Valmistaudu eläkkeelle ja ota eläkeläisenä uusi arki haltuun! Lue vinkit ja neuvot myös taloudenhoitoon
Eläkkeelle jääminen ei ole elämän loppu, vaan mahdollisuus löytää uusia ilonaiheita arkeen. Positiivinen asenne auttaa selviämään muutoksesta.
Onneksi olkoon, että olet elämässäsi jo tässä vaiheessa! Takana on monta kymmentä vuotta työelämää, ja pian urakka päättyy. On aika jäädä eläkkeelle.
Miten valmistautua eläkkeelle jäämiseen?
Eläkkeelle jääminen on iso muutos, todella iso muutos. Taakse jäävät työtoverit, päivärutiinit ja kuukausipalkka.
Joku on kuvannut eläköitymistä sanomalla, että on kuin putoaisi kaivoon. No niinhän siinä ei käy. Elämä eläkkeellä jatkuu vain toisenlaisena – siihen millaisena, voit sinä itse vaikuttaa. Tärkeintä on positiivinen asenne.
Kun siirtyy työelämästä eläkkeelle, moni asia muuttuu. Ehkä merkittävin on käytettävän rahan määrä: palkka oli palkka ja eläke on eläke, tilille tuleva kuukausittainen summa ei ole sama.
Asiaa on turha vaikeroida, ihminen tulee toimeen vähemmälläkin, varsinkin kun on pakko.
Yksi tuore eläkeläinen pötköttää sohvalla ja huilaa, toinen ryhtyy heti harrastamaan, liikkumaan, matkustamaan, remontoimaan, tekemään vapaaehtoistyötä. Siis kuka mitäkin.
Itsensä vertaaminen toisiin ei ole viisasta, jokainen tekee eläkevuosistaan omanlaisensa. Älä vertaa itseäsi muihin, siitä tulee vain paha mieli. Aina on joku, jolla on asiat paremmin kuin sinulla.
Kun olet toipunut alkujärkytyksestä, on aika ryhtyä tekemään mukavia asioita. Yksi kaivaa vanhan harrastuksen naftaliinista, toinen lisää liikuntaa. Sitten on aikaa perheelle ja jälkikasvulle; eläkeläismummo tai -ukki on haluttu auttaja lapsiperheessä.
Ennen kuin vapaus alkaa, sano itsesi irti ja tee eläkehakemus omassa työeläkeyhtiössäsi, joko paperilla tai sähköisesti.
Kuinka paljon saan eläkettä?
Suomessa on ollut lakisääteinen eläkejärjestelmä jo yli 60 vuotta. Joka paikassa asiat eivät ole näin hyvin.
Eläkkeen määrä kannattaa selvittää ajoissa ennen kuin jää pois töistä. Helpoin tapa on tehdä se taas kerran netissä eli osoitteessa työeläke.fi tai sitten oman työeläkelaitoksen (Ilmarinen, Varma, Veritas, Elo ja julkisen puolen Keva) nettisivuilla.
Kaikilla ei ole mahdollisuutta valita, koska jää eläkkeelle. Joskus on pakko lähteä, vaikkei haluaisikaan. Mutta jos voi valita, kannattaa tutkia verkkopalveluissa erilaisia vaihtoehtoja: jos jään eläkkeelle nyt, mikä on eläke, tai jos jään eläkkeelle myöhemmin, mikä eläke olisi silloin.
Kaikki on yksilöllistä: eläke riippuu iästä, työstä, työuran pituudesta.
Miten eläkeläistä verotetaan?
Eläke on veronalaista tuloa, eli verottaja ottaa eläkkeestäsi omansa. Saat jo ennen eläkkeelle jäämistä selville, kuinka paljon joudut maksamaan veroja. Mene verottajan nettisivulle ja syötä palveluun tiedot. Sieltä selviää, kuinka paljon sinua verotetaan ja kuinka paljon eläkkeestä jää käteen.
Hae verokortti hyvissä ajoin heti, kun olet saanut eläkepäätöksen. Ilman verokorttia eläkkeen ennakonpidätys on 40 prosenttia. Verottaja auttaa myös puhelimessa numerossa 029 497 000.
Kun tiedät käytettävän rahan määrän, kannattaa miettiä, mihin raha riittää. Eläkeläisen menot ovat erilaiset kuin työssä käyvän: työmatkakulut jäävät pois, samoin työvaatekulut.
Eläkeläisen menot ovat siis pienemmät kuin työikäisen. Kun vielä olet töissä, voit harjoitella eläkeläisen arkea ja rahan käyttöä. Silloin voit suunnitella, mihin eläkkeesi käytät ja mistä pitää luopua.
Lue myös: Näin voit jatkaa työntekoa eläkkeellä – Lue asiantuntijan vinkit!
Voiko eläkeläinen käydä töissä?
Tottahan toki, eläkeläinen on jopa haluttu työntekijä. On jotenkin jopa aistittavissa, että työnantajat suhtautuvat positiivisemmin iäkkäisiin kuin ennen.
Tänä vuonna eläkkeelle pääsevät vuonna 1958 syntyneet, ja alin eläkeikä nousee hiljalleen koko ajan. Vuositasolla Suomessa siirtyy eläkkeelle runsas 60 000 ihmistä.
Se, jatkaako eläkeikäisenä vanhassa työpaikassa vai hakeutuuko johonkin toiseen hommaan, on taas kovin yksilöllistä. Fyysisissä ammateissa olleet eivät välttämättä jaksa tehdä töitä eläkkeellä, mutta jostain kevyemmästä työstä vapaalle jäänyt voi vielä hakeutua uusiin töihin.
Sitä paitsi Suomessa on nyt kova työvoimapula, joillakin aloilla jopa huutava pula tekevistä käsistä. Nykyisin esimerkiksi 66-vuotias ei ole yhtä ”vanha” kuin vielä 15 vuotta sitten, silloin hän oli ”vanhempi”.
Siis jos olet työkykyinen ja -haluinen, ei kun töihin vaan. Eikä työn tarvitse olla vanha ja tuttu, eläkeläinen voi aloittaa uuden työelämän ihan jossain uudessa hommassa, vaikka osa-aikaisena.
Muista hankkia työtä varten oma verokortti! Verotus on kohtuullinen, eikä eläkeläistä rangaista, jos hän tekee töitä.
Se on sitten omissa käsissä, kuinka pitkään haluaa tehdä töitä eläkkeellä. Kun ei enää jaksa tai ei huvita, poislähteminen on helppoa.
Miten eläkeläinen voi säästää?
Lakisääteinen eläkejärjestelmä antaa suomalaisille kohtuullisen hyvän toimeentulon ja vanhuudenturvan. Jos suinkin mahdollista, kannattaa eläkeläisenkin säästää: jos ei ihan pahan päivän varalle, niin puskuriksi tulevia menoja varten.
Mitään säästö- tai talletusvinkkejä on ulkopuolisen paha antaa, kannattaa kysellä omasta pankista neuvoja.
Asunnoissa ja kesämökeissä on suomalaisilla paljon rahaa kiinni, varallisuutta on enemmän kuin koskaan ennen. Eläkeläisen ei tarvitse kituuttaa ja ajatella jälkipolvia ja heille tulevaa perintöä.
Kovin monet sanovatkin nykyisin, että rahat voi ja saa käyttää itseensä, niitä ei tarvitse säästää jälkipolville. Aika hurja ajatus, muttei suinkaan itsekäs. Kannattaa harkita!
Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 9/2022.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti