Moni tekisi yhä talkootyötä ja kaipaa erityisesti yhteishenkeä – Lukijat paljastavat talkoomuistojaan ja antavat vinkit niiden järjestäjille!

Seuran kyselyssä lukijat kertoivat legendaarisia talkoomuistoja, joista osa vie lapsuuden mummolaan, toiset taloyhtiön pihamaalle. Ja onhan talkoilla toteutettu isompiakin hankkeita!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran lukijat vastasivat kyselyyn, ja kertoivat kokemuksiaan talkoista. Yhteisöllisyyden kokeminen on palkinnut osallistumisen.

Seuran kyselyssä lukijat kertoivat legendaarisia talkoomuistoja, joista osa vie lapsuuden mummolaan, toiset taloyhtiön pihamaalle. Ja onhan talkoilla toteutettu isompiakin hankkeita!
Teksti:
Aino Mielo

Yhteinen pihansiistimisprojekti, perunoiden kyntäminen, heinänteko tai lumityövuorot. Talkootyö on tullut tutuksi monelle suomalaiselle ja se on myös voinut muuttaa muotoaan elämän varrella.

Yli 50 ihmistä kertoi Seuran kyselyssä talkoomuistojaan. Kysely paljasti, että talkoot koetaan pääosin mieluisana yhteisenä aikana, ja niitä saisi olla tarjolla nykyaikana jopa enemmänkin.

Lukijat arvostivat etenkin talkoiden tuomaa yhteisöllisyyttä

”Talkoohenki – Se mikä ajassamme puuttuu ja joka on hyvin harvinaislaatuista näinä päivinä. Joka päivä voisimme saada jotakin uutta toisiltamme, jos hakeutuisimme lähelle toisiamme”, kuvailee ja kaipaa nimimerkki Terhi Terhakka. 

”Olin juuri muuttanut nykyiseen kerrostaloon ja talkoot mullistivat maailmani siten, että sain heti uusia ystäviä ja pääsin mukaan taloyhteisöön”, muistelee talkoohengen vaikutusta Tedisetä 00390.

”Pihatalkoissa on ollut mukava työn ohella jutella sellaistenkin asukkaiden kanssa, joita muuten en olisi tullut puhutelleeksi. Se luo yhteishenkeä ja tuo sopua naapureiden kesken”, Tytti Tättäläinen kirjoittaa.

Yhteisöllisyys on monen vastaajan mielestä talkootyön suola. © iStock

Talkoot ovat tuttuja maalla

Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan suomalaisista enää 27 prosenttia asuu maaseudulla. 1940-luvun alkaessa tilanne oli vielä päinvastainen, kun kolme neljästä suomalaisesta asui maalla, jossa töitä riitti.

Moni Seuran kyselyyn vastannut kertookin, että talkoisiin liittyy rakkaita lapsuusmuistoja maaseudulta heinätöistä sekä perunanistutuksesta ja -nostosta:

Kun kone oli nostanut perunat pintaan vaon kerrallaan, menimme keräämään niitä koreihin. Paikalle oli tullut lusmuilijoitakin, jotka tiesivät, että talon emäntä tarjoaa työn jälkeen ruhtinaallisen aterian eli tulivat syömään ilmaisen aterian”, muistelee lapsuuden talkoitaan Leena.

Talkoot heinäpellolla paaleja keräillen ja hauskaa oli”, muistelee Johanna parhaita talkoomuistojaan.

Talkoot lapsuudesta isovanhempien luona ovat jääneet monien vastaajien mieliin.
Talkoot lapsuudesta isovanhempien luona ovat jääneet monien vastaajien mieliin. © Otavamedia

Talkoot ovat avun tarjoamista ystäville ja perheelle

Perheenjäsenen pyyntö tulla apuun rakennushommiin, muuttoon tai puutöihin voi ensin kiusaannuttaa, mutta lopputulos on useiden vastaajien kohdalla kääntynyt mukavaksi yhteiseksi päiväksi.

Omien kätten jälkiä on mukava katsella ja etenkin mieluisa yhdessäolo on jäänyt vastaajille mieleen:

Kämpän rakennustalkoita on tullut tehtyä ja ne on porukalla kivoja.” – Make – 

Ikimuistoisin talkoohetki oli ihan laituritalkoot mökillä, jonne koko kaveripiirin sai osallistumaan juomapalkalla. Työt sujuivat ja juttu luisti. Kaiken lisäksi oli lämmin ja aurinkoinen päivä.” –  Kere – 

Mummolassa puutalkoissa oli kuuma, homma oli likaista ja raskasta, mutta pappa hauskuutti ja mummon eväät auttoivat jaksamaan. Illalla oli sitten ulkosauna ja saunan eteisessä sai nauttia sokerista marjamehua. Parasta on toisten auttaminen ja yhdessä tekeminen.” – Anna – 

Talkootyö on palkitsevaa.
© iStock

Vinkki talkoiden järjestäjälle – Tarjoa ruokaa ja ole kiitollinen!

Kyselyyn vastanneet olivat jääneet hyville mielin talkoista, jos siellä on tarjottu ruokaa ja juomaa. Huono maku suuhun oli sen sijaan jäänyt kehnoista eväistä, sekä syyllistävästä talkoiden järjestäjästä.

Minkä vinkin antaisit talkoolaisena niiden järjestäjille -kysymyksen vastaajista lähes jokainen jakoi saman ajatuksen ja oli yhtä mieltä tästä lukijan kiteytyksestä:

Hyvät tarjoomukset ja kiitollisuuden osoittaminen”, tiivisti Tytti Tättäläinen talkoonjärjestäjän ydinvelvollisuudet.

Toivomuksia esitettiin myös selkeästä työnjaosta talkoon järjestäjien taholta.

Talkoissa on syytä tarjota myös huikopalaa ja virvokkeita.
Talkoissa on syytä tarjota myös huikopalaa ja virvokkeita. © Seppo Saarentola

”Markan suutari tekee kahden vahingon”

Talkoot eivät ole aina pelkästään mukavia yhteisiä hetkiä, eivätkä hommat ainoastaan pihan siistimistä tai perunoiden korjaamista. Seuran kyselyssä kerrottiin paristakin tapauksesta, jossa talkoolainen oli tippunut katolta ja murtanut luita.

Erikoisia ja ikäviä tapauksia on tullut vastaan myös Isännöitsijäliiton puheenjohtajalle Toivo Korhoselle, joka työskentelee itse JIP-isännöinnin toimitusjohtajana.

”Henkilö oli lievästi päihtynyt, ja tapahtui vahinko. Ruohonleikkuri meni toisen henkilön jalan päälle”, muistelee Korhonen tapausta Joensuusta.

Toinen erityisesti mieleen jäänyt tapaus oli ahkera talkooporukka, joka poisti jäätä katolta hieman liian innokkaasti.

”Talkoolaiset olivat hakanneet katonkin rikki. Kukaan ei huomannut sitä silloin, vaan myöhemmin kevään tullen, kun vettä valui huoneistoon. Siitä tulikin vähän isompi vahinko.”

Tästä syystä Korhonen ei suosittelisi ihan mitä tahansa talkootyöksi.

”Kuten vanhaa sanonta kuuluu, markan suutari tekee kahden vahingon.”

Taloyhtiön talkoisiin tarvitaan vakuutus

Taloyhtiön järjestämissä talkoissa onkin Toivo Korhosen mukaan tärkeää huomioida taloyhtiön talkoovakuutus. Mitä enemmän ja mitä vaativampia tai vaarallisempia töitä tehdään, sen tärkeämpää on huolehtia turvallisuudesta ja vakuutuksesta. Esimerkiksi kattolumien pudottaminen on vaativuudeltaan jo ammattilaisen hommaa.

Talkoissa voi sattua vahinkoja myös omaisuudelle, kuten rakennuksille ja autoille. Vakuutus on silloin tarpeen.

Myös taloyhtiön kanssa sovittu yhden ihmisen lumityövuoro on talkootyötä. © iStock

Taloyhtiön virallisille talkoille ei Korhosen mukaan ole suoraa määritelmää, mutta talkoina voidaan pitää ennalta sovittua ja ilman korvausta tehtävää työtä. Yhdenkin ihmisen työ voi olla talkootyötä, jos taloyhtiössä on sovittu esimerkiksi kiertävä lumityövuoro.

”Se helposti unohtuu. Myös hiekotustyö on talkootyötä.”

Alkoholitarjoilu vasta talkoiden päätyttyä

Jos vakuutusta ei ole, taloyhtiön ja talkoolaisen välille voi tapaturman sattuessa syntyä korvausvastuu. Maksun selvittäminen voi olla ikävä jälkiseuraamus.

Korhosen mukaan lähtökohtaisesti taloyhtiön hallituksella on vastuu huolehtia ja ohjata taloyhtiön toimintaa, myös talkoita. Jos talkoissa on tarjolla alkoholia, monilta murheilta voidaan välttyä, jos sitä tarjotaan vasta kun työt on tehty.

Lue myös: Ikiaikainen Toivonpolku avaa maiseman Pieliselle – Nurmeksen Kohtavaara säilyy elinvoimaisena talkooväen voimin

Nauru raikaa Kohtavaaran metsässä, kun tämä porukka tarpoo polulla. Etualalla Jari Lampinen ja Kyllikki Tiensuu.
Nauru raikaa Kohtavaaran metsässä, kun tämä porukka tarpoo polulla. Etualalla Jari Lampinen ja Kyllikki Tiensuu. © Eija Irene Hiltunen
X