Suomalaisen #metoo-liikkeen keulakuva Heidi Lindén ei saa syytettä kunnianloukkauksesta

Helsingin syyttäjänvirasto päätti kunnianloukkaustutkinnan elokuva-alan epäkohtia esiin nostaneen elokuvaohjaajan hyväksi. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsingin syyttäjänvirasto päätti kunnianloukkaustutkinnan elokuva-alan epäkohtia esiin nostaneen elokuvaohjaajan hyväksi. 
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Seura uutisoi tammikuussa, että suomalaisen #metoo-liikkeen näkyvimpiin toimijoihin kuuluva elokuvaohjaaja Heidi Lindén on kunnianloukkausepäilyjen kohteena.

Helsingin poliisi oli tutkinut asiaa ja esitutkinta oli annettu Helsingin syyttäjänvirastolle.

Syyttäjä pyysi poliisilta vielä lisätutkintaa ja harkitsi asiaa alkuvuoden. Päätös tuli tänään ja se kuuluu: Lindén ei saa syytettä kunnianloukkauksesta.

Taustalla #metoo-keskustelu ja elokuva-alalta seksuaalisesta häirinnästä kerätyt tiedot

Tapaus kytkeytyy #metoo-keskusteluun ja Lindénin elokuva-alalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä keräämiin tietoihin ja siihen, onko hän levittänyt niitä kunniaa loukkavalla tavalla.

Kunnianloukkaustutkinnassa selvitettiin useita todistajia kuulemalla, onko Lindén levittänyt rikoksen tunnusmerkit täyttävällä tavalla tietoa elokuva-alalla työskentelevän mieshenkilön toiminnasta. Kyseinen henkilö ei ole ollut tutkinnan kohteena, vaan poliisi ja syyttäjä ovat arvioineet ainoastaan, onko hänen kunniaansa loukattu.

Esitutkinnassa kuultiin aluksi muitakin henkilöitä kunnianloukkauksesta epäiltynä, mutta heidän osaltaan poliisi päätti tutkinnan jo 24. lokakuuta 2018.

Ainoastaan Lindénin tapauksessa tutkinnan tulokset luovutettiin syyttäjänvirastolle syyteharkintaa varten. Syyttäjän arvion mukaan tapauksessa ei ollut tarpeeksi näyttöä siitä, että Lindén olisi levittänyt jotain tietoa asianomistajasta. Sen vuoksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttyminen ei tullut edes arvioitavaksi. 

Tapauksen esitutkintapöytäkirja on poliisin päätöksellä julistettu salaiseksi.

Heidi Lindén: ”Olen helpottunut”

Heidi Lindén kommentoi syyttäjän päätöstä sähköpostitse.

”Olen helpottunut. Syyttämättäjättämispäätös perustui faktoihin eli siihen, että en ole tehnyt mitään rikosta. En ole koskaan pyrkinyt nostamaan esiin ketään yksittäistä henkilöä, enkä ole loukannut kenenkään kunniaa. Tarkoitukseni on ollut tuoda esiin alalla olevia epäkohtia ja herättää keskustelua alan vääristä käytännöistä. Vain avoimen keskustelun kautta asioita voidaan muuttaa oikeaan suuntaan”, Lindén kirjoittaa.

Miten hän näkee päätöksen vaikuttavan suomalaiseen #metoo-keskusteluun?

”Koko tutkimukseni tarkoituksena on ollut tuoda esiin niitä epäkohtia, joista on aiemmin vaiettu. Päätös osoittaa, että epäasiallisesti kohdelluilla on oikeus tuoda asioita esiin joutumatta itse syytteen alaiseksi. #Metoo-keskustelu on herättänyt reaktion, jolla ahdistelun uhreja on yritetty vaientaa juristien tehtailemien kirjelmien ja tutkintapyyntöjen avulla. Omien, tosiasioihin perustuvien kokemusten tai alalla tapahtuneiden epäasiallisuuksien julkituonti rehellisesti ja avoimesti ei ole rikos.”

Muokattu 27.6.2019 klo 18.39: Lisätty Heidi Lindénin kommentit.

Muokattu 28.6.2019 klo 11.58: Täsmennetty syyttäjän arviota. Poistettu virke: ”Syyttäjä ei kuitenkaan katsonut kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttyvän.” Sen tilalle laitettu muotoilu: ”Syyttäjän arvion mukaan tapauksessa ei ollut tarpeeksi näyttöä siitä, että Lindén olisi levittänyt jotain tietoa asianomistajasta. Sen vuoksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttyminen ei tullut edes arvioitavaksi.”

X