WWF:n Norppalive seuraa saimaannorppien arkea Etelä-Saimaalla − Stressaava ajanjakso maankamaralla vaatii norpilta valppautta

WWF:n Joonas Fritzen mukaan rantakivillä köllöttelevien saimaannorppien on tärkeää antaa olla rauhassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norpat nousevat keväisin rantakiville vaihtamaan karvaansa.

WWF:n Joonas Fritzen mukaan rantakivillä köllöttelevien saimaannorppien on tärkeää antaa olla rauhassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anni Niittylahti

Luonnon ystävät pääsevät jälleen seuraamaan rantakivillä pötkötteleviä saimaannorppia. WWF:n Norppalive käynnistettiin tiistaina (9.5). Ympäristöjärjestön viestintäjohtaja Joonas Fritze kertoo, miksi kevät on norppalivelle otollisinta aikaa:

”Norppien pitää vaihtaa karvansa kerran vuodessa, ja se irtoaa paremmin kuivalta ja lämpimältä iholta. Muuten koko elämänsä vedessä viettävä eläin nousee siis keväisin rantakiville pötköttelemään ja kuivaamaan karvaansa.”

Karvan vaihtaminen on saimaannorpalle stressaavaa aikaa, sillä maankamaralla olo vaatii siltä erityistä valppautta. Tämän takia on tärkeää, että norppien annetaan olla rauhassa.

Norppalive taltio elämää Etelä-Saimaalla.

Norppalive taltioi jälleen elämää Etelä-Saimaalla. © WWF

Vuonna 2021 uutisoitiin veneilijöistä, jotka häiritsivät norppia menemällä liian lähelle niiden köllöttelykiviä. Viime keväänä samanlaista ongelmaa ei Fritzen mukaan onneksi havaittu. WWF panosti tuolloin aiheeseen liittyvään viestintään, jossa painotettiin, että norppien ihastelu on turvallisinta liven kautta.

”Norppalive on ehdottomasti sellainen tapa, jolla norppia pystyy seuraamaan aiheuttamatta niille häiriötä”, Joonas Fritze.

Lue myös: Tositarina: Pekka Sarkanen pelasti pienen norpanpoikasen hengen – Sanelma-kuutti alkoi käyttäytyä kuin lemmikkikoira

WWF:n Norppalive seuraa uhanalaisen lajin arkea

Saimaannorppa synnyttää kevättalvisin yhden kuutin järven jäälle rakennettuun lumipesään. Joonas Fritzen mukaan viime talvi oli kuuttien kannalta hyvä. WWF on nimittäin saanut havaintoja 14 uudesta poikasesta Etelä-Saimaalla.

Koko Saimaan pesien laskennasta vastaava Metsähallitus tiedotti huhtikuun alussa aloittavansa laskennan pääsiäisen jälkeen.

Uhanalaisia saimaannorppia on arvioitu olevan 430–440 yksilöä. Kuutteja syntyy vuosittain noin 90.

Lue myös: Älä silitä hyljettä tai suloista kuuttia! Kivulias traanimyrkytys on saanut hylkeenpyytäjät jopa lyömään kirveellä sormensa irti

Traanimyrkytys on harvinainen mutta kivulias myrkytys, jonka voi saada hyjettä koskiessa.

© Mirva Kakko / Otavamedia

X