Nuori velkaantuu, mistä voi hakea apua? Kokosimme neuvot – Näin voit tukea velkakierteeseen joutunutta ja ylivarojen elänyttä

Miten läheiset voivat auttaa, kun nuori velkaantuu? Keinoja on mutta Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä muistuttaa, ettei nuoren puolesta yleensä kannata maksaa velkoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun nuori velkaantuu, läheisten huoli kasvaa. Nuorta voi tukea monin tavoin.

Miten läheiset voivat auttaa, kun nuori velkaantuu? Keinoja on mutta Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä muistuttaa, ettei nuoren puolesta yleensä kannata maksaa velkoja.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kun nuori elää ylivarojensa ja velkaantuu, voi vanhemmille tulla yllätyksenä, miten isoja velkasummia nuoret voivat hankkia pienistä tuloistaan huolimatta. Nykyajan pikavipit eivät ole vain muutaman satasen suuruisia, vaan jopa kymmenien tuhansien eurojen kokoisia.

Mitä tehdä, kun nuori velkaantuu ja elää velkakierteessään? Näin ohjeistaa Takuusäätiön neuvonnan vastaava asiantuntija Henri Hölttä toimimaan:

Mitä kannattaa tehdä ensimmäisenä, kun nuoren velkakierre paljastuu?

”On tärkeää pitää pettymyksen tunteet kurissa, kun nuori kertoo veloistaan tai pidemmästäkin velkakierteestään.

Nuori ei kaipaa lisäsyyttelyä vaan ymmärtävää ja rakentavaa tukemista. Lasta voi auttaa selvittelemään, mihin kaikkialle hänellä on velkoja ja mitä niiden maksamiseksi voi tehdä.”

Mistä nuorelle voi hakea apua?

”Apua voi kysyä nuoren puolesta esimerkiksi Takuusäätiön Velkalinja-puhelinpalvelusta tai Kysy rahasta -chatista. Yhteyttä näihin voi ottaa ihan anonyymisti nuoren puolesta tai yhdessä nuoren kanssa.

Velkaneuvontaa saa myös oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.”

Kun nuori velkaantuu, kannattaako vanhemman maksaa itse nuoren velkoja pois?

”En pidä sitä järkevänä. Jos puhutaan pienistä summista eli esimerkiksi puhelinlasku on jäänyt rästiin, sen maksaminen voi olla vielä ok. Mutta tämän päivän tavanomaisissa velkaongelmissa on kymmeniä tuhansiakin euroja velkaa.

Jos vanhemmat maksavat, se voi kääntyä kaikkia vastaan. Vanhemmat voivat velkaantua pahimmillaan itse, eikä nuori opi hoitamaan itse talouttaan.

Muunlainen tukeminen on suositeltavampaa. Voi miettiä esimerkiksi, voisiko lapsi hetkellisesti asua vanhempien luona, jotta jäisi enemmän rahaa velkojen maksamiseen.”

Mitä käytännön apua on olemassa ylivarojensa eläneelle?

”Vaihtoehtoja kannattaa käydä läpi velkaneuvonnan ammattilaisen kanssa. Jos on pieniä lainoja, voi ottaa yhteyttä velkojiin ja sopia maksuista.

Jos on isompia velkoja, järjestelylainat voivat sopia. Esimerkiksi Takuusäätiö tarjoaa takausta matalakorkoiseen pankkilainaan, jossa nuori saa maksettua kaikki yksittäiset kalliit velat pois ja lyhentää sen jälkeen lainaa pankille.

Samalla tavalla toimii myös kuntien tarjoamat sosiaaliset luotot. Ne vaativat, että nuorella pitää olla palkkatuloa. Jos on työtön tai opiskelija, silloin ei ole välttämättä muita keinoja kuin ilmoittaa velkojille, ettei ole maksukykyä ja päästää velat ulosottoon.

Silloin velkojen maksaminen on ajankohtaista tulojen noustua myöhemmin.”

Missä järjestyksessä ylivelkaantuneen nuoren kannattaa maksaa laskujaan?

Tärkeimmät menot pitää maksaa ensin. Näitä ovat vuokra, sähkö, puhelin, vakuutukset ja ruokamenot.

Liian paljon näkee sitä, että nuori jättää velkojen maksamiseksi jonkun tärkeän menon välistä. Tulee isoja hankaluuksia, jos puhelinliittymät tai sähköt katkaistaan. Puhumattakaan, että koti lähtee alta.

Siihen verrattuna kulutusluoton meno ulosottoon on pienempi asia. Siitä ei seuraa muuta kuin maksuhäiriömerkintä, mutta nuorella on edelleen katto pään päällä, sähköt virtaavat ja puhelinliittymä toimii.”

Kannattaako netissä mainostettuihin kaupallisiin järjestelylainoihin tarttua?

”Suhtaudun niihin epäilevästi, koska ne eivät välttämättä ratkaise velkaongelmaa ja moni saa niillä hoidettua vain osan veloistaan. Kokonaiskustannukset voivat silti olla isoja.

Jos 50—60 tuhannen euron lainalle ottaa esimerkiksi 15 vuoden maksuajan, kokonaislainamäärä voi kaksinkertaistua. Pienikin korko tekee isot kulut, kun velan pääoma on suuri.”

Miten luottotiedottomuus hankaloittaa nuoren arkea?

Luottotietoja käytetään monien sopimusten yhteydessä luotettavuuden mittarina: vuokrasopimuksissa, vakuutussopimuksissa, osamaksusopimuksissa, puhelinliittymissä – mutta myös työsopimuksissa, jos työhön liittyy taloudellista vastuuta tai rahojen käsittelemistä.

Etenkin nuorten kohdalla on ymmärrettävää, että merkintää halutaan välttää. Sen välttely maksamalla velkaa velalla on kuitenkin vielä huonompi vaihtoehto.”

Milloin luottotiedot palaavat?

”Yksi maksuhäiriömerkintä vanhenee kahdessa vuodessa, jos sen saa maksettua. Jos merkintöjä tulee toinenkin, aiempi maksuhäiriömerkintä vanhenee neljässä vuodessa.

Nyrkkisääntö on, että maksuhäiriömerkintä pysyy niin kauan kuin velkaa on maksamatta. On kuitenkin harhaluulo, että yksittäinen maksuhäiriömerkintä olisi ikuisesti voimassa.”

Milloin alaikäisen velat voivat johtua vanhemmista?

”Vanhemmat voivat tilata laskulla alaikäisen lapsen nimiin. Kun laskut jäävät maksamatta, velkoja peritään tilaajalta eli lapselta. Tällaisessa tilanteessa lapsi joutuu ikävä kyllä vastuuseen veloista ja asia paljastuu lapsellekin viimeistään, kun hän on täysi-ikäinen.

Nämä ovat aika ikäviä tilanteita, jos velat paljastuvat juuri, kun pitäisi itsenäistyä. Rohkaisisin tällöin nuorta ottamaan puheeksi, pystyykö vanhemmat maksamaan velat, jotka ovat aiheuttaneet.”

Lue myös: Maksuhäiriömerkintää vältetään kuin ruttoa – Usein juuri se johtaa vain pahempaan velkaantumiseen

X