Muumimuseo muuttaa kesäkuussa Tampere-taloon

Jaa artikkeli
Pauliina Ahokas
Muumimuseo aukeaa Pauliina Ahokkaan johtamassa Tampere-talossa. © Sara Pihlaja
Pauliina Ahokas

Muumimuseo aukeaa Pauliina Ahokkaan johtamassa Tampere-talossa. © Sara Pihlaja

Muumimuseo suljettiin Tampereen  pääkirjasto Metsosta loppuvuodesta 2012, kun tiloissa alkoi remontti. Kun remontti valmistui, kirjasto tarvitsi entisen museotilan omaan käyttöönsä. Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän alkuperäisteoksille etsittiin vuosia uutta sijoituspaikkaa Tampereelta. Pitkään aikaan kenellekään ei tullut mieleen kysyä tiloja Tampere-talosta.

Kun asiaa alettiin selvittää, kävi nopeasti ilmi, että muumien ja Tampere-talon naittaminen olisi win-win-tilanne, kertoo Tampere-talon johtaja Paulina Ahokas.

”Muumit saavat Tampere-talosta elämykselliset ja kiinnostavat museotilat”, hän kertoo.

Hallinnollisesti museo pysyy Tampereen Taidemuseon alaisena.

Vuosina 2013–2016 kokoelma sijaitsi väliaikaistiloissa Tampereen taidemuseon pohjakerroksessa. Etenkin japanilaisturistit valittivat pettymystään. Museotila ei vastannut odotuksia, etenkään, kun nähtävillä oli vain supistettu kokoelma.

Muumimuseo kilpailee alukeperäisteoksilla

Tänä vuonna Japanissa on aukeamassa valtava muumiteemapuisto. Paulina Ahokas korostaa, ettei Tampereen Muumimuseon tarvitse yrittää mitään sen kaltaista. Vaikka museosta tulee entistä elämyksellisempi, sen ydin ovat jatkossakin Janssonin teokset. Niitä ei ole Japanissa eikä missään muuallakaan.

”Originaalit ovat kiistaton kansainvälinen kilpailutekijä”, Ahokas sanoo.

Uudistettu Muumimuseo avautuu Tampere-talossa 17. kesäkuuta. Siellä Tove Janssonin luomat, alati kiehtovat muumitarinat avautuvat piirrosten, maalausten, kolmiulotteisten kuvaelmien ja erilaisten opastusten kautta ja tarjoavat sytykettä mielikuvitukselle ja vastakaikua tarinoiden kaipuulle. Siihen saakka Tampere-talon Talvipuutarhassa on nähtävillä museon rakentamisesta kertova Making of Muumimuseo -näyttely.

Lue Seuran numerosta 08/2017 Tampere-talon johtaja Pauliina Ahokkaan haastattelu.

X