Talkootyötä on parhaimmillaan – Harrastuskalastajat rakensivat talvimyrskyn kaataman ”polttarisaunan” tilalle Länsitoukin-saarelle uuden lahjoitetuilla materiaaleilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vapaaehtoisvoimin nousi uusi sauna myrskyn kaataman "polttarisaunana" tunnetun tukikohdan tilalle.
Vapaaehtoisvoimin nousi uusi sauna myrskyn kaataman "polttarisaunana" tunnetun tukikohdan tilalle Länsitoukin saarella. © Jukka
Talvimyrsky tuhosi edellisen löylyhuoneen, mutta uutta ryhdyttiin rakentamaan talkoovoimin ja lahjoitusten turvin jo juhannusviikolla. Nyt alkaa olla valmista.

Näky oli koruton Länsitoukin saarella viime keväänä. Vuosikausia pystyssä pysynyt sauna oli kaatunut talven lumimyräkässä.

Suoja yön yli myrskyaaltojen yllättäessä

Yleisessä käytössä ollut saarisauna on ollut erittäin tärkeä alueen kalastajille, lintubongareille ja veneilijöille, sillä kun myrskyaallot yllättävät äkkiarvaamatta, veneellä ei pääse Länsitoukin eli Länsi-Tontun saaresta pois oikein millään.

Silloin tarvitaan sateen, tuulen, mäkäräisten ja paahteen suojaa usein yön yli.

Lisäksi sauna on toiminut mukavana taukopaikkana saaristoretkillä.

Tätä kaikkea varten alueen pikkuruinen puusauna on ollut olemassa – ja on sitä hyvällä säällä käytetty tietenkin myös kylpemiseen ja saunomiseen.

”Saunan rakensi noin 15 vuotta sitten joku polttariporukka, se oli siisti ja äärettömän hyvä. Porukka oli hommannut kaikki saunavehkeet sinne. Kävijää on ollut aika perhanan paljon. Sadat saunan tietävät ja ehkä ovat käyttäneetkin sitä”, saunaprojektin muonitusmestari ja työnjohtajaksi itseään kutsuva helsinkiläinen Jukka sanoo.

Kävijöiden tarinoissa saunaa onkin kutsuttu polttarisaunaksi.

Rakennusmateriaalit keräyksellä kokoon

Kun saunan huomattiin tuhoutuneen, tilalle oli saatava pian uusi.

Tarkoitus oli rakentaa edellistä vastaava noin kaksi kertaa kolme metrinen löylyhuone laudasta.

Saunaa varten käynnistettiin juhannusviikolla keräys, jossa tavalliset ihmiset saivat lahjoittaa tarpeetonta lauta- ja puutavaraa rakennusporukalle. Keräystä varten lahjoituksia vastaanottava Jukka pyysi ihmisiltä saunaa varten puutavaraa, venetervaa, koolinkia, kattopeltiä, vaneria, kiuasta, piippua, ikkunaa ja nauloja.

”Saunaa varten lahjoitettiin hyvin lautaa, puutavaraa ja puunsuoja-ainetta”, Jukka kertoo.

Jopa kiuas saatiin purkutalosta ilmaiseksi heinäkuun loppupuolella.

Uuden saunan rakensivat aluetta käyttävät harrastuskalastajat. Jukan omat pojatkin olivat mukana talkoissa.

Rakentajat eivät saaneet korvausta urakastaan.

Purkutalosta löytyi kiuas Länsi-Tolkin saaren uuteen saunaan. © Jukka

Juhannuksena aloitettu keräys tuotti tulosta. Rakentajat saivat materiaalia ja yhdestä purkutalosta löytyi jopa sopiva kiuas uuteen saunaan. © Jukka

Kohta kiuas lämpiää uudelleen

Nyt sauna on melkein valmis – ja hieno.

”Ei saunasta puutu enää kuin alalaude ja piipun läpivienti. Pojilla on tarkoitus saada se kuntoon tämän kuun aikana. Sauna ei juuri eroa kalliosta värinsä puolesta, koska pinnalla on käytetty puunsuoja-ainetta: aivan kuin sauna olisi ollut paikallaan ennenkin”, Jukka sanoo tyytyväisenä.

Saunaa saa käyttää edelleen kuka vain saaren käyttäjä.

Länsitoukin-saari Helsingin edustan ulkomerellä sijaitsee noin 13 kilometrin päässä kauppatorilta. Kallioisen saaren pinta-ala on noin 3,2 hehtaaria ja se on tunnettu suojaisasta laguunimaisesta rannastaan.

X