Pelastakaa Lasten tukema klinikka hyökkäyksen kohteena Jemenissä – Patrian panssareiden osuudesta taisteluihin ristiriitaisia tietoja

© Screen Shot / Save the Children UK
Jemenin hallituksen, Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien liittouma pyrkii piirittämään huthi-kapinallisten miehittämän Hodeidan satamakaupungin, joka on elintärkeä maan elintarvikehuollon kannalta.

Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo, että sen tukemalle terveysasemalle Jemenin Hodeidan satamakaupungissa on tehty hyökkäys keskiviikkoaamuna 7.11.

Asuinalueelle kohdistetussa kranaatti-iskussa vaurioitui terveysaseman lääkevarasto. Järjestön mukaan hyökkäys todistaa, että sotatoimet tiheästi asutussa Hodeidan kaupungissa kohdistuvat myös siviileihin ja avustustyöntekijöihin.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, olivatko iskun takana kaupunkia hallitsevat huthi-kapinalliset vai Jemenin hallituksen, Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien liittouma, joka yrittää vallata kaupunki kaupungin takaisin Iranin tukemilta kapinallisilta.

Tavoitteena Hodeidan piiritys

Taistelua elintarvikehuollon ja muiden kuljetusten kannalta merkittävästä Hodeidan satamakaupungista käydään nyt kaupungin sisällä. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan kaupunkisota vaarantaa satojen tuhansien ihmisten hengen.

YK on varoittanut, että Hodeidan sataman tavaraliikenne on alueelle elintärkeä. Sen kautta kulkee 80 prosenttia humanitaarisesta avusta, elintarvikkeista ja polttoaineesta.

Viikonloppuna Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien liittouma kiihdytti hyökkäystään Hodeidaan ja teki pelkästään lauantain aikana noin 200 ilmaiskua kaupungin alueelle.

Liittouman hyökkäys Hodeidaan alkoi heinäkuussa. Kaupungissa on raportoitu BBC:n mukaan ainakin 150 kuolonuhria pelkästään viime viikon torstain jälkeen.

Unicef varoittaa, että kaupungin eteläosissa taisteluiden keskipisteeseen joutuneessa Al-Thawran sairaalassa hengenvaarassa on 59 lasta, joista 25 on tehohoidossa.

Arabiemiraateissa ilmestyvä The National kertoo, että liittouman tavoitteena on 600 000 asukkaan Hodeidan piiritys ja sitä miehittävien kapinallisten pakottaminen antautumaan.

The Nationalin mukaan huthi-kapinalliset ovat miehittäneet Hodeidan alueella olevia terveysasemia ja sairaaloita ja sijoittaneet rakennusten katoille tarkka-ampujiaan.

Jemenin hallituksen puolelle konfliktissa asettuvan Gulf Newsin mukaan 2 000 koulua on joko tuhoutunut tai muutettu huthi-kapinallisten tukikohdiksi.

Saudi-johtoisen liittouman on syytetty pommittaneet järjestelmällisesti sairaaloita, koulubusseja ja muita siviilikohteita.

Ovatko Patrian panssariajoneuvot etulinjassa?

Suomalainen Patria on myynyt vuosina 2008 ja 2016 huthien vastaiseen liittoumaan kuuluvalle Arabiemiraattien armeijalle 45 panssaroitua AMV 8×8 -ajoneuvoa.

Vaikka ajoneuvot on toimitettu Arabiemiraatteihin aseistamattomina, Patria on myöntänyt Seuran haastattelussa, että niiden aseiden asennuksissa avustaminen kuuluu takuu- ja huoltosopimukseen.

Ylen syyskuussa haastattelema Lähi-idän asiantuntija epäili, että videoita, joilla esiintyy Arabiemiraattien Patrialta ostamia sotilasajoneuvoja, ei välttämättä ole kuvattu Hodeidan taisteluiden etulinjassa.

Aseharrastajien suosima verkkojulkaisu Army Recognition taas kirjoitti jo viime joulukuussa Patrian AMV 8×8 -vaunujen olevan Jemenin taisteluissa testattuja. Niitä kerrottiin käytetyn Arabiemiraattien hyökkäyksessä hutheja vastaan Jemenin länsirannikolla.

Jemenin länsirannikon taisteluissa käytetyt Patrian AMV:t oli Army Recognitionin mukaan varustettu raskaalla aseistuksella. Tietojensa lähteitä sivusto ei kerro.