Anna-lehti: Näyttelijä Miia Nuutila myöntää ammatistaan: ”On hyväkin, jos ei ole liian kaunis”

Näyttelijä Miia Nuutila näkee vanhenemisessa viisastumisen mahdollisuuden. Vuosien myötä on syntynyt uskallus lakata suorittamasta ja tunnustaa heikkoutensa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miia Nuutila uskoo, että onnellisuus ja vapaus löytyvät, kun oppii tuntemaan itseään ja elämää.

Näyttelijä Miia Nuutila näkee vanhenemisessa viisastumisen mahdollisuuden. Vuosien myötä on syntynyt uskallus lakata suorittamasta ja tunnustaa heikkoutensa.
Teksti:
Terhi Harper

Näyttelijä Miia Nuutila, 47, kertoo Anna-lehden haastattelussa elävänsä seesteistä uusperhearkea Espoossa miehensä, muusikko Antti Paavilaisen kanssa.

Kun pariskunta tapasi toisensa reilut neljä vuotta sitten, molemmilla oli takanaan yksi avioliitto.

”On onni, että kohtasin Antin, joka hänkin oli juuri aiemmin eronnut. Me ymmärrämme toisiamme ja kestämme olla erossakin toisistamme. Kaikki on Antin kanssa luontevaa
ja helppoa, töissä ja kotona”, Miia Nuutila sanoo Anna-lehdessä.

Rakkauden voima

Reilut neljä vuotta sitten, seurusteltuaan vasta vuoden, Miia ja Antti tekivät rohkean päätöksen muuttaa yhteisen katon alle.

Kummallakaan ei ollut lapsuudenkodista mallia uusperheestä, mutta Miian mukaan selkeät pelisäännöt ovat auttaneet uuden yhteisen arjen luomisessa.

Arkeen sisältyy myös kahdenkeskistä aikaa.

”Olemme joka toinen viikko kaksin, joka toinen viikko paritalossamme asuvat tyttäreni Mimosa, 17, ja poikani Amos, 14, sekä Antin 17- ja 12-vuotiaat pojat.”

”Olemme joka toinen viikko kaksin, joka toinen viikko paritalossamme asuvat tyttäreni Mimosa, 17, ja poikani Amos, 14, sekä Antin 17- ja 12-vuotiaat pojat.”

Miia Nuutila ja Antti Paavilainen eivät epäröineen yhteenmuuttoa. ”Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Rakkaus on niin voimakas, luotimme siihen.” © Pekka Holmström / Otavamedia

”Avioliitto oli raskaampi kuin ero”

Miia tietää, että avioero etenkin pitkästä liitosta on monelle todella rankka paikka, josta selviäminen voi viedä vuosia – näin ei kuitenkaan ollut hänen itsensä kohdalla.

”Ehkä uusi rakkaus kultaa muistot, mutta omassa avioerossani näen vain hyviä puolia. Se ei ollut riitaisa, eikä raskaskaan. Avioliitto oli paljon raskaampi kuin ero”, Miia kertoo.

Miia oli entisen miehensä kanssa naimisissa viisitoista vuotta. Hän ajattelee, että suhteen tuleminen päätökseen oli vääjäämätöntä.

”Meillä oli hyviä aikoja yhdessä, sain kaksi ihanaa lasta ja heille parhaan mahdollisen isän. Sitten vain tapahtui jotakin… Se oli kuin hedelmä, joka kypsyi ja oli valmis. Uskon kohtaloon, näin ilmeisesti piti käydä.”

Nykyään Miia iloitsee siitä, että suhteet ex-puolisoihin ja heidän kumppaneihinsa ovat hyvät.

”Minä suorastaan tykkään eksäni nyksästä, hän on tosi hieno tyyppi.”

Lue myös: Miia Nuutila ja Antti Paavilainen eivät erota työtä ja vapaa-aikaa: ”Kun olemme kahdestaan, voimme yhdessä pohdiskella eri asioita ja juttuja”

”Vanhenemisessa on viisastumisen mahdollisuus”

Miia Nuutila on aina kokenut olevansa ikävuosiaan vanhempi.

”Nyt 47-vuotiaana koen olevani keholtani noin 53- ja sielultani ehkä jo 71-vuotias. Näen, että elämäni on viime vuosina nousujohteisesti keventynyt.”

Miia ajattelee keski-iän kuulostavan sanana tylsältä, mutta siihen kätkeytyy paljon.

”Vanhenemisessa on viisastumisen mahdollisuus. Siksi se ei kauheasti pelota.”

Vuosien myötä Miia on saanut uskallusta olla myös heikko, kun aiemmin väsymyksestä huolimatta oli jatkettava suorittamista kiukkuisena.

”Tunnistan jo, mikä on väsymystä ja mikä esimerkiksi surua, riittämättömyyttä tai pelkoa. Kärsivällisyys ja armollisuus ovat lisääntyneet huimasti.”

Ei liian kaunis näyttelijäksi

Miia on kokenut pitkään olevansa olemukseltaan kookas, mikä on johtanut moniin laihdutuskuureihin ja itsensä ruoskimiseen.

”Joku sanoi minulle lapsena, että kauheeta, kun sä oot iso. Se jäi pitkään
vallitsevaksi kehonkuvakseni. Tykkään syömisestä ja olen 176 senttiä pitkä, mutta en ole koskaan ollut lihava.”

Lukioikäisenä Miia alkoi olla sinut vartalonsa kanssa – myöhemmällä iällä pohdintaan on tullut entisestään uutta näkökulmaa.

”En ole aikuisenakaan kuvitellut olevani kaunotar, mutta olen tyytyväinen ulkonäkööni.
Näyttelijän ammatissa on hyväkin, jos ei ole liian kaunis. Tavallisen näköinen ei jää kauneuden vangiksi vaan on vapaa olemaan monipuolisesti mitä vain.”

X