Vanhustenhoitajat järkyttyivät: Esperi Care yrittää kiertää alan soveltuvuuskokeita kouluttamalla korvikehoitajia eli ”hoiva-avustajia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lähihoitajalla on oikeus jakaa lääkkeitä, toisin kuin olisi hoiva-avustajalla. Näiden tehdävänä olisi siivota ja hoitaa pyykki.
Lähihoitajalla on oikeus jakaa lääkkeitä, toisin kuin olisi hoiva-avustajalla. Näiden tehdävänä olisi siivota ja hoitaa pyykki.
Lähihoitajien koulutukseen palautettiin soveltuvuuskokeet. Esperi Caren suunnittelema hoiva-avustajien koulutus luo porsaanreiän, jolla kierretään hoiva-alan soveltuvuuskokeet, väittävät ammattiliitot Tehy ja SuPer.

Hoivayritys Esperi Care ilmoittaa ryhtyvänsä kouluttamaan vanhustenhoitoon uutta ammattikuntaa, hoiva-avustajia. Yritys myös lupaa, että nämä voivat myöhemmin kouluttautua oppisopimuksella lähihoitajiksi.

Lähihoitajien koulutukseen on juuri saatu takaisin oikeus karsia opiskelijoita soveltuvuuden perusteella. Tosin soveltuvuuskokeet eivät vielä ole pakollisia, vaikka alan ammattiliitot ovat sitä pitkään vaatineet.

Pakollisuus on kuitenkin tulossa, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistelemassa tätä varten lakimuutosta.

Esperi Caren suunnittelema korvikekoulutus ohittaisi nämä soveltuvuusvaatimukset kokonaan.

”Esperi Caren suunnitelma näyttää otsikkotasolla hienolta, mutta kun sitä perataan, keino on täysin epäeettinen. Yhtä hurja, kuin ulkoministeri Soinin esitys ratkaista hoitajapula filippiiniläisillä hoitajilla. Ikään kuin hauraimpia ja avuttomimpia ihmisiä voisi hoitaa kuka tahansa vastaantulija”, Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Esperi Caren toivotaan toivotaan -lupaus

Lähihoitajia edustavan ammattiliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on samoilla linjoilla Rytkösen kanssa.

”Se on yritys kiertää alalle vaadittavaa soveltuvuutta.”

Hän näkee ehdotuksessa monenlaista hataruutta.

”Hoiva-avustaja ei ole mikään tutkinto vaan vain yksi koulutus, johon ei ole olemassa mitään soveltuvuuskriteereitä.”

Silja Paavolan mielestä yhtiö ei voisi luvata hoiva-avustajille, että he voivat työssään Esperi Carella pätevöityä oppisopimuskoulutuksen kautta lähihoitajaksi. Lähihoitajatutkintoon kuuluvat nimittäin erittäin laaja-alaiset opinnot. Ne sisältävät perehtymistä varhaiskasvatukseen, sairaalamaailmaan, kuntoutukseen, vanhustenhoitoon, mielenterveyteen, päihdepuoleen ja vammaisten palveluihin.

Jos – ja kun – Esperi Carella ei tällaista palettia ole yksin tarjottavana, heidän pitää tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Onko lupaus mahdollisuudesta pätevöityä hoiva-apulaisen työssä lähihoitajaksi enemmänkin toive kuin lupaus, jonka voi pitää?

”Kyllä. Vähän samanlainen kuin se, että minusta tulee miljonääri lauantain lottoarvonnan jälkeen”, Paavola sanoo.

Täydellinen hukkaputki

Lähihoitajakoulutuksesta poistettiin soveltuvuustestit 2015.

Hyvin pian kävi selväksi, että päätös oli huono. Siitä seurasi monenlaisia ongelmia. Pahimmillaan koulutusputken läpi meni henkilöitä, jotka eivät selvinneet lääkkeiden annostelusta, tai joilla oli vakavia ongelmia oman elämänhallinnan kanssa.

Toinen ongelma, jonka soveltuvuuskokeen puutos loi, oli suuri opintojen keskeyttäneiden osuus.

”Varsinkin pääkaupunkiseudulla heitä oli paljon. Se oli täydellinen hukkaputki.”

Paavolan ja Rytkösen mielestä alan työvoimapula on helposti korjattavissa.

”Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, että he eivät uuvu. Palkatkaa avustaviin toimiin alan koulutuksen saaneita ihmisiä. Ja maksakaa sellaista palkkaa, että työntekijät eivät vaihda alaa”, Rytkönen sanoo.

Työvoimareserviä löytyy, sillä tällä hetkellä lähes 40 000 sotealan ammattilaista työskentelee täysin toisella alalla.

Seura yritti tavoittaa Esperi Caren edustajia, mutta he eivät suostuneet vastaamaan kysymyksiimme puhelimitse. Yhtiö lähetti lyhyen sähköpostin, missä se torjuu ay-liikkeen epäilyt.

X