Onko nuukailu tie rikkauteen? Kulujen karsiminen kuuluu sijoittajan työkalupakkiin - Pikkusummillakin kannattaa sijoittaa

Kulujen karsimiseen päädytään usein pakon sanelemana, mutta onko se yhä yksi mahdollinen tie säästää ja jopa hiukan vaurastua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kulujen karsimiseen päädytään usein pakon sanelemana, mutta onko se yhä yksi mahdollinen tie säästää ja jopa hiukan vaurastua?
Teksti: Eija Kallioniemi

”Monet puolustautuvat sanomalla, että ”ei ole rahaa sijoittamiseen”. Se ei pidä paikkansa. Jokainen pystyy säästämään”, uskoo Erkki Sinkko.

”Ei ole pakko ostaa heti hienoja musiikkilaitteita, uutta autoa, omaa asuntoa, eikä alvariinsa ravata etelänmatkoilla. Ryyppäämisen ja tupakoinnin lopettaminen kohentaa elintasoa välittömästi”, Sinkko listaa.

Lue myös: Turvaa talous! Yli 50-vuotiaskin ehtii vielä vaurastua – Näin neuvovat sijoittamalla rikastuneet Erkki Sinkko, Tomi Lahti ja Jasmin Hamid

Nuukailu on myös monelle sijoittajalle arkea

Tomi Lahden mielestä kulujen karsiminen on sijoittajan työkalupakin olennainen väline. Moni sijoittaja on itse asiassa kohtuullisen nuuka.

”Siinäkin on tietysti rajansa, miten askeettisesti on mielekästä elää. Kun tulee perhettä ja asuntolainaa, huomaakin, että kulujen karsiminen ei ole mahdollista siinä tilanteessa”, Lahti pohtii.

Jasmin Hamid arvelee, että keski- ja pienituloisella kulujen karsiminen ­onnistuu tiettyyn rajaan asti, mutta joka kuukausi on pakko maksaa ­asumisesta, ostaa ruokaa ja vessapaperia.

”Itse olen miettinyt sitä kautta, ­miten voisin ennemmin kasvattaa tuloja kuin yrittää kituutella. Kaikilla ei ole kuitenkaan sellainen työ tai elämäntilanne, jossa tuloja olisi mahdollisuus kasvattaa”, Jasmin Hamid sanoo.

Lue myös: Jasmin Hamid sijoittaa osakkeisiin – Sijoittaminen tuo käytännön pelivaraa ja turvaa arkeen, ruuhkavuosina hän suosi helppoa rahastosijoittamista

X