Ovatko imartelijasi somessa sittenkin koneita tai valehahmoja? Kehuviestejä luodaan tekoälyllä

Kummeksuitko, miksi tuntemattomat jakavat somepäivityksiäsi ja kehuvat sinua verkossa? Eipä ihme, sillä imartelijat voivat olla koneita tai valehahmoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaista verkkokeskustelua hämmentää nyt liuta kone- tai valehahmoja, jotka lietsovat eripuraa ja vahvistavat riitelyitä kehumalla tai haukkumalla keskustelijoita tarpeen mukaan.

Kummeksuitko, miksi tuntemattomat jakavat somepäivityksiäsi ja kehuvat sinua verkossa? Eipä ihme, sillä imartelijat voivat olla koneita tai valehahmoja.
Teksti:
Petri Korhonen

Hallitaanko tekoälyllä jo verkkokeskustelujakin? Etenkin Twitterissä ja yleisillä keskustelupalstoilla on alkanut viime syksystä lähtien näkyä uusi ilmiö.

Perinteisten rähisijöiden, riidanhaastajien ja haukkujien rinnalle on ilmestynyt myös samanmielisten nimimerkkien armeija, joka pyrkii ihmisten suosioon kehumalla ja jakamalla näiden viestejä.

Seura kertoi näistä tarkemmin tammikuussa verkkosivuillaan toimittaja Petri Jääskeläisen jutussa ”Näin uudet trollitilit piinaavat Suomi-Twitteriä”.

Nämä oikeina ihmisinä esiintyvät hahmot näkyvät etenkin maahanmuuttokeskusteluissa, ISIS-naisista, ääriliikkeistä ja politiikasta kertovissa aiheissa. Eli siellä, missä ihmiset muutenkin esittävät kiukuspäissään voimakkaita mielipiteitä.

Laskelmoituja kehuja

Tyypillisessä tilanteessa nettikeskusteluun ilmestyy yhtäkkiä ennestään uppo-outoja ihmisiä, yleensä nimimerkkien suojista.

He alkavat tykätä mielipiteistäsi ja jakaa päivityksiäsi eteenpäin, usein jopa kauniiden kiitosten saattelemana, ”Tämä XX kirjoittaa hyvin” tai ”Olipa viisas mielipide XX:lta”.
Useimmille meistä tulee tällaisista hyvä mieli. Tuntuu mukavalta, kun joku arvostaa tai pitää mielipidettämme osuvana.

Varsinkin Twitterissä käy helposti niin, että alamme seurata tätä kehujaa tai jaamme itse vuorostamme hänen meistä sanomiaan kannustuksia.

Ja juuri siihen nämä hahmot pyrkivätkin. Ne kehuvat muita, jotta nämä antaisivat heille uskottavuutta suhtautumalla heihin kuin oikeisiin ihmisiin.

Hahmojen takana ei välttämättä kuitenkaan sellaisia ole: suurin osa näistä on Seuran havaintojen mukaan monistettuja tilejä, joita hallinnoi ehkä yksi ainoa käyttäjä.

Kehuviestejä voidaan luoda osin myös tekoälyllä.

Tekoälyllä on monet mahdollisuudet hyvään ja pahaan.

Tekoälyllä on monet mahdollisuudet hyvään ja pahaan. © istock

Mistä tunnet ystävän

Valekaverien ja koneellisten kylkeenliimautujien karistaminen ei ole somessa aina helppoa.

Varminta on tarkistaa aina, millainen hahmo meitä haluaa tukea, ennen kuin itse jakaa hänen kehujaan eteenpäin.

Esimerkiksi Twitterissä pystyy katsomaan, milloin kehujatili on luotu, ja mistä kaikista aiheista sama hahmo on keskustellut aiemmin.

Usein huomaa, että anonyymitili on saattanut ylistää jopa vastakkaisia mielipiteitä.

Tällöin on selvää, että hahmon ainoa tarkoitus on lietsoa eripuraa keskustelijoiden kesken.

Tekevätkö nämä hahmot näin huvikseen, ilkeyttään tai jostain poliittisesta syystä riitojen voimistamiseksi, sitä ei voi tietää.

Lue myös: Atorox oli kuin enne tulevasta tekoälystä – Aarne Haapakosken kirja oli ensimmäisiä scifi-teoksia Suomessa

X