Mitä Suomi lukee kesällä? Kansanedustaja Maria Lohela, dekkaristi Matti Rönkä ja toimittaja-kirjailija Koko Hubara kertovat lempikirjansa

Jännitystä, tarinoita ja asiaa – kesäloma on lukemisen parasta aikaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koko Hubara.

Jännitystä, tarinoita ja asiaa – kesäloma on lukemisen parasta aikaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Kansanedustaja Maria Lohela

Kuuntelen parhaillaan äänikirjana Riitta Kylänpään Pentti Linkola – ihminen ja legenda -kirjaa. Linkola on mielenkiintoinen persoona. Ihailen henkilöitä, jotka eivät kaihda tuoda esille näkemystään. Luen jonkin verran dekkareita, viimeksi luin Lee Childin kirjaa Tilinteko.

Lomalla aion lukea Donald Trumpista kertovan kirjan Tulta ja tuhoa. Olen ollut enemmän romaanien ystävä, mutta tositarinat ja elämäkerrat ovat alkaneet kiinnostaa.

Kirja, jota en unohda on Tuulen viemää. Margaret Mitchellin klassikossa vuodelta 1936 on rehellistä ajankuvaa, joka on toki romantisoitu. Luin sen ensimmäisen kerran ala-asteella.

Maria Lohela

Kansanedustaja Maria Lohela. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä

Luen parhaillaan Lauri Karénin elämäkertaa Aatos Erkko, yksityinen valtiomies. Kirja on monelta osin todella hymistelevä ja nostaa kohteen jalustalle. Sitä joutuu lukemaan lempeä hymy huulilla.

Lomalla aion lukea paljon, esimerkiksi Pekka Seppäsen romaanin Nyman, joka kertoo, ettei Kekkonen olekaan kuollut ja Antti Heikkisen Matkamies maan. Divarista löysin tutkija Osmo Hyytiän kirjan Karjalais-Suomalainen neuvostotasavalta 1950–1956. Sen aihe on oma kiinnostuksenkohteeni eli lähihistoria ja Vienan Karjala.

Kirjailija, johon palaan uudestaan on Raymond Chandler, muuten luen aika harvoja kirjoja uudelleen. Joskus nuorena tein niin, koska kotonamme ei ollut niin paljon kirjoja, ja ne harvat tuli luettua moneen kertaan.

Matti Rönkä

Toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Ruskeat tytöt-blogin päätoimittaja, kirjailija Koko Hubara

Luen parhaillaan Laurent Binet’n kirjaa Kuka murhasi Roland Barthesin?. Se on hyvä kesäkirja, ei mikään perusdekkari. Mulla on kesken useita kirjoja samaan aikaan, ja tartun niihin aina tilanteen mukaan.

Lomalla aion lukea Sloane Crosleyn esseekokoelman Look alive out there. Kirjailijan aikaisemmat kokoelmat ovat samantyyppistä kevyttä ja hauskaa kuin Girls-tv-sarja, joka kuvaa nuorten naisten elämää New Yorkissa.

Kirjailija, johon palaan aina uudestaan on Joan Didion. Hänen kirjanta sijoittuvat Yhdysvaltain länsirannikolle, Sacramentoon ja San franciscoon. Aivan sama mistä hänen romaanistaan tai esseekokoelmastaan puhutaan, hänen lauseensa ovat täydellisiä.

Koko Hubara

Ruskeat tytöt -blogin päätoimittaja, kirjailija Koko Hubara. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Lisää kirjavinkkejä kesälle:

Kuvat: OM-arkisto ja kustantajat

Galleria

X