Poliisi ei tunnista äärioikeiston lippua eikä järjestön johtohahmoja - onko poliisin koulutus ajantasalla?

Tutkija arvostelee viranomaisten toimintaa Suomen vastarintaliikkeen katutempauksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poliisi ei valvonut järjestystä Suomen vastarintaliikkeen katutempauksessa. Jesse Torniainen pukeutuneena harmaaseen college-paitaan.

Tutkija arvostelee viranomaisten toimintaa Suomen vastarintaliikkeen katutempauksessa.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

”Miten sä kehtaat seistä tollasen uusnatsi**tun lipun kanssa tässä ihmisten ilmoilla!”

Neljä Suomen vastarintaliikkeen (SVL) jäsentä seisoo Helsingin Asema-aukion laidalla lippuineen. Vieressä on koju, josta jaetaan järjestön mainoslehtisiä.

SVL:n jäsenen kuvaamasta kännykkävideosta näkyy, kuinka moni ohikulkija laukoo tylyn mielipiteensä SVL:stä ja sen edustamasta aatteesta. Käsikähmä suorastaan leijuu ilmassa.

Tunteiden kärjistyminen ei ole yllätys. SVL on poliittista äärioikeistoa edustava järjestö, jonka jäsenet ovat syyllistyneet aiemmin moniin näkyviin väkivallantekoihin.

Sitten videokuvassa näkyy maassa makaava Jimi Karttunen.

Hän käveli hetkeä aiemmin lippujen ohi, suuttui ja sylkäisi. Lähellä seisoskellut SVL:n aktiivijäsen Jesse Torniainen suuttui ja potkaisi.

Karttunen satutti päänsä. Hänet vietiin sairaalaan, mistä hänet kotiutettiin viisi päivää myöhemmin. Perjantaina 16. syyskuuta Karttunen kuoli, isänsä mukaan aivoverenvuotoon.

Viikkoa myöhemmin kymmenettuhannet suomalaiset osallistuivat rasisminvastaisiin Peli poikki -mielenosoituksiin, joissa tuomittiin poliittinen äärioikeisto. Poliisi valvoi järjestystä.

Helsingin Asema-aukiolla poliisia ei näkynyt.

Poliisin pitäisi tietää

Suomen tunnetuin poliittisen äärioikeiston tutkija Tommi Kotonen ihmettelee, miksi poliisi ei ollut valvomassa Suomen Vastarintaliikkeen katutempausta.

”Ilmoitus oli tehty Jesse Torniaisen nimellä. Poliisin pitäisi tietää, kuka hän on.”

Kotosen mukaan SVL on pieni, hyvin tiivis porukka.

”Torniainen on ollut jo pitkään oleellinen hahmo. Hän on Vastarintaliikkeen kolmen– neljän tunnetuimman hahmon joukossa.”

Poliisi ei reagoinut saamaansa netti-ilmoitukseen, vaikka siinä oli SVL:n ja Torniaisen nimi. Julkisuudessa viranomainen on vedonnut siihen, että ilmoitus tuli yöllä eikä vastannut tapahtuman kokonaiskuvaa.

Toinen tilaisuus puuttua tapahtumien kulkuun tarjoutui, kun katutempaus oli jo vauhdissa. Asema-aukiolla kävi poliisipartio suorittamassa toista tehtävää.

Poliisit näkivät SVL:n liput, mutta eivät hälyttäneet paikalle apuvoimia.

”Olen jostain lukenut, etteivät he tunnistaneet näitä lippuja. Onko poliisin koulutuksessa jotain puutteita?” Kotonen kysyy.

Poliittiset ääri-ilmiöt ovat meidän aikamme kuuma puheenaihe. Poliisi on vakuuttanut seuraavansa ääriryhmiä tarkasti. Helsingin poliisilla on jopa oma, ääriliikkeisiin erikoistunut ennaltaehkäisevä ryhmä.

”Heillä pitäisi olla tietotaitoa tästä asiasta”, Kotonen sanoo.

Hänestä poliisin toimintaa on tarkasteltu julkisuudessa avarakatseisesti.

”Jos tämä olisi tapahtunut Tukholmassa, päitä olisi pudonnut.”

Kaikkea ei voi muistaa

Tuuttuuttuut…

Helsingin poliisin nettisivuilla on ennaltaehkäisevän osaston puhelinnumero, mutta siihen ei kukaan vastaa. Puhelinvaihde ei tiedä, kenen komennossa ääriliikkeiden ennaltaehkäisevä toiminta on.

Muutaman yrityksen jälkeen puhelimeen vastaa komisario Jarmo Heinonen.

 

Pettikö poliisin tiedustelu Asema-aukiolla?

”En näkisi sitä niin. Luonteeltaan tässä oli kysymys laillisesta kokoontumisesta. Sitä ei olisi voitu estää”, Heinonen sanoo.

Hänen mukaansa ääriryhmien ennaltaehkäisevä seuraaminen tarkoittaa esimerkiksi varautumista suuriin kokoontumisiin.

”Seurannan kautta voi tulla hetkiä, jolloin me arvioimme, että riskit ovat korkeat. Silloin voimme hetken ajan jopa seurata näitä ihmisiä”, Heinonen sanoo.

Hän ei tiennyt etukäteen Asema-aukion katutempauksesta.

”No ei. Lehtitietojen mukaan siellä oli paikalla viisi ihmistä.”

 

Tapahtumasta teki ilmoituksen Jesse Torniainen. Eikö hänen nimensä kiinnosta poliisia?

”Kyllä kiinnostaa. Mutta meillä on tunnettuja huumerikollisia, vainoajia, väkivaltarikollisia ja muita. Kirjo on laaja. Millään ei päästä siihen, että kaikki viranomaiset tunnistaisivat kaikki mielenkiintoiset henkilöt.”

Heinosen mukaan ääriryhmiin perehtyneet poliisit eivät olleet töissä ilmoituksen tulohetkellä.

”On mahdoton vaatimus, että me pitäisimme osaamisemme ja valmiuden viritettynä 24/7.”

Silminnäkijöiden mukaan Asema-aukiolla kävi poliisipartio suorittamassa toista tehtävää. Poliisit näkivät SVL:n liput. Miksi paikalle ei kutsuttu apuvoimia?”

”Tämä on osa samaa kysymystä. Symboleja on maailma täynnä. Jokainen partiopoliisi ei tunnista niitä kaikkia”, Heinonen sanoo.

Hän ei myönnä, että poliisin koulutus olisi puutteellinen.

”Kaikkea ei voi muistaa. Sinäkin olet varmaan lukiossa lukenut risteytysoppia, mutta mitä siitä enää tiedät?”

Rivimies

Komisario Jarmo Heinonen antaa ymmärtää, että SVL on leimattu yksittäisen jäsenen hölmöilyjen vuoksi.

”SVL:n traditio ei ole, että he hyökkäävät jonkun kimppuun, vaikka oltaisiin eri mieltä. Jos jossain muussa porukassa olisi yksittäinen jäsen toiminut näin, me olisimme ehkä ajatelleet, että tässä oli yksittäinen hölmö kyseessä.”

Tutkija Tommi Kotosen mukaan Torniainen ei ole rivijäsen, vaan SVL:n avainhahmo, jolla on pitkä väkivaltarikosten historia?

”Jos on henkilö, joka ei kuulu koko organisaation johtoryhmään, eikä seuraavan tason johtoryhmään, vaan on jonkun alatason aktiivi, niin puhutaanko me sitten organisaation johtohenkilöstä?” Heinonen vastaa.

Vastaus on mielenkiintoinen, sillä Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisterissä Jesse Torniainen on merkitty Pohjoinen Perinne ry:n hallituksen puheenjohtajaksi. Yhdistystä pidetään uusnatsistisena. Sen julkaisema Magneettimedia on tuomittu aiemmin oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjoisen Perinne ry:n hallituksen puheenjohtajana Jesse Torniainen käyttää valtaa järjestön talousasioissa. Yhdistyksen kaksi muuta nimenkirjoittajaa Tomi Tiihonen ja Tuomas Illikainen. Kaikki kolme toimivat aktiivisesti Suomen Vastarintaliikkeessä.

Maanalainen armeija

Hallitus valmistelee parhaillaan lakia, jonka puitteissa äärijärjestöt voitaisiin kriminalisoida. Kielto olisi yhteiskunnalta vahva viesti, ettei näitä järjestöjä hyväksyttäisi.

”Mutta ei se näitä ihmisiä parantaisi, se on ihan varma”, Jarmo Heinonen sanoo.

Kiellon myötä SVL:n kaltaisten järjestöjen julkinen esilläolo muuttuisi mahdottomaksi.

”Jos ei ole laillisia toimintamahdollisuuksia, eikö se johda ajatukseen, että laittomat mahdollisuudet ovat ainoita? Mitä se näkyvä toiminta olisi jatkossa? Lähdetään porukalla polttamaan maahanmuuttajan pizzeria, heitetään polttopullo sinne? Tämä on tietysti vain arvailua. Mutta jos kielto johtaa tämän tyyppiseen toimintaan, en olisi vakuuttunut, että tilanne olisi kiellon jälkeen yhtään parempi”, Heinonen pyörittelee.

Yksi asia, jota voisi parantaa, on ihmisten osallistuminen. Jarmo Heinosen mukaan ohikulkija voisi soittaa hanakammin poliisille nähdessään äärijärjestön edustajia kaupungilla.

”Poliisin keskeisin keino tietää, mitä valtakunnassa tapahtuu on, että ihmiset luottavat meihin ja kertovat mitä tapahtuu”, Heinonen sanoo.

X