Omaishoidon tukirahat loppuivat monesta kunnasta, uusia sopimuksia ei tehdä: ”Hakekaa tukea uudelleen vuonna 2020”

Monessa Itä- ja Pohjois-Suomen kunnassa omaishoidon tukeen täksi vuodeksi varatut määrärahat ovat loppuneet: uusia hoitosopimuksia ei tehdä ennen kevättä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Omaishoidon tämän vuoden tukirahat loppuivat jo.

Monessa Itä- ja Pohjois-Suomen kunnassa omaishoidon tukeen täksi vuodeksi varatut määrärahat ovat loppuneet: uusia hoitosopimuksia ei tehdä ennen kevättä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Vanhusten- ja vammaishoidon tilanne on yllättänyt monet Itä- ja Pohjois-Suomen kunnat: omaishoidon tämän vuoden tukirahat loppuivat jo lokakuussa.

Pahin tilanne lienee Pohjois-Pohjanmaalla Tyrnävän kunnassa, missä kukaan vanhuksen, pitkäaikaissairaan tai vammaisen huoltaja tai läheinen ei pysty nyt aloittamaan omaishoitajana.

”Palveluohjaajat ohjaavat omaishoitajia hakemaan tukea uudelleen vuonna 2020”, Tyrnävän sosiaali- ja terveysjohtaja Teija Eskola kertoo.

Myös Kainuun sote-kuntayhtymän määrärahat ovat niin vähissä, että uusia omaishoidon sopimuksia ei voi kaikissa kunnissa tänä vuonna enää tehdä.

Tukirahat loppuivat jo lokakuussa – ei tukea vammaisille

Kainuun alueella tilanne vaihtelee kunnittain suuresti. Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään kuuluvat Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kunnat.

Yleisesti vanhuksilla tilanne on hieman parempi kuin muilla autettavilla ryhmillä.

Vanhusten omaishoitajat ovat saaneet uusia tukisopimuksia, mutta vammaispalveluiden tukirahat loppuivat jo lokakuussa.kunta

”Ikäihmisille myönnetään omaishoidon tukea niin, että sitä saavat kaikki, jotka kriteerit täyttävät. Mutta vammaispalveluissa määrärahat ovat vähissä ja tilannetta selvitellään, voidaanko rahaa siirtää jostakin näihin palveluihin”, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perhepalvelujohtaja Anna-Liisa Kainulainen kertoo.

Tilanteesta kärsivät Kajaanissa asuvat Auno Lämsä, 62, ja hänen omaishoitajansa Päivi Lämsä, 54.

Päivi Lämsä hoitaa aivoinfarktin sairastanutta, pyörätuolia käyttävää miestään kokopäiväisesti.  Hän haki äskettäin kaikkein pienimpään omaishoidontukeensa korotusta, koska Aunon terveydentila on huonontunut ja hoidettavuus lisääntynyt.

”Minulle vastattiin, että tälle vuodelle ei tehdä mitään lisää: ei uusia sopimuksia eikä sopimusten tarkastuksia”, Päivi Lämsä sanoo.

Omaishoitaja ei voi oikein tehdä tässä tilanteessa muuta kuin yrittää kestää.

Lue myös: Omaishoitajat lakkoon – Merja Salminen perusti Palava sydän -kansanliikkeen: ”Me alamme vaatia korvamerkittyä rahaa, jota ei voi meiltä pois”

Kunta harkitsee, kenelle maksaa

Kunta saa itse päättää, maksaako se omaishoidontukea vai ei.

”Valitettavasti tukeen ei ole mitään subjektiivista oikeutta. Usein ajatellaan, että perheet kuitenkin hoitavat omaisensa ja onkin totta, että monet tyytyvät tähän tilanteeseen. Tuen saatavuuden pitäisi olla yhdenvertaista valtakunnallisesti”, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen sanoo.

Omaishoidon tukirahat ovat loppuneet  monesta kunnasta. © Colourbox

Hän muistuttaa, että suurin osa kunnista maksaa tukea sitä tarvitseville. Ongelmia tulee yleensä juuri näin loppuvuonna, jos omaishoidontukeen ei ole budjetoitu tarpeeksi rahaa, tai ikääntyvistä asukkaista odotettua useampi on alkanut tarvita hoitoa.

”Tilanne on todella ikävä, sillä eihän omaishoidon tarve mene kalenterin mukaan”, Tervonen sanoo.

Laihoja tuloksia valituksista

Omaishoitaja voi kyllä valittaa kunnan tukipäätöksestä. Joskus omaishoidontuen epäämisestä on kanneltu hallinto-oikeuteen.

”Nämä valitukset eivät yleensä menesty, koska kuntien itsemääräämisoikeus on niin vahva,” Tervonen kertoo.

Mitä omaishoidon tilalle?

Jos omainen joutuu lopettamaan kotihoitotyön tuen puuttumisen takia, vaihtoehdot ovat vähissä.

Perheelleen voi palkata yksityisen hoitajan kotiin, mutta sekin pitää myös itse maksaa. Tämä ei ole aina pienituloisille omaishoitajille mahdollista, vaikka summasta saisikin kotitalousvähennyksen.

Käytännössä omaishoidon vaihtoehto on useimmiten kunnallinen hoito. Omaishoidon tuen tilalle tarvitaan usein intensiivistä kunnan kotihoitoa esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa vuorokaudessa.

Tämä on kunnalle huomattavasti kalliimpaa kuin omaishoito.
Jos hoidettava on oikein huonossa kunnossa, hän voi tarvita ympärivuorokautista palveluasumista.

”Pahimmillaan käy niin, että omaishoitaja sinnittelee hoidettavansa kanssa kotona ilman rahallista tukea ja riittävää määrää palveluita. Siitä voi seurata, että omaishoitaja voi sairastua itse”, Sari Tervonen Omaishoitajaliitosta sanoo.

Lue myös tositarina: Kun isä sai vakavan aivovamman, äidistä tuli omaishoitaja – kriisi mullisti myös tyttären elämän: ”Huoleton nuoruuteni loppui silmänräpäyksessä”

X