Seinäjoen Vauhtiajot -festivaalin koronatoimista nousi äläkkä – Katso kuvat ja päättele, noudatettiinko rajoituksia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Seinäjoen Vauhtiajot -festivaalin ottama ja valikoima kuva Popedan keikalta lauantaina 8. elokuuta. © Seinäjoen Vauhtiajot
Seinäjoen Vauhtiajot -festivaalilta levinnyt kuva kuohuttaa sosiaalisessa mediassa. Festivaalijärjestäjien mukaan kuvakulma antaa väärän kuvan käytetyistä koronatoimista.

Seinäjoen 17. Vauhtiajot -festivaali järjestettiin 6.-8. elokuuta välisenä viikonloppuna poikkeusoloissa. Seinäjoen keskustaan pystytetylle lavalle kiipesit kolmen päivän aikana lavalle kiipesi joukko Suomen eturivin artisteja, kuten Lauri Tähkä, Elastinen, Vesala, Arttu Wiskari ja Popeda.

Aluehallintovirastot (AVI) päättivät 1. heinäkuuta, että yli 500 hengen yleisötilaisuuksia voi 1.–31.8.2020 välisenä aikana järjestää sisä- ja ulkotiloissa vain sillä edellytyksellä, että turvallisuus taataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön koronatartuntojen ehkäisemisestä antaman ohjeen mukaisesti.

Ohjeessa muun muassa kehotetaan huolehtimaan tarkasti hygieniasta ja 1–2 metrin turvavälien säilyttämisestä. Tilaisuuksien järjestäjiä pyydetään myös mahdollisuuksien mukaan keräämään kävijöiden yhteystietoja, jotta mahdollisia koronatartuntoja voidaan jäljittää.

Myös Vauhtiajot vakuutti noudattavansa ohjeita.

”Pandemiarajoitusten vuoksi alueelle otetaan alle puolet tapahtuman kapasiteetista, joten päiväkohtainen kävijämäärä on 5 000 henkeä. Meillä on aika vahva usko siihen, että tapahtuma tullaan myymään ennakkoon jo loppuun tällä kapasiteetilla”, Vauhtiajot järjstäneen Loud’n Live Promotions Oy:n toimitusjohtaja Kalle Keskinen kommentoi tapahtumien verkkosivuilla.

Musiikkikeikoilla turvavälien säilyttäminen on kuitenkin vaikeaa, varsinkin, jos tarjolla on seisomapaikkoja.

Musiikkilehti Rumba uutisoi viulisti Pekka Kuusiston Facebookissa julkaismasta päivityksestä. Sen liitteenä oli kuva, joka oli Kuusiston mukaan peräisin Popedan lauantaiselta Vauhtiajojen keikalta.

Kuva näkyy tässä:

Vauhtiajot

Kuvakaappaus Facebookista. Seinäjoen Vauhtiajot -festivaali ei vahvista kuvan alkuperää.

”Saatan olla tänään vähän kiihtyneessä tilassa, mutta siitä huolimatta sanoisin että tapahtuma-ala ampuu itseään jalkaan osallistumalla tällaiseen hengenvaaralliseen tunarointiin. Enkä tarkoita kuvassa esiintyvää Popedaa, joka on mahtava rockbändi”, Kuusisto kirjoitti.

”Miten helvetissä tämän on annettu tapahtua? Miten kukaan artisti tai teknikko suostuu laittamaan keikan käyntiin kun mitään turvavälejä ei selvästikään noudateta?”

Vauhtiajot vastaa: kuvakulma ja kuvan laatu vaikuttavat

Vauhtiajot ei vahvista, onko Kuusiston julkaisema, sosiaalisessa mediassa laajalle levinnyt kuva peräisin Popedan konsertista.

”Emme voi vahvistaa kuvan alkuperää, koska se ei ole organisaatiomme ottama kuva”, Vauhtiajojen tuottaja Toni Ruohonen Loud’n Livelta vastaa sähköpostilla.

Tuottaja ei ota kantaa myöskään Popedan keikalla olleen yleisön määrään.

”Sisäänpääsyyn oikeutettuja tuolle päivää oli noin 3 500.”

Miten Vauhtiajot huolehti THL:n tapahtumajärjestämiseen liittyen antamien koronaohjeiden toteutumisesta? Esimerkiksi turvaväleistä keikoilla?

”Yleisön pakkautumista lavan eteen aiheuttamaan turvattomia tilanteita pyrittiin välttämään jakamalla yleisö lavan edessä selkeästi kahteen osaan, joiden välillä ei voinut liikkua lavan edestä. Yleisömäärän kapasiteettia oli myös laskettu aiempiin vuosiin nähden asiakkaiden turvallisuuden takia. Yleisöä lohkoessa on otettava huomioon myös mahdolliset pelastustoimenpiteet”, Ruohonen kirjoittaa vastauksessaan.

”Istumapaikat olivat tapahtumassa ylimitoitettu kävijöihin nähden (istumapaikat 5 000 henkilölle), jotta jokaiselle asiakkaalle varmasti löytyisi sopiva paikka istua ja jotta turvavälien noudattaminen olisi mahdollista. Henkilökuntamme sekä viestintämme muistutti asiakkaita tasaisin väliajoin hygieniaohjeistusten noudattamisesta. Järjestyksenvalvonta, henkilökuntamme ja opasteemme ohjeistivat asiakkaita pitämään turvavälit, jotka heidän tulee normaalistikin huomioida esimerkiksi kaupassa, yökerhossa, ravintolassa, puistossa ja niin edelleen.”

Ruohonen kertoo, että halukkaille jaettiin myös hengityssuojaimia.

”Alue oli suunniteltu THL:n ja STM:n ohjeiden mukaan. Suunnitelmat olivat olleet myös AVI:ssa kommentoitavana. Festivaalialueella oli käsienpesu- sekä käsidesipisteitä asiakkaiden käyttöön. Alueella huolehdittiin jatkuvasta siivoamisesta ja pintojen desinfioinnista.”

Ruohonen lähettää myös festivaaliorganisaation ottamia ja valikoimia kuvia.

”Aika merkittävä ero mistä päin katsotaan kuvia ja millaisella laadulla kuva on otettuna”, tuottaja kirjoittaa.

Kuvat ovat tässä:

Vauhtiajot

©Seinäjoen Vauhtiajot

Vauhtiajot

©Seinäjoen Vauhtiajot

Vauhtiajot

©Seinäjoen Vauhtiajot

Vauhtiajot

©Seinäjoen Vauhtiajot

 

X