Pahvinen ajokortti ei aina kelpaa äänestämiseen – mutta poliisi lupaa antaa väliaikaisen henkilökortin vaikka odottaessa

Pahvinen ajokortti ei enää käy kaikilla äänestyspaikoilla henkilöllisyyden todistamiseeni, mutta poliisi lupaa antaa äänestäjille ilmaiseksi väliaikaisen henkilökortin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pahvinen ajokortti ei enää käy kaikilla äänestyspaikoilla henkilöllisyyden todistamiseeni, mutta poliisi lupaa antaa äänestäjille ilmaiseksi väliaikaisen henkilökortin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä, mutta ihmisiä mietityttää oman ehdokkaan valitsemisen lisäksi äänestämään pääseminen. Miten oikein voi todistaa, kuka olen?

Iltalehti kertoi torstaina, että kaikilla äänestyspaikoilla ei riitäkään enää pahvisen ajokortin näyttäminen. Äänestäjiä on käännytetty pois äänestyspaikoilta esimerkiksi Mikkelissä.

Vaalilaissa ei kerrota suoraan, että äänestyspaikalla tarvitaan henkilöllisyystodistus. Vaalivirkailijan on vain tunnistettava ihminen luotettavasti jollain keinolla.

Jos pahvinen ajokortti on kulunut tunnistuskelvottomaksi, virkailija on voinut vaatia mukaan äänestyspaikalle jonkun hänelle tutun ihmisen, joka on todistanut äänestäjän olevan oikea henkilö. Sekin riittää, jos vaalivirkailija tuntee äänestäjän itse.

Suomalaisilla on vielä käytössä noin 300 000 pahvista ajokorttia. Niitä käyttävät varsinkin iäkkäät ihmiset, joilla ei ole välttämättä muuta henkilötodistusta ollenkaan.

Pahvinen ajokortti on vaihdettava uuteen viimeistään vasta vuonna 2033, joten ne ovat vielä virallisesti voimassa pitkään.

Kuvallinen henkilökortti käy

Mitkä henkilötodistukset siis nyt käyvät äänestäessä?

”Olemme antaneet ohjeeen, että henkilöllisyyden voi selvittää virallisista henkilötodistuksista, ajokortista tai esimerkiksi kuvallisesta Kela-kortista, missä on henkilön perustiedot, henkilötunnus ja kuva. Jos vaalivirkailija vakuuttuu henkilön olevan juuri se, joka väittää olevansa, siinä tapauksessa pääsee äänestämään”, oikeusministeriön hallitussihteeri Laura Peuraniemi kertoo.

Virallisia henkilötodistuksia ovat nykyään passi ja poliisin myöntämä henkilökortti.

Pahvisista ajokorteista luovuttiin vuonna 1990, jolloin alettiin tehdä muovisia kortteja. Sen takia pahvisten ajokorttien kuvat ovat vähintään 30 vuotta vanhoja. Ongelmallista niissä alkaa olla se, tunnistaako ihmistä enää näin vanhasta kuvasta.

”Kyllä pahvinen ajokortti voi käydä. Kyse on siitä, pystyykö kuvasta tunnistamaan vielä sen henkilön”, Peuraniemi kertoo.

Miksi sitten osassa äänestyspaikoista pahvinen ajokortti ei ole kelvannut nyt ollenkaan henkilöllisyystodistukseksi?

”Me olemme ohjeistaneet kuntien keskusvaalilautakuntia, jotka vastaavasti kouluttavat oman äänestyspaikkojen henkilökuntansa. Lopulta on kiinni siitä, että vakuuttuuko vaalivirkailija henkilöllisyyden selvityksestä. Joissain paikoissa voi olla tiukempaa seulaa.”

Äänestämään vaikka väliaikaisella kortilla

Jos oma ajokortti ei käy äänestyspaikalla tai ihminen ei omista mitään kuvallista henkilöllisyystodistusta, sen takia ei kannata jättää äänestämättä.

Poliisilaitokselta saa ilmaiseksi väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Rahanmenoa tulee ainoastaan kahdesta passikuvasta: korttiin tarvitaan kuva, jonka on oltava alle puoli vuotta vanha.

Väliaikaisen henkilötodistuksen voi saada jopa ennakkoäänestyspäivänä mukaansa heti, kun hakee sen poliisiasemalta aseman ollessa auki.

”Väliaikaisen henkilökortin saa poliisiasemalta heti mukaansa. Riippuu poliisiasemasta, voiko sen hakea jonottomalla vai pitääkö sitä varten varata aika”, poliisin lupapalveluista kerrotaan.

Juttua muokattu 5.4. klo 14:00. Lisätty merkintä pahvisen ajokortin tunnistuskelvottomuudesta.

X