Sininen tulevaisuus - köyhän miehen kokoomusko? Seura vertaili puolueiden periaateohjelmia

Viiden ministerin ja 19 kansanedustajan linja julkistettiin syyskuussa. Kopioiko sininen tulevaisuus kokoomuksen vanhan periaateohjelman?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanedustajat Simon Elo (vas.)ja Sampo Terho vetävät Sinistä tulevaisuutta toistaiseksi yhdistyspohjalta ja minikannatuksella.

Viiden ministerin ja 19 kansanedustajan linja julkistettiin syyskuussa. Kopioiko sininen tulevaisuus kokoomuksen vanhan periaateohjelman?
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Korhonen

Viiden ministerin ja 19 kansanedustajan linja julkistettiin syyskuussa.

Periaateohjelma arvioitiin tuoreeltaan latteaksi ja ympäripyöreäksi. Yhtäläisyyksiä löydettiin kärkkäimmin keskustan suuntaan. Näin ohjasi ajattelemaan myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo luonnehtiessaan sinisten olevan keskustalaisia ilman keskustapuoluetta.

”Köyhän miehen kokoomus”, ovat toiset naljailijat esittäneet. Eivätkä suotta. Henkisesti siniset tuoksahtavat enemmän ruiskukalta kuin apilaiselta keskustalta.

Markkinausko jyrää

Sinisten ohjelma toistaa hämmästyttävällä tarkkuudella monia kokoomuksen vuonna 2006 hyväksytyn periaateohjelman naulauksia. Paikoin ohjelmat vaikuttavat jopa täydentävän toisiaan, kun ne sanovat suoraan yhteiset näkemykset, jotka toinen jättää rivien väliin.

Parhaiten yhteneväisyydet tulevat ilmi ohjelmissa esitetyissä näkemyksissä ihmisen ja yhteiskunnan suhteesta. Avainsanoja sekä sinisillä että kokoomuksella ovat mahdollistaminen, vapaus ja vastuu. Kaiken yllä leijuu usko markkinoiden kaikkivoipaisuuteen. Yhteiskunta on ennemmin solakka mahdollistaja kuin potra huolehtija.

Kokoomus sanoo haluavansa, että jokaiselle mahdollistetaan hyvän elämän edellytykset. Sininen tulevaisuus muotoilee toivovansa jokaiselle tasa-arvoisia mahdollisuuksia kehittää itseään, ympäristöään ja yhteiskuntaa.

”Kokoomukselle tärkeää on ihmisen vapaus ja vastuu omassa toiminnassaan”, lukee yhden hallitusryhmän ohjelmassa. Toisen ohjelmassa kerrotaan, että siniset luottavat ”suomalaiseen ihmiseen ja hänen kykyynsä kantaa vastuuta ja nauttia vapauksia”.

Sosiaaliturva passivoi

Molemmissa ohjelmissa todetaan, että heikoimmista on pidettävä huolta, mutta erityisesti ihmisen oman vastuun korostamista on hankala tulkita miksikään muuksi kuin kannanotoiksi yhteiskunnan turvaverkkojen harventamiseksi. Siniset esittävät suoraan, että sosiaaliturvajärjestelmä on ”paikoin lannistava”.

”Haluamme yhteiskunnan, joka kannustaa työhön, yrittämiseen ja toisista välittämiseen”, siniset tunnelmoivat. ”Hyvinvointi syntyy työstä, yrittämisestä ja välittämisestä”, maalailee kokoomus.

Siniset jättävät ohjelmassaan markkinauskon pitkälti rivien väliin, mutta kokonaisuuden voisi tiivistää kokoomuksen julistukseen:

”Yksityiseen omistukseen perustuva markkinatalous on paras tapa tuottaa hyvinvoinnin edellytyksiä.”

Veroaste alas!

Vastuuta halutaan siirtää yhteiskunnalta yksilöille. Se mahdollistaa osaltaan verotuksen keventämisen. Veroasioissa vaikuttaa vallitsevan sinisten ja kokoomuksen kesken periaatteellinen yksimielisyys.

Kokoomus kertoo haluavansa verotuksen olevan työntekoa ja yrittämistä kannustavaa. Se tarkoittaa verotuksen keventämistä laajalla skaalalla. Sen puolueen vain yhden neljän vuoden tauon katkaisema jatkuva hallitustaival vuodesta 1987 on osoittanut.

Sinisten ohjelma sanoo asian suoraan: ”Suomen veroastetta tulee laskea.”

Pientä irtiottoa siniset kuitenkin hakevat linjatessaan, että pitkällä aikavälillä pääomien verottamisesta tulee ”keskeisempi työkalu oikeudenmukaisen verojärjestelmän rakentamiseksi”. Marxilaisuudesta ei ole kuitenkaan tässäkään kyse, vaan heiton kerrotaan liittyvän lähinnä veroparatiisikikkailun suitsimiseen.

Sininen tulevaisuus ja ahtaat raamit

Uuden siniliikkeen tavoitteita ei päästy maalailemaan tyhjältä pöydältä, vaan ne oli sovitettava ryhmän hallituspolitiikkaan. Toisin sanoen sinisten piti kirjoittaa periaatteiden sijaan perustelut, miksi jo tehdyt ja jatkossa tehtävät päätökset ovat hyviä asioita.

Sinisten ohjelman voikin katsoa osoittavan koko hallituksen kokoomuslaisuutta: kopioidaan keskeiset periaatteet kykypuolueelta.

Lue myös:

Pirkko Ruohonen-Lerner: ”Presidentti Niinistö sortui ylilyöntiin”

X