Rahastosijoitukset jäivät jumiin – Mitä tapahtuu Venäjä-rahaston suomalaisomistuksille? Näin vastaa Danske Invest

Venäjä-rahaston omistukset myydään heti, kun se on mahdollista. Siihen asti sijoitukset ovat jumissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni suomalainen rahastosijoittaja on suosinut ja sijoittanut Venäjä-rahastoihin isojakin summia.

Venäjä-rahaston omistukset myydään heti, kun se on mahdollista. Siihen asti sijoitukset ovat jumissa.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Suomalaisten suosimia Venäjä-rahastoja ovat olleet muun muassa OP Venäjä, Nordea Venäjä sekä Danske Invest Russia, joka suljettiin väliaikaisesti 28. helmikuuta vuonna 2022, neljä päivää sodan alkamisen jälkeen.

Lakkauttamishetkellä rahaston osuusrekisterissä oli hieman yli 4 800 osuudenomistajaa ja rahaston varat olivat 27,7 miljoonaa euroa. Rahaston väliaikainen keskeytys muuttui pysyväksi, kun lakkautuspäätös tehtiin vuoden 2022 huhtikuussa.

Merkittävä osa rahaston osuudenomistajista jäi hankalaan tilanteeseen, sillä merkittävä määrä omistuksia jäi jumiin rahastoon. Myyntitoimeksiantoja ehdittiin toteuttaa vain vajaa vuorokausi.

Viime syksynä Danske tilitti osuudenomistajille rahastossa jäljellä olleita käteisvaroja ja muissa kuin venäläisissä yrityksissä olleita omistuksia. Muut rahaston omistamat arvopaperit ovat edelleen rahaston nimissä ja ne myydään Danske Investin mukaan heti, kun se on mahdollista.

Selvitimme sijoittajien tilannetta, näin kysymyksiimme vastaa vastaava johtaja Marko Erkkilä, Danske Investin rahastotuotteista.

Miten sijoittajien varoille on käynyt?

”Käytännössä voi sanoa, että sijoittajat, jotka olivat mukana kun sota alkoi, ovat edelleen osuudenomistajia lakkautetussa rahastossa. Käytännössä tilanne ei ole juurikaan muuttunut, eli kaupankäynti venäläisillä osakkeilla ja varojen kotiuttaminen Venäjältä rajan yli ei ole edelleenkään mahdollista. Varoille ei lasketa arvoa.”

Mitä rahastosijoittajien jäljellä oleville osuuksille tapahtuu?

”Rahastolla on omistuksessaan kaikki myymättä olevat venäläiset osakkeet. Se tarkoittaa, että osuudenomistaja omistaa edelleen jäljellä olevat osuudet ja ne oikeuttavat edelleen kaikkiin venäläisiin yhtiöihin, jotka ovat rahaston omistuksessa. Tässä vaiheessa ei voi sanoa muuta kuin että aika näyttää. Istumme käsien päällä, ei ole muita vaihtoehtoja kuin odottaa.”

Onko rahastoyhtiöllä mitään mahdollisuuksia ajaa osuudenomistajien asiaa?

”Olemme toki kaikkien osuudenomistajien asialla ja vaalimme heidän etuaan, mutta meillä ei ole mitään mahdollisuuksia myydä, luovuttaa tai muuttaa osakkeita käteiseksi. Rahastossa on vain venäläisiä osakkeita, joilla ei voi käydä kauppaa.”

Mikä Venäjän osakemarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä?

”Venäjän markkinasta tuli sodan alkamisen jälkeen sisämarkkina. Sen hinnoittelusta en uskalla sanoa mitään, ja vaikka tietoa olisikin, sen luotettavuudesta ei olisi mitään takeita.

Suomalaisten tekemien rahastosijoitusten markkina-arvo on se, millä hinnalla kauppaa voi toteuttaa ja tällä hetkellä kauppaa ei voi käydä. Suomi ei ole tässä asiassa yksin.”

Onko mahdollista, että suomalaiset saavat vielä sijoituksiaan takaisin?

”Jos rahaston omistuksessa oleville yhtiöille ei tapahdu mitään tai Venäjältä ei tule valtiollisia ilmoituksia, katsomme edelleen, että osuudenomistajat ovat näiden yhtiöiden osakkaita ja omistajia. Me vaalimme sitä omistusoikeutta. Sitä, kauanko tämä tilanne kestää, on mahdoton arvioida.”

Millaista palautetta olette saaneet rahastosäästäjiltä ja sijoittajilta?

”Yhteydenottoja on tullut yllättävän vähän. En muista, että olisin törmännyt kiukkuisiin yhteydenottoihin kertaakaan. Sijoittajat ovat ymmärtäneet ongelman ja sen, miksi tässä tilanteessa ollaan. Enimmäkseen on kysytty sitä, mitä varoille kuuluu ja miten asia tästä etenee.”

Kuinka harvinaisesta tilanteesta on kyse?

”Tämä on suomalaisille rahastosijoittajille kaiketi ensimmäinen kerta, kun vastaavasta syystä useampi rahasto joutuu lakkauttamaan toimintansa. Olen itse ollut mukana rahastoliiketoiminnassa vuodesta 2006, enkä ole koskaan kokenut mitään vastaavaa. Tällaista riskiä ei kukaan osannut ennustaa.”

Venäjän osakemarkkina romahti sodan alettua. Voivatko osuudenomistajat vähentää tappioitaan verotuksessa?

”Syyskuussa 2022 suorittamamme ulosmaksu toteutettiin normaalin lunastuksen tapaan, jossa osuudenomistajien saamaa käteisvastiketta vastaan heiltä lunastettiin 90 prosenttia osuuksista.

Tässä yhteydessä realisoituivat myös verotukselliset tappiot näiden osuuksien hankintahinnan ja ”lunastushinnan” erotuksena. Osuudenomistaja voi hyödyntää näitä tappioita henkilökohtaisessa verotuksessaan.”

Lue myös: Turvaa talous! Yli 50-vuotiaskin ehtii vielä vaurastua – Näin neuvovat sijoittamalla rikastuneet Erkki Sinkko, Tomi Lahti ja Jasmin Hamid

<span class="typography__copyright">© Anu Nieminen </span>
© Anu Nieminen 
X