Merivoimat aseisti aluksiaan raskailla ilmatorjuntaohjuksilla – oikeus ampua kovilla, jos huippukokousta uhataan ilmasta – viranomaiset eivät kiistä

Jaa artikkeli
Miinalaiva Uusimaa Helsingin Eteläsatamassa. Arkistokuva.
Miinalaiva Uusimaa Helsingin Eteläsatamassa. Arkistokuva. © Balcer / Wikimedia Commons
”Voidaan sanoa, että mahdollisesti nuo liittyvät varautumiseen”, sanoo Helsingin poliisin viestintäpäällikkö.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Huippukokousta turvaavat paitsi poliisit myös puolustusvoimat, joka lähettää virka-apuun palkattua henkilökuntaa,  varusmiehiä ja kalustoa kalustoa maalle, merelle ja ilmaan.

Merivoimat lähettää virka-apuun Hämeenmaa-luokan miinalaivat, jotka kykenevät merimiinoittamisen lisäksi myös ilmavalvontaan ja -torjuntaan.

Seuran tietojen mukaan merivoimat on jo aseistanut miinalaivansa raskailla ilmantorjuntaohjuksilla. Alusten henkilökunta on saanut salaiset ohjeet mahdollisten poikkeustilanteiden osalta. Ohjusveneissä on tykkiaseistus. Jokaisella veneellä on oikeus ampua kovilla, jos huippukokousta uhataan.

Merivoimat ja poliisi eivät myönnä eivätkä kiistä Seuran tietoja.

”Minun ei kuulu tietää”

”En ota asiaan mitään kantaa. Varmasti liikkuu kaikennäköisiä tornihuhuja tällaisten tapahtumien alla”, kommentoi merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari.

Helsingin poliisin viestintäpäällikkö Jukka Matilainen ei ollut kuullut ohjusveneiden aseistamisesta. Operatiivisia kuvioita hän ei suostunut kommentoimaan.

”Voidaan sanoa, että mahdollisesti nuo liittyvät varautumiseen. Kaikki viranomaisten yhteistyö liittyy huippukokouksen varautumisjärjestelyihin.”

Kun Trump on vieraillut Baltiassa, isäntämaat ovat aseistaneet hävittäjänsä ilmataisteluohjuksilla. Matilainen ei halunnut kommentoida Suomen Hornet-hävittäjien aseistusta. Hän tyytyy sanomaan, että viranomaisten lisäksi myös puolustusvoimien virka-apu näkyy näyttävästi kaupungilla.

Pääesikunnan verkkoviestintäpäällikön sijainen Ossian Hartig ei pystynyt kommentoimaan kyseistä tapausta.

”Operatiiviset tehtävät ovat salaisia. En tiedä kyseisestä esimerkistä mitään, eikä minun kuulukaan tietää.”

 

Täsmennys
Juttu julkaistu 13.7. klo 14.56, juttua päivitetty klo 15.22: kyse on miinalaivoista, jotka on aseistettu raskailla ohjuksilla. Ohjusveneissä on kevyempi tykkiaseistus.

X