Saara Aalto – Ikuisen kakkosen menestys on tyrehtynyt milloin kielimuuriin, milloin viisuraatiin tai managerin puutteeseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saara Aalto vieraili Suomessa maanantaina. Viikonloppuna hän esiintyy Wembley Areenalla X Factor UK -laulukilpailun finaalissa. © markku ulander/lehtikuva
Saara Aalto lauloi Lontoon kautta tiensä suomalaisten sydämiin.

Ikuinen Kakkonen

Saara Aalto on ikäkautensa lahjakkaimpia laulajia, jolle maailman – ja pienen Suomen – valloitus on ollut tuskallista puurtamista. Aallon levyt eivät ole soineet radiossa ja hänen osakseen on koitunut karvas kakkossija useissa laulukilpailuissa. Nyt – X Factor UK:n myötä – Saara Aallosta on tulossa kirkas tähti sekä Iso-Britanniassa että Suomessa. Sankaritarinan edetessä moni on miettinyt, miksi läpimurto kesti niin kauan. Syitä voi etsiä taustavoimista – ja Aallosta itsestään.

 

KIELIMUURI

Kotimaiset musiikkimarkkinat ovat käpertyneet sisäänpäin. Suuret levy-yhtiöt panostavat suomenkieliseen musiikkiin, ja vientihankkeisiin panostetaan kitsaasti. Siinä yhtälössä englanniksi ja kiinaksi levyttänyt Aalto on ollut hankala pala. Hän on levyttänyt kotikutoiselle Yume-pikkumerkille, jota vetää ex-avopuoliso Teemu Roivainen.

 

MANAGERI

Suomessa on huonosti kansainvälisen tason managereita. ”Suunnitelmallisuus on puuttunut viennistä. On ajateltu, että musiikki menee sinne, minne musiikki menee”, Sunrise Avenuen nokkamies Samu Haber sanoi viime viikolla Kauppalehdessä. Haber peräänkuulutti musiikin vientiin ”lomaosakemyyjien” asennetta ja luovaa myyntityötä. Sunrise Avenue on myynyt yli kaksi miljoonaa levyä.

 

ASIANTUNTIJAT

Suomalainen yleisö on jo ymmärtänyt Saara Aallon potentiaalin. Kevään 2016 Euroviisuissa hän sai eniten yleisöääniä. Kompastuskiveksi koitui viisuasiantuntijat. Mediaraadin mukaan Aalto oli huonoin yhdeksästä finalistista. Hän sai asiantuntijoilta nolla pistettä. Aaltoa kuvattiin sanoilla ”kliseinen, persoonaton ja muovinen”.

 

ITSEPÄISYYS

Suurella artistilla on vahva näkemys. Saara Aalto on halunnut myös säveltää omat kappaleensa. Ne ovat hyviä, mutta eivät välttämättä samaa kansainvälistä huipputasoa kuin Aallon lauluääni. Yksi kiinnostava kysymys on, kenen kanssa Aalto päätyy tekemään yhteistyötä. Jatkossa asiantuntijat löytynevät Iso-Britanniasta.

X