Talousrikollisen ei tarvitse repiä sakkolappuaan, koska sitä ei ole enää varaa edes kirjoittaa

Jaa artikkeli
Järjestysvaltaa ja rehellisiä kansalaisia riipivän menon piti olla historiaa.

Hupparimies kävelee kioskiin tai yhden kassan myymälään, ottaa kainaloonsa olutpakkauksen ja marssii maksamatta ulos. Jos tai kun poliisi saa vanhan tutun ”asiakkaansa” kiinni, tämä repii ilkkuen sakkolappunsa: ette voi minulle mitään.

Tämän järjestysvaltaa ja rehellisiä kansalaisia riipivän menon piti olla historiaa, kun uusi hallitus lupasi palauttaa ensi vuoden alusta muutaman vuoden takaisen käytännön: sakko muunnetaan vankeudeksi. Hankkeeseen tarvittaisiin kuitenkin rahaa 12 miljoonaa euroa. Viikko sitten tuli ilmoitus, ettei valtiolla olekaan varaa uudistukseen.

Ymmärrän hyvin helsinkiläisen K-kauppiaan reaktion. Hän ilmoitti äskettäin laittavansa näpistelijöiden kuvat oikopäätä nettilevitykseen.

Edellisen hallituskauden kärkihanke oli taistelu harmaata taloutta vastaan. Nyt taistelu hellitti, 90 talousrikostutkijaa laitetaan kilometritehtaalle. Valtion säästö tästä on runsaat kuusi miljoonaa euroa, mutta samaan aikaan jää rikoshyötynä saamatta 15 miljoonaa. Monen talousrikollisen ei tarvitse sakkolappuaan repiä, kun sitä ei ole enää varaa edes kirjoittaa.

Siinä missä yksi talousrikostutkija tienaa valtiolle nettona 50 000 euroa vuodessa, tienvarsien automaattikameroiden kuvaamien hurjastelijoiden yksi laskuttaja ansaitsee valtiolle miljoonan. Peltipoliiseja on teiden varsilla 90, ne tuottavat tänä vuonna 400 000 otosta. Poliisin liikenneturvakeskuksen mukaan työntekijämäärää voitaisiin lisätä nykyisestä 40:stä 70:een, mutta – saatatte jo arvata – valtiolla ei ole siihen varaa. Niinpä hallitus onkin vain päättänyt tuplata yhden rikesakon hinnan.

Maallikon mieleen tulee pinnistelemättä ajatus, että jos valtiolla on tuon kaltainen rahapula, se voisi vatuloimatta myöntää itselleen starttirahan. Sen avulla syntyisi tuottavuusloikka, joka maksaisi itse itsensä moninkertaisesti takaisin. Korot ovat alhaalla, otetaan vaikka velkaa, laitetaan rosvot putkaan, pidetään rikostutkijat töissä ja estetään vielä kaahareiden aiheuttamia liikennekuolemia.

Velkaako? Ei tietenkään, eihän meillä kansakuntana ole varaa siihen.

X