Tsemppihenki kantaa Turussa kriisin keskellä – Kaupunki siirtää työvoimaa kiireelliseen hoitoon

Jaa kaverilleTilaa Seura
Turku näyttää mallia, miten tsemppihenki kannattelee koronakriisin keskellä.
Turku näyttää mallia, miten tsemppihenki kannattelee koronakriisin keskellä. © iStock
Kaupunki priorisoi esimerkiksi ikäihmisten hoitoa koronakriisin keskellä. Samalla Turussa puhaltaa yhteisölliset tuulet, sillä paikallinen kiinteistöomistaja ei peri ravintolavuokria ja yrittäjät saavat yhteisen lahjakorttiverkkokaupan.

Turku näyttää nyt voimansa, sillä sieltä kantautuu suunnitelmia, joiden mukaan koronaepidemian takia kaupunki keskittää ei-kiireisistä tehtävistä henkilökuntaa auttamaan kiireisesti lisäapua tarvitsevia eli esimerkiksi ikäihmisiä, jotka ovat koronaepidemian riskiryhmää.

Nettitietojen mukaan esimerkiksi Turun hammashoidon kiireetön hoito keskeytetään ja sieltä siirretään hoitajia ja lääkäreitä työskentelemään kotihoidossa. Pitääkö tämä paikkaansa?

”Kyllä se pitää paikkaansa, mutta kaikki henkilöstöasioihin liittyvä kommentointi on keskitetty konsernihallintoon”, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan viestintäpäällikkö Arto Salo sanoo.

Salo ei kerro Turun kaupungin tarkempia suunnitelmia, vaan kehottaa soittamaan viestintäjohtaja Saara Malilalle.

Kaupungin henkilöstöä käydään läpi

Kuinka paljon ei-kiireellisistä tehtävistä siirretään henkilökuntaa?

”Nyt selvitetään koko kaupungissa, mitä toimia tai henkilöitä voidaan siirtää muilta toimialoilta auttamaan hyvinvointitoimialaa”, Saara Malila sanoo ja kertoo, että luvut täsmentyvät ensi viikolla.

Päätöksiä siirroksista ei ole vielä tehty, mutta kaupunki käy läpi kenellä kaupungin työntekijöistä ei ole nyt töitä ja missä työntekijöitä tarvitaan lisää.

Apukäsiä on tulossa ilmeisesti ainakin kotihoitoon.

”Esimerkiksi sinne, mutta myös muihin toimintoihin. Päiväkodeissa on nyt henkilöitä, joilla ei ole työtä. Alkuviikosta voidaan varmaan yhdistellä näitä työtä vaille jääneitä ja työtä vaille olevia toimintoja”, Malila sanoo.

Tsemppihenki kantaa kriisin keskellä

Kunta voi siis priorisoida työntekijöitä sinne, jossa apua tarvitaan eniten, kun vaan tahtoa löytyy. Samalla esimerkiksi päiväkotihenkilökunta voi välttää mahdolliset lomautukset.

Positiivisesta yhteishengestä ja toisista välittämisen ilmapiiristä on kerrottu Turussa viime aikoina ennenkin. Esimerkiksi italialainen kiinteistönomistaja, arkkitehti Benito Casagrande ei peri turkulaisilta ravintolayrittäjiltä vuokraa koronaepidemian takia.

Lisäksi Turun alueen yrityksille on juuri avattu Tue turkulaista -lahjakorttiverkkokauppa, jota kautta voi pian tukea koronakriisin keskellä kamppailevia yrittäjiä.

Mistä turkulaisten yhteishenki kertoo?

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan viestintäpäällikkö Arto Salon mukaan poikkeusoloissa toisesta välittäminen nousee pintaan, kun emme edes tiedä, miten kauan tämä kriisi kestää.

”On palattu sellaiseen tilanteeseen, jossa oikeasti kannetaan enemmän yhteisöllisesti huolta sekä naapurista mutta myös työkaverista. Tässä on paljon positiivisia puolia kaiken kaaoksen keskellä.

Tilanne on niin vakava, että perusinhimillisyyttä tarvitaan välttämättä eikä meillä ole varaa hukata sitä. Kaupungin pitääkin pitää huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä, kuten yksin asuvista vanhuksista, asunnottomista ja syrjäytyneistä ihmisistä.”

Lue myös: Koronavirukseen löytyi lupaava lääke – Tuoko Avigan avun vaikeasta infektiosta kärsiville?

X