Tutkiva journalisti tarttuu asioihin, joita joku haluaa omaksi hyödykseen kätkeä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tarja Hurme

Linnan juhlat, Suomen 100-vuotisjuhlien huipentuma, ovat takana ja niistä riittää kuvia ja kuulumisia lähiviikoille. Kevyttä tai kohottavaa kerrottavaa yhä vuolaammassa monenlaisen tiedon uutisvirrassa, jossa kansalainen ui, välillä henkeään haukkoen.

Me mediassa käsittelemme parhaan taitomme mukaan asioita, ihmisiä ja ilmiöitä, joiden uskomme kansalaista – lukijaa, katsojaa, kuuntelijaa – kiinnostavan, hyödyttävän, viihdyttävän. Moni avautuu kiertelemättä tekemisistään, kiitos siitä. On niitäkin, jotka kertovat kyllä hyvistä päivistään, mutta tykkäävät huonoa, jos huonoja pengotaan. Julkisuus vain ei toimi niin, että julkisuudessa elävä voisi valikoida julkaistavaksi pelkästään itselleen myönteiset kuulumiset. Sitä vähemmän, mitä enemmän ihmisellä on yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Seura on viime vuosina laajentanut sisältöään tutkivaan journalismiin. Käytän tuota sanaa yhtään väheksymättä muuta journalismia: Uutisia, viihdettä, henkilöhaastatteluja tai ylipäätään mitään, mitä tämäkin lehti sisältää. Kaikkea tarvitaan, jotta Seura on antoisaa seuraa lukijalleen. Tutkivat jutut ovat kuitenkin laajentaneet lukijoiden mielikuvaa Seurasta. Kehuista päätellen myönteisesti. Välillä tulee toki lunta tupaan, koska tutkiva journalisti tarttuu juuri sellaisiin puuhiin, joita joku haluaa omaksi hyödykseen kätkeä: Suoranaisiin laittomuuksiin, usein vallan tai rahan väärinkäyttöön, jossa täyttyy kyllä lain kirjain muttei henki. Tekoihin, joita arkijärki ja yleinen oikeustaju eivät purematta niele.

Kaiken journalismin ei tarvitse olla tutkivaa ollakseen lajissaan laadukasta. Tutkiva journalismi vaatii sekä pitkäjänteisyyttä ja luottamusta tekijöihin, koska se vie usein enemmän aikaa, siksi rahaakin. Olennaista on kuitenkin rohkeus kaivaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja julkaista perustellut tiedot seurauksia pelkäämättä. Veronmaksajina meidän kaikkien kannattaa toivoa, että myös Yle edelleen näkee tutkivan journalismin vastuualueekseen ja suomalaisten saavutetuksi eduksi, josta ei tingitä. Ylellä on tutkimiseen parhaat resurssit, meidän rahamme.

X