Alexander Stubb tulee tienaamaan presidenttinä enemmän kuin Sauli Niinistö − Presidentin palkalla on vaikutus myös edeltäjien eläkkeisiin

Eduskunta päätti viime vuonna nostaa presidentin palkkaa, jota laskettiin vuonna 2013 Sauli Niinistön omasta toiveesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alexander Stubb tulee tienaamaan vuosittain 34 00 euroa enemmän presidenttinä kuin Sauli Niinistö.

Eduskunta päätti viime vuonna nostaa presidentin palkkaa, jota laskettiin vuonna 2013 Sauli Niinistön omasta toiveesta.
Teksti:
Anni Niittylahti

Tuore presidentti Alexander Stubb tulee saamaan enemmän palkkaa kuin edeltäjänsä Sauli Niinistö.

Presidentin vuosittaisesta palkasta säädetään laissa. Vuonna 2012 eduskunta sääti palkkion määräksi 160 000 euroa, mutta vuotta myöhemmin palkkaa laskettiin 126 000 euroon silloin virassa olleen presidentti Niinistön omasta aloitteesta. Hän järkeili päätöstään julkisen talouden säästötarpeella.  

Eduskunta teki presidentin palkkaa koskevan tarkistuksen vuonna 2023 ja hyväksyi joulukuussa lakiehdotuksen, jonka mukaan presidentin palkkio nostettaisiin takaisin 160 000 euroon. Hallituksen esityksessä palkankorostusta perusteltiin valtion ansiotasoindeksin muutoksella.

”Uusi palkkio on voimassa 1. maaliskuuta 2024 alkaen”, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan sähköpostilla.

Presidentin palkkio on verovapaata. Lisäksi presidentin etuuksiin kuuluvat verovaroilla maksettavat virka-asunto ja sen lämmitys, valaistus, kunnossapito sekä tarvittava henkilökunta.

Presidentin puolisolle eli Suzanne Innes-Stubbille ei makseta asemansa takia palkkaa tai muuta korvausta.

Lue myös: Tältä näyttää presidentti Alexander Stubbin virka-asunto − Valtion vierastaloa on kritisoitu uinahtaneesta sisustustyylistään

Valtion vierastalo sijaitsee Munkkiniemessä. Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidenttipari saa sisustaa yksityistiloja haluamallaan tavalla.
Valtion vierastalo sijaitsee Munkkiniemessä. © Tommi Tuomi, Jussi Toivanen / Valtioneuvoston kanslia

Stubbin palkka vaikuttaa Niinistön ja Halosen eläkkeisiin

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että presidentti saa eläkettä, jos on toiminut tehtävässään vähintään yhden kauden eli kuuden vuoden ajan. Presidentin verovapaan eläkkeen määrä on 60 prosenttia voimassa olevasta presidentin palkasta.

Sauli Niinistön presidentin eläke tulee siis olemaan 96 000 euroa vuodessa.

Presidentin eläkettä saa Niinistön lisäksi Tarja Halonen, joka toimi presidenttinä vuosina 2000-2012.

Presidentin palkan nousu ei kuitenkaan tule nostamaan Halosen eläkettä. Vuonna 2012 presidentin palkan pieneneminen ei nimittäin vaikuttanut hänen tai muiden tuolloin elossa olleiden presidenttien eläkkeisiin, vaan eläke määräytyi aiemmin säädetyn 160 000 euron mukaan.

Presidentti saa halutessaan eläkkeen lisäksi muita etuja

Eläköityneelle presidentille voidaan eläkkeen lisäksi kustantaa kohtuullisella vuokralla oleva asunto.

Tasavallan presidentin kansliasta on kerrottu ainakin Ilta-Sanomille, ettei Niinistö aio käyttää tätä mahdollisuutta. Hän osti puolisonsa Jenni Haukion kanssa vuonna 2009 omakotitalon Espoosta, jossa pariskunta ehti asua kolme vuotta ennen Mäntyniemeen muuttoa.

Asunnon lisäksi entiselle presidentille voidaan tarjota myös työtilat sekä antaa turvallisuus-, sihteeri-, kuljetus- ja toimistopalveluja.

Tohtori Pentti Arajärvi ja presidentti Tarja Halonen saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion viimeistä kertaa isännöimille Linnan juhlille. Ensi vuonna vieraat ottaa vastaan uusi presidenttipari.
Tohtori Pentti Arajärvi ja presidentti Tarja Halonen saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion viimeistä kertaa isännöimille Linnan juhlille. Ensi vuonna vieraat ottaa vastaan uusi presidenttipari. © Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Niinistö presidenttikaudestaan: ”On tullut oltua aika monessa sellaisessa sanoisinko vyyhdissäkin mukana, jota ei ole koskaan julkisuudessa näkynyt”

X