Tulli löysi listeriabakteeria pakastetuista tuontihedelmistä – Kuinka vakava listerioosi todellisuudessa on? Jopa viisi prosenttia suomalaisista kantaa listeriabakteeria

Viisi prosentia suomalaisista kantaa listeriabakteeria elimistössään. Suomessa ilmenee vuodessa 40-90 tapausta THL:n mukaan. Tauti on erityisen vakava riskiryhmiin kuuluville.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viisi prosentia suomalaisista kantaa listeriabakteeria elimistössään. Suomessa ilmenee vuodessa 40-90 tapausta THL:n mukaan. Tauti on erityisen vakava riskiryhmiin kuuluville.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa viime vuonna löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä listeriabakteeria (L. monocytogenes).

EU:n asettamat raja-arvot eivät ylittyneet, joten näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista ei kielletty.

”Viime vuoden havainnot vahvistavat listeriatutkimusten tarpeellisuutta. Ennaltaehkäisy ja toisaalta suomalaisten tietoisuuden lisääminen listeriasta on tärkeää. Listeria häviää tuotteista kuumennettaessa, joten pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista”, kertoo mikrobiologi Elina Vatunen Tullilaboratoriosta.

Laboratoriossa jatketaan tehostettua listeriatutkimuksia pakastehedelmissä vuonna 2019.

Listeria monocytogenes –bakteeri on yleinen maabakteeri ja sitä voi esiintyä vihanneksissa, pästöroimattomassa maidossa, kalassa ja muissa kuumentamattomissa elintarvikkeissa.

Viisi prosenttia suomalaisista kantaa bakteeria elimistössään

Todella moni suomalainen voi kantaa bakteeria sisällään, sillä sitä esiintyy laajalti ympäristössä ja elintarvikkeissa. Bakteeri ei ole kuitenkaan kaikille vaarallinen.

Listeria sairastuttaa erityisesti vanhuksia ja raskaana olevia sekä ihmisiä, joiden vastustuskyky on alentunut esimerkiksi vakavan perussairauden takia.

”Perusterveen immunipuolustus pitää listeriabakteerin kurissa. Jos henkilön vastuskyky on heikentynyt bakteeri voi johtaa  verenmyrkytykseen tai aivokalvotulehdukseen”, kertoo THL:n Epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne.

Tilastollisesti joka neljäs listerioosin saaja kuolee. Tämä johtuu siitä, että listerioosiin sairastuneet ovat yleensä jo perussairautensa tai korkean ikänsä vuoksi heikentyneitä.

Suomessa 40-90 listerioositapausta vuosittain

THL:n tilastojen mukaan Suomessa sairastuu joka vuosi noin 40-90 ihmistä listeria-bakteerin aiheuttamaan tautiin.

”Usein ne ovat yksittäistapauksia, jonka lähde voi olla hankala löytää. Jos samaa bakteerityyppiä todetaan useammalla potilaalla, lähdetään tekemään epidemiaselvitystä”, kertoo Rimhnen-Finne.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen listerioositapausten kokonaismäärä vuosittain. © THL

Viime vuosien aikana Suomessa on ollut muutama listeria-bakteerin aiheuttama epidemiatapaus. Näissä tartuntojen lähteeksi on tunnistettu kylmäsavustettua ja graavisuolattuja kaloja sekä lihahyytelöä.

Myös pakastemaissi epäiltiin aiheuttaneen vuosina 2017 ja 2018 useita listerioositapauksia Suomessa. Epidemia oli levinnyt useaan Euroopan maahan, mutta tartunnan saaneita oli eniten Suomessa.

Jos kuulut riskiryhmään, toimi näin:

  • Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä
  • Syö vain kunnolla kuumennettuja liha- tai kalatuotteita
  • Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita
  • Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja, esim. home- ja tuorejuustot
  • Kuumenna kiehuvan kuumaksi kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoantähteet ja valmisruoat ennen syömistä
  • Käytä sellaisenaan syötävät tuotteet mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Esimerkiksi avatut einekset ja leikkeleet, joita säilytetään avattuna kauan tai pakastetaan viimeisenä käyttöpäivänä (eikä kuumenneta kunnolla ennen syömistä) ovat myös riskiruokaa
  • Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita
X