Shire-tamma Glenni on hevoseksi jättiläinen – Lempeän järkäleen ratsaille kivutaan tikapuita pitkin

Shirehevonen Glenni on reilusti yli kaksi metriä korkea ja painaa enemmän kuin henkilöauto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Shire-rotu on kooltaan maailman suurin. Jättiläiskokoinen Glenn-tamma Finnbyn tallilla Vaasan seudulla.

Shirehevonen Glenni on reilusti yli kaksi metriä korkea ja painaa enemmän kuin henkilöauto.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Kun 162-senttinen hevostenhoitaja Katja Riihiaho lähtee ratsastamaan shire-tamma Glennillä, hän tarvitsee satulaan noustakseen kolmiotikkaat. Hevosen säkäkorkeus on 185 senttiä ja tamman korvat vipattavat reilusti yli kahden metrin korkeudessa.

Vaasalaisella Finnbyn-tallilla asuva Glenni on jopa shire-tammaksi kookas, mutta sekään ei riitä tiettävästi Suomen suurimman hevosen -tittelin, niin ikään shirerotuisen Voiton massiivisiin mittoihin.

Voiton säkäkorkeus on 193 senttiä ja Voitto painaa reilut tuhat kiloa. Glenni painaa tällä hetkellä noin 850 kiloa. Vertailun vuoksi voi kertoa, että henkilöauto Nissan Micra painaa mallista riippuen 650–760 kiloa.

”Glenni imettää vielä Taika-varsaansa, mikä on hieman hoikentanut tammaa, kuvailee Finnbyn tallin yrittäjä Essi Jäntti tamman kookkaita muotoja.

Kun tulee aika vierottaa Taika-varsa emänsä ruokinnasta, Glennin paino tulee nousemaan taas lähelle tuhatta kiloa.

Vaasassa, Finnbyn tallissa huolehtii shire- tamma, Glennistä ja tämän
Vaasassa, Finnbyn tallissa huolehtii shire-tamma Glennistä ja tämän yllätysvarsa Taikasta. © Krista Luoma

Shire-tamma syö pyöröpaalin viikossa

Shirehevosrotu on lähtöisin Englannista, missä suuria paikallisia hevosia risteytettiin 1500–1600-luvuilla hollantilaisten maahan tuomiin flanderin- ja friisiläishevosten ja lämminveristen kanssa.

Maailman tiettävästi suurin hevonen on ollut vuonna 1846 Bedfordshiressä syntynyt shireruuna Sampson, joka oli säkäkorkeudeltaan 219 senttiä ja painoi yli puolitoista tonnia.

Suurella hevosella on myös suuri ruokahalu. Glenni-tamma on enimmillään syönyt viidessä päivässä noin 400 kiloa painavan pyöröpaalillisen heiniä. Finnbyn tallin ovet ovat kaksi ja puoli metriä korkeita, että tamma mahtuu astelemaan sisälle. Myös Glennin varusteet ovat poikkeuksellista kokoa eikä shirehevoselle ole välttämättä edes helppo löytää päitsiä ja satulavöitä.

Essi Jäntti on tilannut Glennin suitset ruotsalaisesta verkkokaupasta.

”Valjaat sain onnekseni ostettua isojen hevosten varusteiden facebook-ryhymän kautta.”

Lempeyttä ja herkkyyttä

Kookas shirehevonen on myös käsittämättömän voimakas. Shire pystyy vetämään viiden tonnin painoisia kuormia. 1800-luvulla shirehevoset kiskoivat jopa Lontoon raitiovaunuja.

Voimistaan huolimatta shiret sopivat paremmin veto- tai ajohevoseksi kuin urheilukilpailuihin. Näyttävän ja huomiota herättävän ulkomuotonsa ansiosta shiret ovat tätä nykyä suosittuja myös näyttelyhevosina.

Glenni-tamma on ennen varsalomaansa toiminut Finnbyn tallilla tunti- ja leiriratsuna. Lempeän ja rauhallisen luonteensa ansiosta Glenni on soveltunut myös erinomaisesti kuntouttavaan ja terapeuttiseen hevostoimintaan.

Shire-rotuinen tamma, Glenn, synnytti yllätysvarsa Taikan. .
Glennin säkäkorkeus on 185 senttiä ja tamman korvat vipattavat reilusti yli kahden metrin korkeudessa. © Krista Luoma

Katja Riihiaho kääntää Gelnnin portista tielle ja lähtee ratsastamaan verkkaista käyntiä eteenpäin.

Glenni nostelee päätään ja höristelee korviaan, raskaat tupsujalat tömähtelevät maahan.

Riihiaho näyttää Glennin selässä kovin pieneltä.

Iso hevonen keinuu kuin laiva.

Lue myös: Hevonen on laumasielu: Näin Runoliisa masentui menettäessään poniystävänsä – Lopulta ilo palasi tamman elämään

X