Maria Veitola puolustaa häirinnän uhreiksi joutuneita naisia – ”Valtarakenteet suojelevat, etenkin miehiä, rikkaita ja kuuluisia väärintekijöitä”

Maria Veitola ei pidä reiluna, että väärin toimineita ihmisiä kiitellään rohkeudesta samalla kun häirinnän kohteeksi joutuneita kyseenalaistetaan ja vähätellään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maria Veitola ihmettelee, miksi häirintään syyllistyneitä miehiä kannustetaan ja uhreja väheksytään.

Maria Veitola ei pidä reiluna, että väärin toimineita ihmisiä kiitellään rohkeudesta samalla kun häirinnän kohteeksi joutuneita kyseenalaistetaan ja vähätellään.
Teksti:
Anni Niittylahti

Toimittaja Maria Veitola ottaa kantaa Instagramissa naisten kohtaamaan häirintään sekä väärintekijöiden saamaan myötätuntoon. Aiheesta on uutisoitu viime aikoina paljon näyttelijä Aku Hirviniemen tekstiviestikohun seurauksena.

Veitola ihmettelee, miksei häirintään syyllistyneiden sijaan keskitytä uhreihin ja heidän läheisiinsä.

”Haluan uskoa, että väärin toiminut ihminen voi tehdä parannuksen ja korjata toimintaansa. Heidän kiittelemisensä jostain erityisestä rohkeudesta ei silti ole minusta reilua”, toimittaja kirjoittaa julkaisussaan.

Maria Veitolan mukaan oikeasti rohkeita ovat ne ihmiset, jotka ovat uskaltaneet tuoda esille kohtaamiaan vääryyksiä sekä harvat toimittajat, jotka ovat nostaneet ihmisten ääniä esille.

”Nämä ihmiset ovat ottaneet suuren riskin heihin kohdistuvasta vihasta, syytöksistä ja työmahdollisuuksien mahdollisesta vähenemisestä huolimatta.”

Maria Veitola uskoo, että kohtaamastaan häirinnästä voi olla hyvin vaikea kertoa etenkin silloin, kun tekijä on valta-asemassa oleva mies ja teon kohteena nuorempi nainen. Veitola on huomannut, kuinka uhreja vähätellään ja kyseenalaistetaan, kun taas häirintään tai muuhun epäasialliseen käytökseen syyllistyneitä miehiä tuetaan ja kiitellään.

”On se niin rankkaa, kun on jäänyt kiinni huonosta käytöksestä seksuaalirikoksesta, häiritsevistä viesteistä ja syrjivästä tai asenteellisesta käytöksestä.”

Toimittaja huomauttaa, että ihmisiä ei usein kiinnosta tapaukset, joissa ei olla syyllistytty selvästi rikokseen. Hän huomauttaa, että epäasiallinen käytös voi silti traumatisoida ja rikkoa sitä kohtaavia uhreja.

”Kun lopulta puhumme näistä tapauksista, käsittelemme lähes aina vain jäävuoren huippua. Suurin osa väärinkäytöksistä ei tule koskaan näkyväksi. Valtarakenteet suojelevat, etenkin miehiä, rikkaita ja kuuluisia väärintekijöitä”, Veitolan julkaisussa lukee.

Lue myös: Esimies lähetti härskejä tekstiviestejä nuorelle miehelle – Ei kannata välittää, ylemmän pomon vastaus kuului

Moni nainen sai epäasiallisia viestejä suositulta näyttelijältä

Naisten kohtaama häirintä on noussut uutisiin viime aikoina, kun Seiska paljasti näyttelijä Aku Hirviniemen lähetelleen epäasiallisia, seksuaalissävytteisiä viestejä useille eri naisille. Osa naisista on julkisuudesta tuttuja ja toiset eivät. Joidenkin kanssa Hirviniemi oli mukana samoissa työprojekteissa.

Hirviniemi esitti julkisen anteeksipyynnön Instagramissaan, kun myös Ilta-Sanomat uutisoiva näyttelijän epäsopivasta käytöksestä. Anteeksipyynnössään näyttelijä pahoitteli asiaa erityisesti kihlatultaan Sonja Kailassaarelta ja muilta läheisiltään.

Julkaisun kommenttikentässä osa Hirviniemen seuraajista on kannustanut näyttelijää ja pitänyt ulostuloa rohkeana. Toiset puolestaan kyseenalaistavat anteeksipyynnön vilpittömyyttä.

Kohun myötä Hirviniemi erosi Hihhihii Oy -tuotantoyhtiön hallituksesta. Hänet myös korvattiin Helsingin kaupunginteatterin Ilmasta rahaa -näytelmässä, jossa Hirviniemen oli tarkoitus esittää näytelmän pääroolia.

Lue myös: Väkivaltaisia asiakkaita, nylkyttävä työkaveri ja julmaa mykkäkoulua – Kolme työntekijää kertoo kokemuksensa työpaikkahäirinnästä

X