Näin Teresa, 19, on sijoittanut myös osan opintolainastaan: ”Olen sijoittanut kolmeen eri indeksirahastoon”

Jos haluaa ilahduttaa jälkeläisiään, heille voi lahjoittaa osakkeita. Jos haluaa saada lapsensa pärjäämään pysyvästi, heille kannattaa hankkia sijoitustietoa. Teresa Paatero oivalsi sijoittamisen hyödyt jo koulun taloustiedon kurssilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teresa Paateron kavereista moni muukin sijoittaa. Hän toivoo, että ­varallisuus voisi aikanaan mahdollistaa aikaa asioille, joita hän haluaa tehdä.

Jos haluaa ilahduttaa jälkeläisiään, heille voi lahjoittaa osakkeita. Jos haluaa saada lapsensa pärjäämään pysyvästi, heille kannattaa hankkia sijoitustietoa. Teresa Paatero oivalsi sijoittamisen hyödyt jo koulun taloustiedon kurssilla.
Teksti: Eija Kallioniemi 

’Totta kai houkuttelisi, jos sijoittamisella saisi niin paljon varallisuutta, että pystyisi jäämään aikaisemmin eläkkeelle tai tekemään lyhempää työviikkoa. Olisi aikaa kaikelle, mitä haluaisi tehdä.”

Näin miettii espoolainen 19-vuotias opiskelija Teresa Paatero. Hän on sijoittanut varojaan vuoden verran.

Aihe alkoi herätellä yläasteella yhteiskuntaopin tunneilla.

”Silloin tuli ensimmäinen ahaa, että voisi olla fiksua alkaa sijoittaa”, Teresa Paatero kertoo.

Lukion talouskurssilla kipinä sijoittamiseen leimahti

Lisää tietoa seurasi lukion talouskurssilla. Kipinä leimahti, kun yhteiskuntaopin opettaja oli mainostanut lukiolaisten valtakunnallista taloustietokilpailua Talousgurua, jota järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL sekä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine.

Teresa Paatero osallistui kilpailuun 2020 lukion toisella ja ylsi 14 finalistin joukkoon. Viime keväänä hän kirjoitti ylioppilaaksi helsinkiläisestä Ressun lukiosta.

Palkinnoksi Paatero olisi päässyt lukemaan taloustieteitä Helsingin yliopistoon tai Hankeniin, ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun, mutta hän halusi enemmän diplomi-insinööriksi.

Todistus avasi oven Aalto-yliopistoon, jossa Paatero aloitti syksyllä teknillisen fysiikan ja matematiikan opinnot.

”Matikankursseilla on tuntunut, että tämä on minun juttuni”, hän sanoo.

Teresa Paatero on sijoittanut 200 euroa kuussa

Sijoittamisen Teresa Paatero aloitti täytettyään 18 vuotta. Kotona ei keskusteltu sijoittamisesta, eivätkä vanhemmat olleet esimerkkinä.

”Tämä lähti liikkeelle minusta. On hyvä, jos vanhemmilla tai isovanhemmilla on mahdollisuuksia auttaa pesämunalla – ja jos nuorta kiinnostaa, he voisivat ­ylipäänsä opettaa asioita sijoittamisesta”, Paatero ­miettii.

”Olen sijoittanut kolmeen eri indeksirahastoon: Suomeen, Eurooppaan ja muuhun maailmaan. Koska sijoitan pieniä summia, koen saavani hajautusta kätevästi.”

Paatero sijoittaa 200 euroa kuussa ja sen lisäksi toisinaan muutaman sadan euron kertasijoituksia. Säästöjä on kertynyt kolmen kesän kesätöistä ja esimerkiksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätion tuhannen euron matematiikkastipendistä.

Sijoitussalkun arvo on jo 10 000 euroa

Sijoitussalkun arvo on nyt nuorelle ihmiselle melkoinen: noin 10 000 euroa.

”Selkeästi sijoitukset ovat kasvaneet jonkin verran”, Teeresa Paatero ynnää.

”Sitten kun on enemmän rahaa ja tietoa osakesijoittamisesta, aion sijoittaa myös sellaisten yhtiöiden osakkeisiin, joiden tulevaisuuteen uskon ja jotka toimivat vastuullisesti.”

Paatero on sijoittanut myös osan nostamastaan opintolainasta. Niin tekee moni hänen kavereistaan. Sijoittamisesta ja sen kohteista myös jutellaan kavereitten kesken.

”Jotkut ovat pystyneet sijoittamaan koko lainan. Jos valmistuu tavoiteajassa, saa myös opintolainahyvityksen, ja se tarkoittaa useita tuhansia euroja.”

Lue myös: Työtön yh-äiti Helena Rostedt kyllästyi köyhäilyyn – Sijoittamalla varat kasvoivat 30 000 euroon: ”Seuraava tavoitteeni on 100 000 euron varallisuus”

X