Tutkija Timo Soinin puhelinlakosta: ”Ulkoministerin poliittiset vastuut jatkuvat myös lomalla”

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Ari Heinonen/Otavamedia
Timo Soini ei vastannut lomaltaan Olli Immoseen liittyvään keskusteluun.

Ulkoministeri Timo Soini on palannut lomaltaan ja puolustaa vaikenemistaan kansanedustaja Olli Immoseen liittyvässä tapauksessa.

”Lomalla en vastaa puhelimeen”, Soini kommentoi tänään Helsingin Sanomien artikkelissa.

Voiko Suomen ulkoministeri todella sulkeutua maailmalta lomansa ajaksi ja olla kommentoimatta puolueensa kansanedustajan rasistista kannanottoa?

Huonoa johtajuutta

Kaikki ovat oikeutettuja lomaan, mutta puolueen puheenjohtajana ja ulkoministerinä poliittisiin asioihin täytyy ottaa kantaa myös vapaa-ajallaan.

”Tällaisessa tapauksessa ei voi vetäytyä loman vuoksi. Poliittiset vastuut jatkuvat myös lomalla”, kriisiviestinnän tutkija, yliopistonlehtori Salli Hakala Helsingin yliopistosta sanoo.

Hakalan mukaan hiljeneminen osoittaa huonoa johtajuutta. Jos toimittajien soittoihin ei halua vastata, löytyy myös muita tapoja viestiä.

”Tiedote, tai mikä tahansa videoklippi, jossa Soini olisi sanoutunut irti rasistisesta kannanotosta, olisi ollut syytä lähettää”, Hakala sanoo.

”Tämä kertoo myös siitä, että Soini haluaa pitää joukoissaan myös tällaiset maahanmuuttovastaiset, jopa rasistiset henkilöt.”

Erityinen tilanne

Olli Immosen Facebook-päivityksestä alkanut julkinen keskustelu ei ollut mikä tahansa pikkukriisi.

”Kyseessä oli hallituspuolueen kansanedustajan hyvin selkeä poliittinen kommentti, joka on täysin vastoin hallitusohjelmaa”, Hakala sanoo.

Hallitusohjelmassa maahanmuuttajien nähdään lisäävän Suomen innovaatiokykyä ja vahvistavan osaamista. Olli Immosen kannanotto oli päinvastainen ja tarkoitettu myös kansainväliselle yleisölle. Se oli kirjoitettu englanniksi, poiketen Immosen tavanomaisesta tyylistä kirjoittaa päivityksensä suomen kielellä.

Välimeren pakolaiskriisi, Ukrainan ja Syyrian tilanne tekevät maahanmuuttoon liittyvästä kannanotosta erityisen.

”Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa EU on juuri päättänyt Suomen vastuista Välimeren pakolaisasiassa, kysymys on mitä suurimmassa määrin ajankohtainen”, Salli Hakala sanoo.

Suomi on osa EU:ta ja Suomen ulkoministeri vastaa tästä osa-alueesta, oli lomalla tai ei.

Timo Soini on aiemminkin joutunut vastaamaan puolueensa jäsenistön epäeettisestä toiminnasta. Toimi Kankaanniemi kuului hallitusneuvottelijoihin, mutta hänet erotettiin tehtävästä seksiviestikohun vuoksi.

”Kankaanniemen tapauksessa viestintästrategia toimi ja kohu loppui siihen. Kyse oli kuitenkin poliitikon yksityisestä toiminnasta, ei poliittisesta kannanotosta tai julistuksesta.”

X