Stalkkauksesta tulee vihdoin rikollista Suomessakin?

Eduskunta käsittelee vainon kriminalisointia pääsiäisen jälkeen. Stalkkaus ajaa suomalaisperheitä pakoon jopa ulkomaille asti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunta käsittelee vainoamista koskevaa lakiesitystä pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Kuva: Kari Hautala.

Eduskunta käsittelee vainon kriminalisointia pääsiäisen jälkeen. Stalkkaus ajaa suomalaisperheitä pakoon jopa ulkomaille asti.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Vainoaminen eli niin sanottu stalkkaus muuttuu todennäköisesti rikokseksi vuoden 2014 alusta alkaen. Vainoaminen tarkoittaa toistuvaa uhkailua, seuraamista, tarkkailua ja yhteydenottoa, joka pelottaa tai ahdistaa uhria.

Vainoaminen voi tapahtua myös internetissä uusia viestintäteknologioita hyödyntäen.

Samalla myös viestintärauhan rikkominen muuttuu rangaistavaksi teoksi. Viestintärauhan rikkomista on toistuva viestien lähettäminen ja soittaminen häiriötarkoituksessa siten, että se aiheuttaa uhrille huomattavaa haittaa.

Vainoamisrikos tulisi olemaan virallisen syytteen alainen rikos eli syyttäjä voisi syyttää vainoamisesta, vaikka asianomistaja ei vaatisikaan rangaistusta.

Eduskunta käsittelee vainoamista koskevaa lakiesitystä pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Tähän asti väkivallaton vainoaminen ei ole ollut Suomessa rikos, toisin kuin monissa muissa EU-maissa.

Lue Seurassa 44/2012 ilmestyneestä jutusta, millä tavalla toistuva vaino turmelee uhrin elämää ja pakottaa jopa muuttamaan ulkomaille.

X