Trendijuoma kombutsa voikin olla terveydelle hyvin haitallinen – Suomalaisprofessori: ”Kombutsa voi aiheuttaa terveysongelmia, mitä suuri yleisö ei tiedä”

Jaa artikkeli
Kombuchan terveyshyötyöjä ei ole tieteellisesti todistettu. Juoma sisältää myös terveysriskejä.
© iStock
Volgansienijuoman terveysvaikutuksista ei ole ainakaan vielä tieteellistä näyttöä, mutta kombutsan juomisella voi olla useita terveysriskejä.

Kombutsasta eli volgansieniteestä on tullut lyhyessä ajassa suomalaisten trendijuoma.

Sokeroidusta teestä käymällä valmistettavaan kombutsaan liitetään useita terveysvaikutuksia, kuten ruoansulatusvaivojen ja unenlaadun parantumista. Näitä terveysväitteitä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisesti.

Sekaannus johtuu pitkälti siitä, että kombutsa sisältää kyllä maitohappobakteereja. Silti tuote ei ole terveysvaikutteinen. Ei ole pystytty osoittamaan, että maitohappobakteerit säilyisivät elossa ihmisen elimistöön asti.

Terveyshyödyt johtuvat juoman sisältämästä teestä

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris arvioi, että kombutsan harvat löydetyt terveyshyödyt johtuvat juoman sisältämästä teestä.

”Teessähän on todistetusti antioksidantteja ja ne ovat terveysvaikutteisia. Samat hyödyt saa kuitenkin juomalla pelkkää teetä. Mutta ei voi luotettavasti sanoa, että kombutsa on itsessään terveysvaikutteinen.”

Vihreä tee alentaa tutkitusti kolesterolia ja verenpainetta sekä ehkäisee infarkteja ja laskee verensokeria.

Astiasta voi vapautua lyijyä

Terveyshyötyjen sijaan kombutsasta on tutkittu ja löydetty terveysriskejä.

”Kombutsa voi aiheuttaa terveysongelmia, mitä suuri yleisö ei tiedä”, Per Saris sanoo.

Koska kombutsa on hapanta, se liuottaa raskasmetalleja. Tämä on ongelmallista, jos kombutsa valmistetaan lasiastian sijaan ohjeiden vastaisesti keraamisessa astiassa. Silloin astiasta voi irrota juoman sekaan lyijyä.

”Tällöin voi tulla lyijymyrkytys ja maksa- tai munuaisvaivoja”, Saris varoittaa.

Professori Per Saris arvioi, että perusterveillä ihmisillä hyvin tehty kombutsa ei aiheuta merkittäviä terveysriskejä. Jos ihmisellä on perussairauksia, trendijuoma voi aiheuttaa mittavia terveysongelmia.

”Jos on jo valmiiksi heikossa kunnossa, kombutsa ei ole välttämättä turvallista juotavaa runsaasti nautittuna.”

Näitä oireita ja terveysriskejä volgasieniteen juominen saattaa aiheuttaa

Esimerkiksi maksa-, keuhko- tai munuaissairauksia sairastavien voi olla tarpeen varoa ja juoda vain vähäisiä määriä volgansieniteetä.

Per Saris ottaa esimerkiksi tutkimuksen, jossa turvalliseksi rajaksi kombutsan päivittäiselle käytölle on asetettu 4 nesteunssia eli vain hiukan yli desilitra päivässä.

”Kombutsa ei ole haitallinen perusterveille, vaikka sitä juotaisiin kohtuullinen määrä päivittäin. Mutta jos esimerkiksi Aids-potilas juo liian paljon kombutsaa, hän voi joutua asidoosiin eli elimistö voi happamoitua liikaa. Samoin jos ihmisellä on myosiitti eli tulehduksellinen lihassairaus, ei ehkä kannata suuria määriä juoda kombutsaa”, Saris sanoo.

Asidioosi eli happomyrkytys aiheuttaa tiheään hengittämistä eli hyperventilaatiota.

Muita mahdollisia tutkimuksissa esiin tulleita kombutsan terveysriskejä ovat alhainen veren natriumpitoisuus, maksatulehdus, puutostauti, allerginen reaktio, keltatauti, pahoinvointi, oksentelu, pää- ja niskakipu ja jopa pysyvä maksavaurio.

X