Paljonko sähkösopimuksessa voi säästää kilpailuttamalla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Pörssisähkösopimuksella voit säästää mutta myös menettää rahasi. Katso tästä Rouva Rahan neuvot sähkösopimuksen kilpailuttamiseen!

Markkinoilla on monenlaisia sähkösopimuksia: toistaiseksi voimassaoleva, yhden ja kahden vuoden kiinteähintainen tai pörssisähkösopimus. Millainen kannattaisi nyt tehdä sähkölämmitteisessä omakotitalossa? Entä sisareni kerrostalokaksiossa, kun sähkön hintakin on alentunut? Kysyy nimerkillä: Kilpailuttamista pohtiva

Kilpailuttaminen kannattaa aina, jotta tiedät kannattaako vaihtaa. Sähkönhintoja seuraavan Vaasan Energiainstituutin tiedotuspäällikkö Teemu Närvä sanoo, että riittää, jos sopimusta vaihtamalla säästää vuodessa 30–50 euroa kerrostalokaksion tai 50–150 euroa omakotitalon sähkölaskussa.

Sähköenergian hinnan voi kilpailuttaa

Sähköenergian hinta on ainoa osa laskusta, minkä voit kilpailuttaa. Sähkön siirtoa et voi, ja verotkin ovat kiinteät, noin kolmanneksen sähkölaskustasi. Esimerkiksi sähkön veronkorotus tämän vuoden alussa söi viime vuoden hinnanalennuksen niin, että sähkön kokonaishinta on Energiaviraston mukaan nyt 1,5 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Mikä sopimus kannattaa, riippuu sähkön hinnan lisäksi myös paljon kulutustottumuksistasi ja asuinpaikkakunnastasi sekä siitäkin, voitko käyttää omakotitalossa hyväksesi esimerkiksi aikasähköä eli yösähköä. Se on jonkin verran päiväsähköä edullisempaa.

Itsellesi sopivimman sopimuksen voit löytää myös Energiaviraston ylläpitämän riippumattoman sähkön hintavertailun avulla osoitteessa www.sahkonhinta.fi. Vertailtavana on eri tavoin tuotetun sähkön tarjoajia.

Et kertonut asuinpaikkaasi, mutta esimerkiksi Helsingissä yleissähkön vertailu näyttää tältä:

Kerrostalokaksiossa (kulutus noin 2500 kWh/vuodessa) sähköenergian keskihinta vaihtelee:

  • toistaiseksi voimassa oleva sopimus 4,99–10,25 snt/kWh
  • 1-v. määräaikainen sopimus 5,29–8,30 snt/kWh
  • 2-v. määräaikainen sopimus 5,29–8,46 snt/kWh
  • pörssisidonnaisen sopimuksen marginaalin keskihinta on 0,28–2,28 snt/kWh + ajantasainen spot-hinta osoitteesta: www.nordpoolspot.com

Omakotitalossa (kulutus 17000 kWh/vuodessa) sähköenergian keskihinta vaihtelee:

  • toistaiseksi voimassa oleva sopimus 4,99–8,36 snt/kWh.
  • 1-v. määräaikainen sopimus 5,29–6,42 snt/kWh.
  • 2-v. määräaikainen sopimus 5,29–6,55 snt/kWh.
  • Pörssisidonnaisen sopimuksen marginaalin keskihinta 0,28–1,23 snt/kWh + ajantasainen spot-hinta osoitteesta: www.nordpoolspot.com.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on laiskan perussopimus, sanotaan. Sopimusta ei tarvitse uusia määräajoin ja maksat pyydetyn hinnan. Irtisanomisaikasi on kaksi viikkoa.

Yhden tai kahden vuoden kiinteähintaista sähkösopimusta taas voi verrata asuntolainoihin, jotka on sidottu erilaisiin korkoihin. Määräaikainen sopimus ehtoineen ja vakaine hintoineen sitoo molempia osapuolia koko määräajan. Tässä myyjä kantaa osan riskistä, jos sähkön hinta nousee sopimuskautena ennakoitua enemmän. Jos se taas laskee ennakoitua enemmän, sinua voi ottaa päähän, koska et pääse sopimuksesta eroon ennen määräaikaa.

Sähköenergian hinta on ollut suhteellisen vakaa aika pitkään ja kohtuullinen, joten itse saattaisin kyllä ottaa vuoden määräaikaisen sopimuksen, jos saisin sen edullisesti ja asuisin yösähköä käyttävässä sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Energiaviraston sähkönhintavertailussa määräaikaiset sopimukset ovat kalleimmillaankin edullisempia kuin toistaiseksi voimassa oleva.

Pörssisähkö- eli spot-sopimukset

Mieti sitä vastoin tarkkaan, solmitko pörssisähkö- eli spot-sopimuksen, johon myyjä lisää marginaalinsa ja kiinteän kuukausiperusmaksun. Oletko valmis siihen, että joudut seuraamaan ja mukauttamaan sähkönkäyttösi siihen, mitä sähkö milloinkin maksaa? Osa sähköyhtiöistä käyttää viitehintanaan sähköpörssi Nord Pool Spot:n kuukauden keskihintaa, jolloin asiakas tietää pörssisähkön lopullisen hinnan vasta kuukauden lopussa.

On myös sopimuksia, joissa viitehinta on kunkin tunnin pörssihinta. Asiakas voi katsoa seuraavan päivän pörssin tuntihinnat (ilman myyjän marginaalia) Nord Pool Spot:n sivuilta. Hinnan näkee Suomen hintoja koskevista kohdista Prices ja FI.

Jotkin pörssisähköä tarjoavista yhtiöistä tarjoavat lisäksi hintahälytyksiä tai laitteita, joiden avulla voi hillitä sähkönkulutustaan. Muista, että pörssisähkö on ihan sama kuin pörssi yleensäkin: siellä voi tienata, mutta myös menettää rahansa. Sopimuksesta pääset tosin irti kahden viikon irtisanomisajan jälkeen.Toivottavasti löydät itsellesi sopivan sähkösopimuksen!

Lue lisää Vivasta 4/14!

Teksti: Vellamo Vehkakoski
Kuva: Colourbox

© Colourbox

Yli 3o vuotta toimittajana työskennellyt Vellamo Vehkakoski vastaa arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja sosiologi.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X