Masennusta, pikajuoksua ja tv-visailuja - Tiesitkö tämän euroviisufinalisteista?

Euroviisufinaaliin selvisi tänä vuonna sekä kisan vanhin että nuorin laulaja. Mutta tiedätkö, kuka on artisteista nopein?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

San Marinoa edustava Serhat, 54, ja Valko-Venäjän Zena, 17, ovat iältään euroviisuartistien ääripäitä.

Euroviisufinaaliin selvisi tänä vuonna sekä kisan vanhin että nuorin laulaja. Mutta tiedätkö, kuka on artisteista nopein?
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Viisujen vanhin ja nuorin

Tämänvuotisten viisuartistien ikähaitarin ääripäät ovat San Marinoa edustava 54-vuotias Serhat ja Valko-Venäjän Zena, joka täyttää syksyllä 17 vuotta. Serhat ja Zena pääsivät jatkoon tiistain semifinaalista, mitä voidaan kummankin kohdalla pitää melkoisena yllätyksenä.

Serhatin Say Na Na Na ja Zenan Like it ovat nimittäin varsin yhdentekeviä kappaleita ja esityksetkin lavallepanoineen vanhanaikaisia. Lisäksi Serhatin laulutaidossa ei ole juuri kiittämistä, vaikka käheä ääni tuo mieleen erään supertähden: somessa häntä irvailtiin ”köyhän miehen Leonard Coheniksi”.

Toki Serhat on suosittu hahmo paitsi kotimaassaan Turkissa myös viisupiireissä. Alun perin hammaslääketieteellisestä valmistunut istanbulilainen tuli ensin tunnetuksi tv-visailujen juontajana, sitten myös laulajana. Serhat on edustanut San Marinoa kerran aiemminkin, Tukholman kisoissa 2016.

Valkovenäläinen Zena on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt paitsi levyttää myös ääninäytellä lastenelokuvissa.

Artisteista nopein on syntynyt Lontoossa

Ruotsi on totuttuun tapaan yksi Euroviisujen ennakkosuosikeista, eikä se tälläkään kertaa ole ihme. Karismaattinen John Lundvik laulaa komeasti kappaleen Too Late For Love, ja esitys on yksinkertaisuudessaan tyylikäs.

Laulaja on itse ollut myös mukana tekemässä kappaletta, joka on tarttuva – mutta sanottakoon, että hieman tylsä.

Lundvik, 36, syntyi Lontoossa kuwaitilaiselle äidille. Ruotsalaiset vanhemmat adoptoivat hänet jo vauvana.

Nuorena Lundvik harrasti pikajuoksua. Hänen paras saavutuksensa on pronssimitali Ruotsin mestaruuskisojen 4 x 100 -metrin viestissä. Lundvik lieneekin Euroviisujen nopein artisti: hän on juossut sata metriä aikaan 10,84.

Suosituimman kerroin on enää 1,65

Hollanti on keikkunut vedonlyönnin kärjessä koko talven ja vain parantanut asemiaan. Unibetin kerroin Hollannin voitolle juuri ennen finaalipäivää on enää 1,65.

Kilpailukappale Arcade on herkkä balladi ja pianolla itseään säestävä Duncan Laurence esittää sen kikkailematta. Mutta voiko ennakkosuosikki jäädä finaalissa kuitenkin näyttävämpien numeroiden jalkoihin?

Hollanti on voittanut Euroviisut aiemmin neljästi, mutta edellisestä voitosta on jo 44 vuotta. Lisäksi maa putosi finaalista vuosina 2005-2012, joka on kisojen tähän mennessä pisin karsiutumisputki.

Kriittisin haluaa herättää keskustelua

Islanti yllätti tänä vuonna tuomalla viisuihin teknopunk-yhtye Hatarin. Hatrið mun sigra -kappale julistaa vihan voittoa, ja lavalla nähtävä naamio- ja nahkaremmiosasto saattaa joitakuita hätkäyttää.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Hatari suhtautuu erittäin kriittisesti Israeliin. Yhtyeen mielestä tämänvuotinen kisa perustuu valheelle, mutta toisaalta Hatari haluaa olla mukana herättämässä keskustelua Israelin toimista palestiinalaisalueilla.

Yhtye on Israeliin saavuttuaan muun muassa vieraillut miehitetyllä Länsirannalla. Hatarin Tryggvi Haraldsson kommentoi vierailun jälkeen Guardian-lehdelle, että Euroviisuissa mukana oleminen on absurdia, koska viisujen rakkaudentäyteinen kupla on vain tunnin ajomatkan päässä ”apartheidista”.

Pohjoisin räppäri tulee Kautokeinosta

Euroviisujen pohjoisinta ulottuvuutta edustaa tänä vuonna Norjan kappaleessa joikaava Fred Buljo. Kautokeinossa syntynyt saamelainen räppäri maustaa joiullaan väkevästi muutoin kovin pliisua diskohumppaa.

KEiiNO-yhtyeen Spirit in the Sky aiheutti pikkukohun talvella, kun siinä havaittiin yhtäläisyyksiä Saara Aallon viimevuotiseen Monsters-viisuun.

Liikuttavin ryhmä on Australiasta

Viidettä kertaa Euroviisuissa mukana oleva Australia sai tiistain semifinaalissa aikaan ihastuneita henkäyksiä. Zero Gravity -kappale on saanut varsinaisen vau-lavallepanon, jossa Kate Miller-Heidke ja taustalaulajat keikkuvat korkealla taipuisien seipäiden varassa.

Itse kappale on valoisaa pop-oopperaa, mutta sillä on liikuttava taustatarina. Zero Gravity on ensimmäinen kappale, jonka Miller-Heidke kirjoitti selvittyään esikoispoikansa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Kappaleen nimi, ”Ei painovoimaa”, viittaa keveyden tunteeseen pitkän masennuskauden jälkeen.

Odotetuin esitys Madonnalta?

Euroviisujen väliaikanumerot ovat usein niitä hetkiä, jolloin katsojat suuntaavat jääkaapille. Tänä vuonna on toisin, kun viisulavalle astelee Madonna, joka tulee ennakkotietojen mukaan esittämään uuden hittinsä lisäksi tasan 30 vuotta vanhan klassikkonsa Like a Prayer.

Monelle Madonnan show saattaakin olla tämänvuotisen finaalin odotetuin esitys.

X