Seksuaalisesti hyväksikäytetty lapsi jätettiin ilman psyykkistä apua Uudessa lastensairaalassa – Osastonlääkäri vetoaa käynnistysvaikeuksiin: ”Psyykepuolessa on varmaan vielä hiomista”

Espoolaisäidin 13-vuotias lapsi joutui pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna hyväksikäytetyksi. Äidin mukaan lapsi jätettiin heitteille sairaanhoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Espoolaisäidin 13-vuotias lapsi joutui pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna hyväksikäytetyksi. Äidin mukaan lapsi jätettiin heitteille sairaanhoidossa.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Espoolaisen äidin tarina on karu. Niin karu, että hän haluaa esiintyä julkisesti vain toisella etunimellään Maria.

”Lapsille ei näytä olevan mitään auttamisen järjestelmää”, hän sanoo.

Marian 13-vuotias lapsi joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna, jonka jälkeen äiti vei nuorensa Uuteen lastensairaalaan päivystykseen.

Sairaalan päivystyskäynti ei sujunut toivotusti.

”Lapseni on 13-vuotias ja oli ollut huonossa kunnossa. Silti sairaanhoitaja kysyi, oliko lapsi harrastanut seksiä omasta tahdostaan. Meillä on kuitenkin suojaikäraja. Ilman että itse huolehdin asiasta, rikostutkintanäytteitä ei olisi edes otettu”, Maria sanoo.

Maria työskentelee itse kätilönä ja seksuaalineuvojana. Hän kertoo joutuneensa itse selittämään Uuden lastensairaalan työntekijälle aikataulun, milloin mitäkin sukupuolitautitestejä pitää tehdä myöhemmillä käynneillä.

”Edes siitä ei huolehdittu, miten lapsi selviää henkisesti. Ei kukaan puhunut mitään siitä, että psyykkistä apua voisi edes saada”, Maria sanoo.

Maria kertoo, ettei saanut lapsensa kanssa edes seksuaalirikosten uhreja auttavien toimijoiden yhteystietoja.

”Käynnistysvaikeuksia”

Uuden lastensairaalan osastonlääkäri Anna Kotiranta pahoittelee tapahtunutta, mutta ei voi ottaa kantaa yksittäiseen potilastapaukseen.

Hän selittää, että seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneita lapsipotilaita on Uudessa lastensairaalassa arviolta vain noin 40 vuodessa.

”Meillä niin pieni potilasvolyymi, että päivystäjä näkee ehkä vain yhden seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen potilaan vuodessa. Silti meillä on tarkat ohjeet ja selvät paketit, mitä näytteitä otetaan”, Kotiranta sanoo.

Tämän vuoden alusta asti seksuaalisen hyväksikäytön kokeneiden lasten hoitoa on keskitetty. Nyt siis kaikki pääkaupunkiseudun lapset saavat hoitoa Uudessa lastensairaalassa.

”Uusi systeemi on voinut kyllä aiheuttaa käynnistymisvaikeuksia”, Kotiranta sanoo.

Hoito toimii silti jo nyt Kotirannan mukaan.

Lapsilta otetaan tarvittavat näytteet ja heille varataan jatkohoito omaan sairaalaan, josta soitetaan noin viikon tai kahden päästä perheelle. Uudella käynnillä otetaan uusintanäytteet ja kysellään voinnista.

Kotiranta vahvistaa, että kaikille seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille lapsille ei kuitenkaan tarjota psyykkistä apua, vaikka he ovat juuri joutuneet vakavan rikoksen uhriksi.

”Päivystystilanteessa arvioidaan, tarvitseeko nuori psyykkistä tukea. Hoitaja tapaa nuoren ja arvioi jatkotuen tarpeen. Jos lapsi on hyvin oireileva, sitten tarjotaan tukea. Meillä ei ole mitään psykologia tai psykiatria, jolle automaattisesti potilaita lähetetään. Psyykepuolessa on varmaan vielä hiomista.”

Jos lapsi joutuu seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi:

  • Ota yhteyttä poliisin
  • Kiireellisissä tapauksissa voi soittaa hätänumeroon 112
  • Poliisi pyytää terveydenhuollolta mahdollisesti tarvittavat lääkärin tutkimukset. Mitä vähemmän aikaa rikoksesta on, sitä nopeammin tutkimuksiin pyydetään hakeutumaan.
  • Jos rikosepäily tulee esiin lapsen puheista, kirjoita ne tarkasti ylös. Älä kuitenkaan kysy johdattelevia jatkokysymyksiä. Jätä rikoksen tutkinta asiantuntijoille.
  • Raiskauskriisikeskus Tukinaisen päivystysnumero auttaa: 0800-97899.
X