Suomalaisministeri pelkäsi säteilyä venäläisellä jäänmurtajalla – ”Halusi kiireesti konsulaattiin, jossa oli geigermittari”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Paula Lehtomäki
Paula Lehtomäki asuu nykyisin Kööpenhaminassa ja työskentelee Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä. © Tiia Ahjotuli
Paula Lehtomäki kavahti ydinsäteilyä murmanskilaisella jäänmurtajalla niin, ettei ruokakaan maistunut, kerrotaan uutuuskirjassa.

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki vieraili Murmanskissa huhtikuussa 2004. Hänet oli vuotta aiemmin valittu ministeriksi Suomen historian nuorimpana naisena.

Lehtomäki vietiin aluksi tutustumaan Suomen Murmanskin-konsulaattiin sekä tapaamaan venäläistä kuvernööriä. Sen jälkeen hän halusi nähdä sataman.

Matkalla Lapin maaherran ominaisuudessa mukana ollut Hannele Pokka kertoo uutuuskirjassaan Arkangelista itään (Otava 2020), että Suomen ulkomaankauppaministerin vierailu sai satamassa odottamattoman käänteen.

Lehtomäen seurueelle oli katettu lounas ydinkäyttöiselle jäänmurtaja Jamalille, joka seisoi satamassa huollettavana. Pokka kertoo kirjassaan, että aluksen luona oli veneessä miehiä, jotka siirtelivät pieniä sauvanmuotoisia esineitä kädestä käteen ja jäänmurtajan uumeniin.

Ei kai tuossa siirretä ydinpolttoaineen sauvoja”, Pokka kirjoittaa Lehtomäen äimistelleen.

Polttoainesauvojen vaihto ministerivierailun aikana tuntui erikoiselta

Murmanskin vierailun isännät kuittasivat Pokan ja Lehtomäen havainnot rauhoittelemalla, että kyseessä oli jäänmurtajan normaali vuosihuolto. Pokan kirjan mukaan he eivät kuitenkaan onnistuneet täysin vakuuttamaan Lehtomäkeä.

Laivalle oli katettu maittava lounas, mutta ministerille ei ruoka maistunut.

Lounaan jälkeen Lehtomäki halusi kiireesti konsulaattiin, jossa oli geigermittari. Hän halusi varmistua, ettemme olleet alkaneet säteillä jäänmurtajalla käynnin vuoksi. Mittari pysyi turvallisissa lukemissa.

Nykyisin Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä työskentelevä Paula Lehtomäki pitää Pokan kuvausta jäänmurtajalounaasta kutakuinkin osuvana. Hän kuitenkin muistaa toisin sen, mitä sauvanmuotoisista esineistä kerrottiin.

”Muistikuvani on ehkä aavistuksen verran tarkempi siltä osin, että ennen lounasta olimme kiertokävelyllä siinä jäänmurtajalla, ja meille ylpeästi esiteltiin nimenomaisesti, että kerran vuodessa tehdään tämä polttoainesauvojen vaihto ja että meillä on käynnissä se juuri nyt. Se tuntui erittäin erikoiselta.”

Jostain syystä siis ydinpolttoainesauvojen siirtely osui juuri suomalaisministerin vierailun kanssa samalle kellonlyömälle.

Omasta ruokahalustaan Lehtomäellä ei ole muistikuvaa. Se on kuitenkin totta, että hän mittasi säteilyarvot lounaan jälkeen konsulaatissa.

”Kun oli tiedossa, että pääkonsulaatissa on säteilymittarit, niin niitä sitten kokeiltiin. Ehkä siinä huolessa oli aimo ripaus myös huumoria. Ei siitä yöunet mennyt silloin eikä ole mennyt jatkossakaan”, Lehtomäki sanoo.

Paula Lehtomäki ehti ministerinä melkein kuuteenkymmeneen maahan

Suomalaisministerin vieraileminen Murmanskissa ei ollut ihan tavanomaista. Hannele Pokka kirjoittaa tuoreessa kirjassaan, että yleensä ministerien matkat suuntautuivat Venäjällä Pietariin, Moskovaan tai sellaisiin kohteisiin, joihin suomalaiset olivat investoineet.

Lehtomäkikään ei muistinsa mukaan ollut aiemmin Murmanskissa käynyt.

”Oli hyvin mielenkiintoista nähdä se. Ministerivuosina kävin melkein kuudessakymmenessä eri maassa, joten muistikuvat ovat iloisessa sekamelskassa.”

Ydinsäteilyä hän ei joka tapauksessa ole sittemmin pelännyt.

”En ole ajatustakaan asialle suonut sitten tuon reissun.”

Paula Lehtomäki toimi ulkomaankauppaministerinä 2003-2007 ja sen jälkeen ympäristöministerinä vuoteen 2011. Hän putosi eduskunnasta 2015, minkä jälkeen hän työskenteli pääministeri Juha Sipilän valtiosihteerinä.

Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä Lehtomäki aloitti maaliskuussa 2019. Hän asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa.

Lue myös: Seura selvitti: Nämä poliitikot ovat eduskunnan arvostetuimpia – Kysely myös paljasti, kuka on hallituksen ylivoimaisesti kunnioitetuin ministeri työkavereiden silmissä

X