Suomalaisia lapsia kannustetaan lukemaan – Mutta miksi ihmeessä kampanjan nimi on englanninkielinen?

Lapsia ja nuoria kannustetaan lukemaan kirjoja suomeksi tai ruotsiksi. Miksi ihmeessä kampanjan nimi on Read Hour?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Read Hour -kampanjan nimi voisi olla suomeksi vaikkapa lukutuokio.

Lapsia ja nuoria kannustetaan lukemaan kirjoja suomeksi tai ruotsiksi. Miksi ihmeessä kampanjan nimi on Read Hour?
Teksti:
Tyyne Pennanen

Tällä viikolla on vietetty lapsille ja nuorille suunnattua Read Hour –kampanjaa. Se huipentuu perjantaina 8. syyskuuta, jolloin kannustetaan lukemaan tunnin ajan.

Read Hourin tarkoitus on sytyttää lukuilon kipinää. Aie on hyvä, mutta miksi ihmeessä suomalaisia kannustetaan lukemaan englanninkielisellä kampanjanimellä? Tarjolla olisi hyviä suomenkielisiä sanoja, kuten lukutunti tai lukutuokio.

Kysytään asiaa Heidi Enbackalta, joka on Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -ohjelmapäällikkö. Kampanja on säätiön ideoima, vaikka sitä on yhteiskehitetty nuorten, opettajien, kirjastojen, lukutoimijoiden ja yritysten kanssa.

”Kampanja lähti viisi vuotta sitten kehittymään kansainvälisellä kärjellä YK:n Kestävän kehityksen agenda 2030:sta, jonka neljäs tavoite on hyvä koulutus.  Olemme halunneet tuoda esiin kansainvälistä näkökulmaa lukemiseen, että se on taito kaikkialla maailmassa.”

Eikö tässä anneta lapsille ja nuorille kaksoisviesti, kun kannustetaan lukemaan suomen kielellä ja toisaalta kampanjan nimi on englanninkielinen? 

”Voihan sen näinkin nähdä, mutta me toteutamme Read Houria suomeksi ja ruotsiksi Suomessa. Read Hourin avulla luodaan yhteisöllisyyttä lukemisen ympärille, mikä voi tapahtua omalla kielellä, missä maassa sitten tapahtuukin. En näe, että se sulkisi pois suomen kielen asemaa.”

Brändinimellä halutaan näkyvyyttä somessa

Ei ole ollenkaan hullumpi ajatus, että lukemisen ympärille rakennetaan yhteisöllisyyttä. Olisihan se mukavaa, jos lapset ja nuoret vaikkapa jakaisivat somessa kirjavinkkejä. Enbacka kertoo, että Read Hour leviää häshtäginä sosiaalisessa mediassa. Hänen mielestään siihen tarvitaan englantia.

”Sosiaalisen median ilmiöt leviävät helposti englannin kielellä, ja sitä kautta saa yhteisöllisyyttä.”

Jos kansainvälinen yhteisöllisyys on näin tärkeää, onko olemassa projekteja, joissa suomalaiset lapset ja nuoret saisivat toteuttaa yhteisöllisyyttä muiden maiden lasten ja nuorten kanssa?

”Tuo olisi itse asiassa hyvä idea, mutta tällä hetkellä Read Houria toteutetaan omassa maassa oman lähiympäristön kanssa.”

Oletteko harkinneet, että pitäisikö alkaa käyttää suomenkielistä termiä?

”Tästä tulee joka vuosi joitain yksittäisiä palautteita. Jokaisella näkökulmalla on puolensa, mutta tässä vaiheessa Read Hour alkaa olla niin tunnettu brändi, että emme ole lähteneet sitä vaihtamaan. Read Hour on ainoastaan kampanjan nimi, muutoin toimintaa järjestetään Suomessa suomeksi ja ruotsiksi, ja ihmisiä kutsutaan viettämään lukutuntia heidän omalla äidinkielellään.”

Mikä on Read Hour -kampanjan tarkoitus?

Read Hour -kampanjaa vietetään tänä vuonna ainakin kahdeksassa maassa.

Onko tärkeämpää saada kampanjalle kansainvälistä tunnettavuutta kuin kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan?

”Lasten ja nuorten säätiössä keskitymme erityisesti nostattamaan lukuiloa täällä Suomessa, eli se on meille tärkeintä. Muissa maissa Read Houriin ja lukutunnin viettoon on tartuttu suurella innolla ja tämä on yllättänyt meidätkin – selvästi Read Hourille on tarvetta!

Read Houria vietetään eri maissa erilaisin painotuksin, mutta kaikkialla sillä halutaan kannustaa ihmisiä lukemaan. Mitä enemmän ihmiset lukevat, sitä enemmän se levittää sivistystä, ymmärrystä ja empatiaa ihmisten ja kansojen välillä. Suomi voi Read Hourin avulla toimia esimerkkinä muulle maailmalle. ”  

Uhkaako englannin kieli mielestäsi suomen kielen asemaa?

”Tutkijat tietävät omasta näkökulmastaan, ja voin kertoa omastani. Mielestäni ei uhkaa, vaan kielitaito tukee aina toista kieltä. Elämme yhä monikielisemmässä yhteiskunnassa. Meillä on vahva koulutusjärjestelmä, jossa suomen kieli on pääkielemme.”

lastenkirjallisuus
Lapselle lukeminen on tärkeää. © iStock

Lue myös: ”Lapsia kiehtovat anarkistiset hahmot” – Miksi vain noin neljännes vanhemmista lukee enää lapsilleen ääneen?

Tähän tulee teksti

X