Totta vai tarua: Pitääkö pari kylmäkallea isonkin kylmälaukun eväät viileinä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
riittääkö pari kylmäkallea
Isoon kylmälaukkuun kannattaa laittaa ainakin viisi kylmäkallea. © iStock
Kesäkuumalla kylmäkalleja kannattaa käyttää runsaasti, painottaa kotitalouden asiantuntija Outi Mehto Martoista.

Pari kylmäkallea riittää hyvin isoonkin kylmälaukkuun

Tarua. Riippuu tietenkin ajasta, miten pitkään ruokia kuljetetaan. Jos haluaa ruoan säilyvän pilaantumatta parikin tuntia, isoon kylmälaukkuun kannattaa laittaa vähintään viisi kylmäkallea, mielellään vähän enemmänkin. Jotta ruoat pysyvät viileänä, kylmäkalle kannattaa laittaa vähintään jokaiselle sivulle ja päälle.

Jos kuljettaa helposti pilaantuvia ruokia, kuten kalaa tai lihaa, kylmäkalleja kannattaa laittaa vielä ruokien väliinkin. Lisäksi kalat ja lihat kannattaa kääriä sanomalehteen, sillä se eristää lämpöä tehokkaasti.

Kylmälaukun yläosa kaipaa erityistä viilennystä

Totta. Lämmin ilma nousee aina ylöspäin ja kylmä alaspäin. Siksi kylmälaukun lämpimin kohta on ylhäällä. Moni ei laita päälle viilennystä ollenkaan, vaikka juuri se olisi tärkeää.

Ruokien päälle kannattaa siis laittaa jopa 2–3 kylmäkallea. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vaikka pakastettuja vesi- tai mehupulloja.

Kylmälaukkuun kannattaa laittaa vain kylmiä tuotteita

Totta. Jos kylmälaukkuun laittaa kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden lisäksi esimerkiksi huoneenlämpöisiä kasviksia, laukun lämpötila kohoaa nopeasti. Jos on lähdössä vaikka mökille, kaikki kylmälaukkuun laitettavat ruoat kannattaa ensin jäähdyttää jääkaapissa. Vasta sen jälkeen ne kannattaa pakata kylmälaukkuun.

Ennen pitkää matkaa kylmälaukkua kannattaa myös etukäteen viilentää kellarissa tai kylmäkalleilla. Janojuomaksi on hyvä pakata mukaan pakastettu vesipullo tai smoothie. Se auttaa pitämään kylmälaukkua viileänä ja sulaa vähitellen juotavaksi.

Lue myös: Voivatko ruokaostokset pilaantua jo kauppareissun aikana?

X