Pikkulinnut tuupertuvat ja osa muuttolinnuista palaa takaisin— Nurmeen tehdyt keinopälvet ja tarjotut talipallot ovat tarpeen takatalven tullen

Osa muuttolinnuista lähti takatalvea pakoon Ruotsiin. Nyt tulisi jatkaa lintujen ruokintaa. Lisäksi kannattaa pitää maata auki lumesta, jolloin ravintoa voi löytyä sieltäkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Takatalvi estää hyönteissyöjien ravinnon löytämisen. Kylmyys ja lumipeite voi koitua monen muuttolinnun kohtaloksi.

Osa muuttolinnuista lähti takatalvea pakoon Ruotsiin. Nyt tulisi jatkaa lintujen ruokintaa. Lisäksi kannattaa pitää maata auki lumesta, jolloin ravintoa voi löytyä sieltäkin.
Teksti:
Aino Mielo

Suomeen iski 23. huhtikuuta harvinaisen myöhäinen takatalvi. Sankka lumisade sekä edellisyön jäätävä sade ovat olleet kova shokki joillekin pikkulinnuille. Osa muuttolinnuista on myös kääntynyt takaisin etelää kohti. 

Joroislainen Ritva törmäsi lenkillään surukseen menehtyneeseen punarintaan.

”Poloinen kuollut kylmään ja ruuan puutteeseen kun takatalvi iski. Aikaisemmin en ole nähnyt mitään vastaavaa ja tämä on ensimmäinen kerta minulle kun takatalveen kuolleen linnun löydän,” Ritva suree.

Ritva on ruokkinut lintuja pihallaan jo yli 30 vuotta. Tänä keväänä hän on huomannut, että nälkä on yllättänyt linnut aivan toden teolla, sillä lintuja on käynyt syömässä poikkeuksellisen paljon.

”Mustarastaita, järripeippoja, punarintoja, pulmusia…. Västäräkki tuli eilen. Tämä kevät on ollut aivan omanlaisensa muihin verrattuna.”

Lintujen ystävä Ritva arvelee, että punarinta on saattanut kuolla nälkään ja kylmyyteen. © Ritva Maironiemi

Takatalvi toisensa perään saattaa linnut pulaan eikä ravintoakaan löydy

Birdlife Suomen lintujen suojeluasiantuntija Aapo Salmelan mukaan Suomen muuttolinnut ovat tottuneet sään vaihteluihin, mutta tänä keväänä takatalvia on tullut jo monta. Viimeisin, huhtikuun lopun takatalvi iski jo niin myöhään, että sillä on varmasti vaikutusta lintuihin.

”Pitkän matkan muuttajat ovat varsinkin jo vähän pulassa ravinnon löytämisen kanssa,” Aapo Salmela sanoo.

Moni kaukomuuttajalaji, kuten kirjosieppo, leppälintu ja haarapääsky, saapui Suomeen lämpimien säiden vuoksi ennätysaikaisin. Nämä linnut syövät ravinnokseen hyönteisiä, eivätkä nyt löydä ruokaa luonnosta.

Osa muuttolinnuista pakenee takatalvea Ruotsiin

Kylmät säät ovat saaneet osan muuttolinnuista myös tekemään U-käännöksen. Aapo Salmelan mukaan silloin puhutaan pakomuutosta.

”Osa lyhyen matkan muuttajista on lähtenyt pakoon uusinta takatalvea. Ne ovat menneet Ruotsiin ja Baltiaan odottelemaan lämpimämpiä säitä.”

Pakomuuttoa ovat tehneet esimerkiksi rastaat.

Kaikki eivät kuitenkaan enää pysty palata, sillä esimerkiksi töyhtöhyypät ovat saattaneet aloittaa jo pesinnän. Nyt se keskeytyy takatalven takia.

Aapo Salmelan mukaan suurin osa muuttolinnuista saapuu kuitenkin Suomeen tavallisesti vasta toukokuussa, joten kurjat olot koskevat vain pientä osaa linnuista. Suurin huhtikuussa Suomessa olevista linnuista on tottunut kylmään kevääseen ja ne osaavat selvitä, kuten hanhi tai joutsen.

Salmela ei olisi siis vielä huolissaan takatalven vaikutuksesta lintuihin.

Lintuja voi auttaa ruokkimalla ja luomalla lunta

Aapo Salmelan mukaan lintuja voi kyllä auttaa niiden kurjassa tilanteessa. Hän painottaa, että lintujen ruokkimista pihoilla tulee nyt jatkaa.

”Yksi hyvä keino on myös talipallojen raastaminen. Niitä voi yrittää pienentää niin, että niitä voisi hyödyntää sellaisetkin lajit, jotka ei ruokinnassa juuri käy.”

Lisäksi lintuja voi auttaa tekemällä ”keinopälvejä”, eli pitämällä maata auki lumesta, sillä sieltä saattaa löytyä muutakin ruokaa.

Aapo Salmela muistuttaa myös, että vähäinen ravinto ja kylmä voi saada linnut pakkautumaan hyvin pienille alueille esimerkiksi sulapaikkojen ääreen. Lintujen tulee antaa nyt ruokailla rauhassa, eikä niitä tule häiritä.

X