Tee testi – Tunnistatko maakuntalaulut? Honkien huminoissa on eroja kuten maakunnissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomalaiset kansallispukujen jaottelu perustuu yli sadan vuoden takaiseen maakuntajakoon.
© Norman Ojanen / Otavamedia
Hallituksen maakuntauudistus rullaa eteenpäin kuin mummo lumessa. Ensimmäisiä maakuntavaaleja odotellessa meillä äänestäjillä on sopivasti aikaa palauttaa mieliin vanhat maakuntalaulut.

Jos Suomi olisi Lego-talo, maakunnat olisivat palikoita. Funktionaalisia ja kestäviä.

Maakuntien elinvoima perustuu siihen, että niiden ajatellaan kuvaavan alueensa asukkaita.  Hitaat hämäläiset ja äkkiväärät savolaiset ovat peruskuvastoa lukuisissa kotimaisissa tarinoissa.

Karjalaisten laulu on yksi maakuntalauluistamme, tunnetko sinä maakuntalaulut ja niiden sanat? Testaa tietosi!

Karjalaisten laulu on yksi maakuntalauluistamme.

Maakunnat ovat myös kestäneet historian saatossa vaikka minkälaista höykytystä: Keskiajan linnaläänit ja Venäjän tsaarien konhotukset eivät kyenneet kitkemään maakuntia.

Itsenäisyyden aikana maakunnat joutuivat poliitikkojen kunnianhimon uhriksi. Meillä oli seutukaavaliitot, suurläänit ja aluehallintouudistukset. Ja kuka muistaa Maakuntien Suomen, joka vaalirahakohuineen ryvetti maakuntien mainetta. Siitäkin selvittiin.

Nyt Juha Sipilän hallitus ajaa pontevasti maakuntauudistusta eteenpäin. Voi olla, että ensi vuonna – tai vuonna 2020, 2021, tai aivan  viimeistään 2022 – Suomessa järjestetään historialliset maakuntavaalit.

Tunnistatko sinä testin 15 maakuntalaulua?

Nyt on siis hyvä hetki palauttaa maakunnat siihen kunniaan, joka niille kuuluu. Vanhat maakuntalaulut ovat siihen paras mahdollinen konsti.

Vielä 1970-luvulla kansakoulun musiikintunneilla laulettiin ahkerasti maakuntalauluja. Niiden katsottiin kuuluvan yleissivistykseen. Sen jälkeen laulukirjoihin tuli modernimpaa musiikkia. Vanhat värssyt alkoivat unohtua.

Maakuntalauluja on 15, maakuntia kaikkiaan 19. Osa maakunnista on tyytynyt laulamaan samaa laulua. Sekä Etelä- että Pohjois-Karjalassa lauletaan Karjalaisten laulua. Vastaavasti Savolaisten laulu raikaa sekä Etelä- että Pohjois-Savossa. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla lauletaan Vaasan marssia. Kymmenen virran maa taas kajahtaa sekä Lapissa että Pohjois-Pohjanmaalla.

Tee testi – ja selvitä, miten hyvin sinä tunnistat kunkin maakunnan oman maakuntalaulun sanat!X