Tulli asetti myyntikieltoon viisi ekstraneitsytoliiviöljyä – Voiko hylättyjä oliiviöljyjä käyttää?

Tulli tutki yhdeksän ekstraneitsytoliiviöljypakkausta. Niistä viiden sisältö ei vastannut ilmoitettua, ja nyt öljyvarastot on asetettu myyntikieltoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulli huomasi, etteivät ekstraneitsytoliiviöljyt olleetkan aivan sitä mitä piti. Kuvituskuva.

Tulli tutki yhdeksän ekstraneitsytoliiviöljypakkausta. Niistä viiden sisältö ei vastannut ilmoitettua, ja nyt öljyvarastot on asetettu myyntikieltoon.
Teksti:
Jukka Vuorio

Tulli kertoi torstaina asettaneensa myyntikieltoon viisi ekstraneitsytoliiviöljyä, sillä niiden laatuluokka ei vastannut ilmoitettua.

Tullilaboratorio on tämän vuoden aikana testannut näytteet yhdeksästä eri ekstraneitsytoliiviöljystä. Niistä viisi eli yli puolet ei täyttänyt EU:n laatuvaatimuksia. Lisäksi kahdesta öljystä puuttui lisämerkinnät valmistustavasta sekä erityisistä säilytysolosuhteista.

Tulli tekee hyvää yhteistyötä

Nyt tutkittujen öljyjen analyysit tehtiin Ranskassa, ja Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio kiittelee hyvin sujunutta kansainvälistä yhteistyötä.

”Suomessa oliiviöljyjä tutkitaan sen verran harvoin, että katsoimme, että Ranskasta löytyy tähän paremmin sopiva osaaminen. Siellä öljyjä tutkittiin aistinvaraisesti”, Pirjo Sainio kertoo Seuralle.

Tulli kertoo, että EU:n asetus oliiviöljystä edellyttää jokaisen EU:n jäsenmaan tekevän vuosittain valvontaa.

Maku ei vastaa sitä, mitä pakkaus lupaa

Ekstraneitsytoliiviöljy kuuluu oliiviöljyjen korkeimpaan laatuluokkaan. Aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan sen tulee Tullin mukaan olla virheetön ja hedelmäinen. Neitsytoliiviöljyssä puolestaan voi olla joitakin aistein havaittavia virheitä, joskin erittäin vähäisiä.

Vaikka hylättyjen oliiviöljyjen laatuluokka ei ole sitä mitä pakkauksessa väitetään, voi kyseisiä öljyjä sinänsä edelleen käyttää ruuanlaitossa tavalliseen tapaan. Kyse on vain siitä, että maku ei ole aivan se, mitä pakkauksen mukana pitäisi olla.

Tullin hylkäämistä tuotteista yksi oli Tunisiasta, kolme Espanjasta ja yksi Italiasta. Oliiviöljytoimijoille aiheutuu taloudellisia seurauksia, kun varastot jäävät ainakin toistaiseksi myymättä.

”Nämä viisi varastoineen asetettiin myyntikieltoon. Oliiviöljyä myyvällä toimijalla on nyt kullakin puoli vuotta aikaa kertoa, mitä se asialle tekee, että muutetaanko esimerkiksi pakkausten merkinnät”, Pirjo Sainio sanoo.

Lue myös: Haitallinen nikotiinivalmiste leviää nyt Suomessa – Somessa tuotetta markkinoidaan nuorillekin

Lue myös: Huumekoira Dani löysi hasista vuvuzela-soittimesta

Dani on purkanut suurimmat paineensa vimmaiseen etsintään. Kokeen tulosta koira malttaa kuunnella tunnollisesti ohjaajansa polven vieressä. © Marjo Tynkkynen/Otavamedia

X