Hiihto on koko perheen harrastus – Merituuli toimii talkoolaisena hiihtokisojen ajanottajana Vantaalla: ”Seuramme vahva yhteishenki näkyy”

Merituuli Lehtosesta, 39, on tullut lastensa hiihtoharrastuksen myötä hiihtokilpailujen ajanottaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Merituuli Lehtonen valmistautuu kellottamaan loppuajan maaliin kirivälle hiihtäjälle.

Merituuli Lehtosesta, 39, on tullut lastensa hiihtoharrastuksen myötä hiihtokilpailujen ajanottaja.
Teksti:
Ville Vanhala

”Kun hiihtäjät ylittävät Vantaalla järjestettävissä SM-kilpailuissa maaliviivan, heidän loppuaikansa mitataan heidän nilkkoihinsa kiinnitetyn nauhan lähettämästä signaalista. Vantaan Hiihtoseuran ajanottotiimin vapaaehtoisena tehtäväni on toimia SM-tason kilpailuissa vara- ja varavara-ajanottajana.

Jos hiihtäjien nilkkanauhat tai joku osa ajanottojärjestelmästä pettävät tai sähköt katkeavat, tuplavarmistuksemme ansiosta kaikille hiihtäjille saadaan loppuajat.

Pienemmissä ja varsinkin juniorihiihtäjien kilpailuissa vastaan tiimini mukana varsinaisesta ajanotosta. Yhteislähtö- ja sprinttikisoissa syntyy haastavia tilanteita, kun useampi hiihtäjä tulee maaliin miltei samanaikaisesti. Siinä joutuu reagoimaan nopeasti eikä yhteistyö tiimiläisten kesken saa takkuilla.”

Merituulin tehtävänä on usein ajanotto ja saapu­vien hiihtäjien kirjaaminen. Myös hänen oma tyttärensä Lydia Lehtonen oli kisoissa, ja Merituulin piti kiirehtiä lähettämään tämä liikkeelle. Lydian matka oli 2 kilometriä.
Merituulin tehtävänä on usein ajanotto ja saapu­vien hiihtäjien kirjaaminen. Myös hänen oma tyttärensä Lydia Lehtonen oli kisoissa, ja Merituulin piti kiirehtiä lähettämään tämä liikkeelle. Lydian matka oli 2 kilometriä. © Marjo Tynkkynen

”Vapaaehtoisena ajanottajana annan seuralle oman talkoopanokseni”

”Olen ollut mukana Vantaan Hiihtoseuran vapaaehtoistoiminnassa reilun kolmen vuoden ajan. Minun ja mieheni Juha Lehtosen tytär Linnea, 10, kuuluu seuran harrastajaryhmään ja Lydia, 8, on puolestaan innokas kilpahiihtäjä.

Kilpailujen ja harjoitusten lisäksi lapset ovat päässeet leireille ja osallistumaan seuran eri tapahtumiin. Vapaaehtoisena ajanottajana annan puolestani seuralle oman talkoopanokseni.

Talkoolaisia on Vantaan Hiihtoseurassa riittävästi, enkä tunne, että ajanottotiimin tehtävät olisivat kuormittaneet minua.”

Merituuli Lehtosen puhelimessa on ajanottoa varten oma sovellutuksensa.
Merituuli Lehtosen puhelimessa on ajanottoa varten oma sovellutuksensa. © Marjo Tynkkynen

”Hiihdosta on tullut perheemme harrastus”

”Perheemme käy vuosittain hiihtomatkoilla Italian Dolomiiteilla, mutta talvisin hiihdän liki päivittäin pääkaupunkiseudun kattavilla ja hyvin hoidetuilla laduilla.

Hiihto on monipuolista liikuntaa. Fyysisen kunnon lisäksi ulkona liikkuminen kohottaa myös mieltäni.

Hiihdosta on tullut perheemme harrastus, koska mieheni on aina ollut innostunut lajista. Hän vastaa perheemme suksien voitelusta ja on saanut myös voiteluvinkkejä ja -koulutusta seuramme asiantuntijoilta.

Vapaaehtoistoiminnassa minua kiehtoo erityisesti tiimityöskentely ja ilahdun kerta toisensa jälkeen siitä riemusta, minkä lapsemme hiihtoharrastuksestaan saavat.

Seuramme vahva yhteishenki näkyy ja erityisesti kuuluu siinä, miten kaikkia kannustetaan ja kiritetään ladun varresta. Meidän kisoihimme ovat kaikki tervetulleita, vaikka eivät kuuluisikaan seuraan.”

Lue myös: Juhani Nippula toimii eläkkeellä Vantaan hiihtoseuran talkoolaisena: ”Käyn mielelläni – vapaaehtoisten kesken vallitsee hyvä ja reilu yhteishenki”

Urheilijaperheen vesana ja aktiivihiihtäjänä Juhani Nippola osallistuu mielellään myös vapaaehtoisena kilpailujen järjestelyihin.
Urheilijaperheen vesana ja aktiivihiihtäjänä Juhani Nippola osallistuu mielellään myös vapaaehtoisena kilpailujen järjestelyihin. © Marjo Tynkkynen

SM-hiihdot järjestetään Vantaalla 2.–4. helmikuuta 2024.

Lue myös: Niitä talkoita en unohda! Kerro kokemuksistasi, vastaa kyselyyn ja voita uutuuskirja!

Onko talkoot tuttuja?
Onko talkoot tuttuja? Kerro kokemastasi ja osallistu arvontaan! © iStock
X