Tältä syöpä kuulostaa – Sibelius-Akatemian opiskelijat sävelsivät syöpäpotilaiden geenidatasta kappaleita: ”Tämä on tilaisuuteni antaa hänen syövälleen ääni” – Katso video!

Kolme Sibelius-Akatemian opiskelijaa teki musiikkia syövän genomeista. He tunsivat suurta vastuuta työstään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kolme Sibelius-Akatemian opiskelijaa teki musiikkia syövän genomeista. He tunsivat suurta vastuuta työstään.
Teksti:
Armi Kauppila

Kolme Sibelius-Akatemian opiskelijaa teki hyvin erikoisen tehtävän tietokoneavusteisen säveltämisen kurssillaan. He sävelsivät musiikkia oikeiden syöpäpotilaiden genomidatasta. Projektissa syöpäsolujen informaatio sai siis äänen.

Yksi sävellyksen tehneistä opiskelijoista oli Martin Recker, joka selittää teosten syntytapaa.

”Sävellys rakentuu syöpädatan ja muusikon vuoropuheluna, jossa dataa tulkitseva ohjelmisto toimii välittäjänä. Syöpäpotilaan DNA-näyte ohjaa tiettyjen ennalta kirjoitettujen sävelkulkujen etenemistä”, Recker kertoo.

Musiikkikappaleiden säveltämisessä käytettiin siis tietokonetta. Keys to Cancer -minidokumentissa opiskelijat kertovat tarkemmin siitä, miten karut, pelkistetyt kirjainyhdistelmät päätyivät musiikiksi.

Data saatiin Roche-lääkeyhtiön Foundation Medicine -geeniprofiloinnista. Menetelmä perustuu siihen, että syöpään sairastuneen ihmisen geeneihin tulee muutoksia, ja geeniprofilointi tunnistaa ne potilaan genomista.

Profiloinnin avulla voidaan arvioida potilaskohtaisesti, mikä hoitomenetelmä kullekin syöpää sairastavalle olisi tehokkain.

Taiteilijalla suuri vastuu

Syöpäpotilaiden genomidatasta ei ole aiemmin tehty sävellyksiä, joten Sibelius-akatemian projekti oli ainutlaatuinen. Opiskelijoillekin sävellysprojekti oli hyvin erilainen verrattuna kaikkiin aiempiin tehtäviin.

”Koen, että minulla on suuri vastuu. Teen musiikkia pohjautuen dataan, joka ei ole mitä tahansa informaatiota, vaan peräisin syöpäpotilaan perimästä. Tämä on tilaisuuteni antaa hänen syövälleen ääni”, opiskelija Elisavet Ftergioti kertoo.

Roche-lääkeyhtiön lääketietieteellinen johtaja Anssi Linnankivi sanoo, että datasta syntyneet sävellykset kuvaavat sitä kehitystä, joka on syövän tutkimuksessa saavutettu ja sitä tulevaisuutta, jota kohti syövän hoidossa mennään.

”Haluamme tällä musiikilla saada ihmiset pysähtymään ja ymmärtämään, mikä kaikki voisi olla mahdollista. Musiikki ikään kuin symboloi ja konkretisoi syövänhoidossa otettuja kehitysaskeleita, joiden myötä syövän hoidon tulevaisuus on jo nyt täällä”, Linnankivi kertoo.

X