Huumeista tunnettua Kurvin aluetta tehdään viihtyisämmäksi naapurustotyön voimin – ”Ennakkoluulot poistuvat, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa”

Vuonna 2022 alkunsa saaneessa Kurvin työryhmässä on mukana Helsingin kaupungin toimijoita, järjestöjä, poliisi ja alueen asukkaita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsingin Kurvi on vuosien ajan tunnettu levottomasta maineestaan.

Vuonna 2022 alkunsa saaneessa Kurvin työryhmässä on mukana Helsingin kaupungin toimijoita, järjestöjä, poliisi ja alueen asukkaita.
Teksti:
Anni Niittylahti

Sörnäisten Kurvin alue on vuosia tunnettu Helsingissä levottomana, päihteitä käyttävien ihmisten suosimana alueena. Kurviin vuonna 2017 muuttanut Mette Åström huomasi, kuinka levottomuus ja ihmisten sekava käytös lisääntyi korona-aikana. Ihmisiä näkyi kaduilla tiedottomassa tilassa ja rähinöinti oli jatkuvaa.

”Jossain määrin se kuuluu monen mielestä Kallion ja Sörnäisten luonteeseen, mutta mielestäni se ei saisi aiheuttaa niin paljon häiriöitä”, Mette Åström sanoo.

Tilanteeseen vaikuttivat myös vuonna 2021 alkaneet Sörnäisten metroaseman ja Vaasanpuistikon eli kansankielellä Piritorin remontit.

”Porukka pääsi aiemmin hengailemaan hajautetummin Vaasanpuistikkoon. Kun alueelle tuli työmaa-aidat, ihmiset ajautuivat siihen S-Marketin eteen ja ympyröiville katualueille isoihin porukoihin. Porukoissa käydään esimerkiksi näkyvää huumekauppaa.”

Mette Åström otti lopulta yhteyttä Helsingin kaupungin työntekijöihin ja ennalta estävään poliisiin. Sähköpostissaan hän muun muassa kertoi omista kokemuksistaan Kurvin alueesta.  

”Tiedostan, että talo, jossa asun ja olen sen taloyhtiön hallituksessa, on hyvin keskeisellä alueella. Kysyin siis heiltä, mitä taloyhtiö voisi tehdä alueen hyväksi tai onko jotain toimintaa, johon voisin itse tulla mukaan.”

kurvi
Työmaa-aitojen estäessä pääsyn Vaasanpuistikkoon, ihmiset alkoivat kokoontumaan sen läheisille kaduille. © Sampo Korhonen

Sörnäisten Kurvi toimii pilottina naapurustotyön mallissa

Mette Åström ei ollut ainoa alueen asukas, joka oli yhteydessä poliisiin Kurvin levottomuuksien takia.

Huolestuneita asukkaita kuultiin ja vuonna 2022 Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi, A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso ja THL:n ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Inari Viskari alkoivat kehittämään alueelle naapurustotyön mallia.

”Mallia nyt pilotoidaan Kurvin alueella, että miten erilaiset yhteistyöt toimivat siten, että kaikilla on hyvä olla”, Annuska Dal Maso kertoo.

Kurvin työryhmän toiminnassa ovat poliisin, Helsingin kaupungin ja eri järjestöjen lisäksi mukana alueen asukkaita ja siellä toimivia henkilöitä. Kerran kuussa järjestettävissä avoimissa kokouksisissa keskustellaan Kurvin silloisesta tilanteesta ja kehitetään työryhmän toimintaa.

Päihdetyöntekijät toimivat päihteitä käyttävien ihmisten äänenä

Kurvin työryhmä on tiiviisti yhteydessä alueen asukkaisiin, liiketilojen omistajiin, yrittäjiin sekä alueella työskenteleviin päihdetyöntekijöihin.

”Lisäksi halutaan antaa ääni ihmisille, jotka koetaan häiriönä, eli tässä tapauksessa päihteidenkäyttäjät. Heilläkin on oikeus olla siinä julkisessa tilassa”, sanoo A-klinikkasäätiön Annuska Dal Maso.

Dal Mason mukaan päihdetyöntekijät ovat toimineet päihteitä käyttävien ihmisten äänenä, sillä nämä eivät ole vielä toistaiseksi kokeneet luonnollisena osallistua työryhmän kokouksiin.

Hän painottaa, ettei vuoden ajan toiminut työryhmä ole muuttanut Kurvia taikaiskusta kaikille mukavaksi ja turvalliseksi asuinalueeksi. Naapurustotyö on Dal Mason mukaan pitkä ja jatkuva prosessi.

”Ei naapurustotyö ole sellaista, mitä voi tehdä hetken ja sitten olla tekemättä. Se on ylläpitoa vaativaa ja aina pitää katsoa sillä hetkellä, että mitä alue tarvitsee ja mikä siellä toimii.”

kurvi
”Huumeet pois Kurvista” kuuluu maahan raapustettu graffiti. © Sampo Korhonen

Talkoissa tutustutaan ja murretaan ennakkoluuloja

Kurvin työryhmä järjestää kuukausittain talkoot, jossa aluetta siivotaan yhteisvoimin. Talkoisiin houkutellaan mukaan alueen asukkaita ja siellä aikaansa viettäviä päihteitä käyttäviä ihmisiä.

”Ajatuksena on, että ennakkoluulot poistuvat, kun ihmiset pääsevät tutustumaan puolin ja toisin”, Annuska Dal Maso sanoo.

Dal Maso uskoo tutustumisen johtavan siihen, että alueen asukkaat eivät ajattele päihteitä käyttävien ihmisten olevan vain häiriötekijöitä. Päihteidenkäyttäjillä puolestaan kasvaa rima käyttäytyä häiritsevästi.

Alueen asukas ja työryhmässä aktiivisesti toimiva Mette Åström näkee talkootyön tärkeänä yhteisen viihtyvyyden kannalta ja vertaa sitä perinteisiin taloyhtiöiden pihatalkoisiin.

”Käyn usein talkoissa pyörähtämässä Katri Valan puistossa, ja siellä on usein päiväänsä viettävää porukkaa. Silti saan aina rauhassa kerätä roskia tai sitten ihmiset tulevat jutustelemaan tosi kivasti”, hän kertoo.

Talkoiden lisäksi tutustumisen mahdollistaa työryhmän järjestämät pop up -tapahtumat, kuten syyskuussa pidetty Kurvin kahvit. Kahvittelutapahtumassa ihmiset pääsivät tapaamaan työryhmän eri toimijoita, nauttimaan livemusiikista ja ratsastamaan ponilla.

Kynnys osallistua on korkea

Mette Åström on saanut työryhmän toiminnasta hyvää palautetta, mutta silti monen kynnys osallistumiselle on todella korkealla. Tällä hetkellä työryhmässä toimii aktiivisesti muutama alueen asukas.

”Veikkaan heidän ajattelevan, että jos osallistuu, heti onkin mukana kaksin saappain ja syvässä päädyssä.”

Alueen tietynlainen asukaskunta saattaa myös vaikuttaa asukkaiden epäaktiivisuuteen.

”Alueella on paljon sijoitusasuntoja ja arvelen vuokralla asuvilla olevan korkeampi kynnys osallistua, sillä he eivät välttämättä sitoudu alueelle pitkäksi aikaa. Pitkäaikaiset asukkaat puolestaan ovat tottuneet Kurvin profiiliin.”

Mette Åströmin toive onkin, että naapurustotyöhön liittyisi lisää alueen asukkaita. Hän muistuttaa, että osallistuminen voi yksinkertaisimmillaan olla piipahtaminen siivoustalkoissa tai palautteen antaminen työryhmälle.

Åströmille työryhmässä toimiminen tuo mielenrauhaa, sillä hän tietää, että alueen asiat ovat poliisin tiedossa ja muutosta tapahtuu pikkuhiljaa. Hänelle myös jalkautuva päihdetyö on tullut projektin kautta näkyvämmäksi.

”Koen tärkeäksi olla itse osa ratkaisua ja ottaa vastuuta omalta osaltani alueen viihtyisyydestä ja turvallisuudesta”, Åström sanoo.

Lue myös: Sörnäisten Kurvi tunnetaan huumeongelmistaan – Tällaista on arki pahamaineisella Piritorilla: ”Kaikki me ollaan monimutkaisia komplekseja”

piritori
Tukialuksen projektityöntekijät sekä OmaStad-hankkeen sairaanhoitaja Saara Lappeteläinen tekemässä kiertävää päihdetyötä Helsingin Dallapénpuistossa. © Sampo Korhonen

Lue myös: Huumeet yhä helpommin saatavilla – Näin nykyarkea ja huumeidenkäyttöä kuvailevat Tukialuksen jalkautuneet projektityöntekijät

X