kertakäyttöhansikkaita, pitää hansikkaatkin pestä ja kuivata hyvin. Kannattaa suosia mahdollisimman pitkävartisia hansikkaita. 

Kuinka tarpeellista lintuinfluenssalta suojautuminen oikein on?

Nykyisen tiedon mukaan lintuinfluenssa ei tartu linnuista ihmiseen herkästi, eli riski on vähäinen.

Tiedossa olevat ihmistartuntatapaukset maailmalta ovat sellaisia, joissa ihminen on käsitellyt useita virustartunnan saaneita lintuja läheisessä kontaktissa.

Turkiseläimistä, erityisesti minkeistä, lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmiseen paljon herkemmin, sillä niiden hengitysteiden reseptorit ovat samankaltaisia kuin ihmisellä.

Koska kuolleessa linnussa voi kuitenkin olla aina ihmiselle haitallisia bakteereja, ja viruksia kannattaa niihin opetella suhtautumaan varovaisesti.

Lue myös: Puolassa kissoja on sairastunut lintuinfluenssaan − Näin Ruokavirasto ja Kissaliitto neuvovat kissanomistajia

kissa ja lintu, lintuinfluenssa

Kissa voi saada lintuinfluenssatartunnan kuolleesta linnusta. © iStock

X