Säveltäjän känninen kohupuhe ei lannista oopperagaalan järjestäjää – ”Kaikki julkisuus on positiivista”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Tunnen Joosen henkilökohtaisesti ja osasin odottaa värikästä kiitospuhetta", toteaa AINO-gaalaa järjestämässä ollut Ville Salonen. Kuvituskuva. © COLOURBOX
Ensimmäistä ooppera-alan AINO-palkintogaalaa juhlittiin viime sunnuntaina Helsingissä Aleksanterin teatterissa. Yksi kohupuhe nosti gaalan hetkessä puheenaiheeksi. Mitä mieltä saadusta näkyvyydestä on järjestäjä?

Ooppera-alan AINO-gaalassa Helsingissä nähtiin esityksiä ja makupaloja tulevista tuotannoista. Lisäksi palkittiin viime vuoden parhaita oopperasaavutuksia. Gaalan järjestivät ja palkinnot jakoi Opera BOX -oopperayhdistys ja Klasarilaulajat-kilta.

Myöhemmin viikolla gaalan tapahtumat nousivat uutisotsikoihin, kun säveltäjä Joose Tammelinin kiitospuheesta nousi kohu. Tammelin nousi lavalle vastaanottamaan vuoden ooppera -palkintoa Satu Sammosta -teoksestaJalasjärvellä tehty ooppera toteutettiin pääosin amatööri­muusikoiden ja -laulajien voimin.

”Hän piti tolkuttoman puheen, missä haukkui helsinkiläiset, etelän median, Lilli Paasikiven ja Yleisradion ja kävi sen jälkeen juontaja Tiilikaista rinnuksista”, tilaisuudessa paikalla ollut kirjailija ja tutkija Panu Rajala kirjoitti blogissaanLisäksi Tammelin vaikutti Rajalan mukaan olevan myös ”reteässä nousukunnossa”.

”Tunnen Joosen henkilökohtaisesti ja osasin odottaa värikästä kiitospuhetta. Hänellä on tapana olla provosoiva. Nyt oli alkoholi astunut mukaan kuvioihin ja se oli elementti, jota emme osanneet odottaa”, kommentoi tenori ja Opera BOXin johtaja Ville Salonen.

Gaalan käänteistä uutisoi ensin Ilkka ja myöhemmin myös muun muassa Ilta-Sanomat.

”Kaikki julkisuus on positiivista”

Tapahtumaa järjestämässä olleen Salosen mukaan gaala sujui muilta osin hyvin ja saatu palaute on ollut positiivista. Tilaisuuden yhtenä tavoitteena oli saada ooppera-alalle näkyvyyttä.

”Ja sitä me nyt saimme. Oopperajutut ylittävät harvoin uutiskynnystä. Nyt päästiin kuitenkin esille. Tämä ei vain ollut sitä, mitä haettiin. Pitää kai vain ajatella, että kaikki julkisuus on positiivista. Mitään ei kuitenkaan mennyt rikki, eikä kukaan loukkaantunut”, Salonen toteaa.

Vielä ei ole varmaa, milloin gaala järjestetään uudelleen. Salonen kuitenkin uskoo, että nyt saadusta näkyvyydestä on hyötyä. Ehkä lisähuomiotakin on silloin luvassa vastaisuudessakin.

Varsinaista gaalaa edeltäneen cocktail-tilaisuuden tarjoiluakaan ei lopulta luultavasti muuteta.

”Se, että siellä tarjottiin lasillinen shamppanjaa ei yleensä saa ketään humalatilaan, eikä sitä ollut kenenkään pakko ottaa. Silloin kun musiikkia tehdään, alkoholia ei voi ottaa. Se vie keskittymisen. Sitä en kiellä, etteikö se tällaiseen juhlatilasuuteen kuitenkin sopisi.”

Anteekstipyyntö sähköpostilla

Tapahtuneesta on Salosen mukaan keskusteltu värikkään puheen pitäneen Joose Tammelinin kanssa. Salonen kertoo, että hän sai Tammelinin sunnuntai-iltana lopulta rahoitettua ja palkittu muusikko käyttäytyi mallikkaasti lopputilaisuuden ajan.

”Joose on pyytänyt sähköpostilla anteeksi tätä mielipahaa, mitä hän on aiheuttanut. Uskon, että hän kuitenkin seisoo edelleen niiden asioiden takana, mitä puheessaan toi esille.”

Itse Tammelinin puheen viestissä ei Salosen mielestä ole vikaa. Puheessaan Tammelin kritisoi muun muassa kulttuurialan Helsinki- ja eliittikeskeisyyttä. Osa Tammelinin huomioista sopii yhteen Salosen oman oopperakäsityksen kanssa.

Kritiikille valittu estradi oli kuitenkin Salosen mukaan väärä.

”Järjestäjinä toimimme juuri pienten tuotantojen puolesta ja yritämme saada maakuntien ääntä kuuluviin. Toimimme siis aivan saman asian puolesta kuin mitä Joose puheessaan vaati. Toisaalta, ei media tuollaista koskaan kirjoita. Ei sellainen mielipide pääse muuten julki.”

”Sen eteen, että ooppera näkyisi laajemminkin kulttuurikentällä, on tehty töitä. Että ooppera näkyisi muuallakin kuin Kansallisoopperassa ja Savonlinnassa ja jotta se olisi suomalainen kansanhuvi”, Salonen toteaa.

AINO-gaalassa vuoden oopperana palkittu Satu Sammosta nähdään Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 24.2.

Lue myös:

Oopperalaulaja Matti Salminen: ”Se oli jälkeenpäin ajatellen lähes itsemurha”

X