Onni Sarmaste pulassa – Yhtiökumppani Harry van Woerdenin ulosotto ajoi hämäriä velkoja perivän Justitus Internationalin vaikeuksiin

Ostamiaan kyseenalaisia velkoja perivän Justitus Internationalin toiminta on lamaantumassa. Asiakirjoista paljastui erikoiset omistuskuviot, ja sen miten Sarmaste ja van Woerden yrittävät peittää omistuksiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onni Sarmasteen rahahanana toimineen Justitus Internationalin toiminta on vaikeutunut huomattavasti.

Ostamiaan kyseenalaisia velkoja perivän Justitus Internationalin toiminta on lamaantumassa. Asiakirjoista paljastui erikoiset omistuskuviot, ja sen miten Sarmaste ja van Woerden yrittävät peittää omistuksiaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Onni Sarmaste on vaikeuksissa yhtiökumppaninsa Harry van Woerdenin ulosottoasian vuoksi. Liikemiesten yhdessä omistama hämäriä velkoja perivä yritys Justitus International Oy luisuu yhä suurempiin vaikeuksiin.

Seura kertoi, kuinka Justitus International sai maistaa omaa lääkettään, kun sitä haettiin konkurssiin joulukuussa 2022. Nyt yrityksen toiminta on entistä suuremmissa ongelmissa toisen omistajansa ulosoton vuoksi.

Kaksikon toiminta on saanut jatkua vuosikausia selvästi epäeettisestä toiminnasta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston kiellettyä ensin FC Perintä -nimellä toimineelta yritykseltä perintätoiminnan harjoittamisen, jatkoi kaksikko sitä Kasbono Oy:n nimellä.

Justitus International Oy:n osakeomistus lontoolaisyrityksen kautta

Viranomaisten kiellettyä Kasbonolta perintätoiminnan huhtikuussa 2022, muuttivat miehet nimen Justitus International Oy:ksi. Nyt tuon yrityksen toiminta on murenemassa, koska ulosottomies on ulosmitannut van Woerdenilta puolet Justituksen osakkeista.

Van Woerden kertoi ulosottovalituksessa, että Onni Sarmaste omistaa puolet Justitus Internationalin osakkeista LDN Legal Partners Ltd nimisen Lontooseen rekisteröidyn yrityksen kautta. Tämän yrityksen kautta Sarmaste kauppasi surullisen kuuluisat maskit huoltovarmuuskeskukselle keväällä 2020.

Ulosottomies saattaa myöhemmin pyrkiä ulosmittaamaan myös LDN Legal Partners Ltd:n omistamat Justitus Internationalin osakkeet, jos se katsoo, että yritys toimii ulosottovelkaisen Onni Sarmasteen peiteyrityksenä tämän todelliselle Justitus Internationalin osakkeiden omistukselle.

Epäonnistunut yritys peittää omistuksiaan

Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltävän ulosottovalitusasian asiakirjoista selviää, että ulosottomies katsoo van Woerdenin omistavan puolet Justitus Internationalista AHV-Finance Oy:n kautta. Vouti on ulosmittaamassa van Woerdenilta AHV-Financen osakkeiden lisäksi Consept in Green nimisen yrityksen osakkeita.

Oikeudenkäynti on kesken, eikä vouti saa realisoida osakkeita ennen oikeudenkäynnin loppumista.

Ulosottovalituksessa van Woerden väittää myyneensä vuonna 2019 molempien yritysten osakkeet Nordea PTE Ltd nimiselle Singaporelaiselle yritykselle.

Ulosottomies pitää näitä kauppoja kuitenkin näennäisenä oikeustoimena, ja siten pätemättöminä. Van Woerden on ulosottomiehen mukaan saanut AHV-Financelta osinkoa, sekä nostanut yrityksestä osakaslainaa. Lisäksi voudin mukaan Nordea PTE Ltd:n pankkitililtä ei ole maksettu kauppahintaa van Woerdenille, mutta AVH-Finance Oy on maksanut van Woerdenin lainoja sekä luottokorttilaskuja.

Merkittävä virhe paljastaa totuuden

Ulosottomiehen esittämien todisteiden mukaan Van Woerden on myös ollut AHV-Financen edustaja verotarkastuksessa, ja osallistunut yksin yhtiökokouksiin siten, ettei yhtiökokousten pöytäkirjoista ilmene, että hän edustaisi Nordea PTE Ltd:tä valtakirjalla.

Juristi Olli-Matti Korhosen mukaan van Woerdenin ulosottovalitus on erikoisesti tehty.

”Jos Nordea PTE Ltd todellisuudessa omistaisi AHV-Finance Oy:n ja Concept in Green Oy:n, olisi selvää, että tämä Nordea PTE Ltd tekisi ulosottovalituksen itse, eikä antaisi mukamas ulkopuolisen van Woerdenin hoitaa asiaa”, Korhonen toteaa.

Korhosella on kesken useampi asiakkaansa velkomusoikeudenkäynti, jossa Justitus International yrittää periä näiltä hämäriä velkoja.

Ulosottolaitos yhtiökumppaneiden käsikassara

Asiakirjojen mukaan oikeuslaitos on saanut vuodesta 2019 lähtien Kasbonon, myöhemmin Justitus Internationalin, perimistä velkomusasioista 200 000 euroa oikeudenkäyntimaksuja.

Oikeudellisen perinnän yksipuolisen tuomion oikeudenkäyntimaksu on 65 euroa. Jos velallinen riitauttaa jutun, nousee oikeudenkäyntikulu 270 euroon.

Olli-Matti Korhonen arvioi, että Justituksen oikeudellisesta perinnästä 95 prosenttia menee läpi sellaisenaan.

”Käräjäoikeudelta kirjeen saanut ihminen ei useinkaan osaa tai uskalla tehdä asialle mitään, ja perittävät velat siirtyvät ulosoton perittäväksi”, Korhonen sanoo.

Korhosen karkean arvion mukaan van Woerden ja Sarmaste ovat onnistuneet pelkästään vuoden 2019 jälkeen perimään ihmisiltä kaksituhatta eri epämääräistä velkaa viivästyskorkoineen.

Päättyykö Onni Sarmasteen ja Harry van Woerdenin yhteinen taival?

Ulosottorekisteristä selviää, että tammikuun 2023 jälkeen Justitus International ei ole maksanut oikeudenkäyntikuluja oikeuslaitokselle.

Korhosen mukaan näyttää siltä, että Onni Sarmaste ei ole osallistunut Justitus Internationalin päivittäiseen toimintaan. Lisäksi van Woerden on nähtävästi käyttänyt määräysvaltaa yhtiössä.

Van Woerdenin ulosoton myötä hänen ja Sarmasteen yhteinen tarina on todennäköisesti tulossa loppuun. Kun van Woerden ei ole pyörittämässä Justituksen velkojen perintää, myös yrityksen tarina on loppumassa.

Nähtäväksi jää onnistuuko Onni Sarmaste pystyttämään uuden firman, jonka kautta jatkaisi Justitus Internationalin hämärää perintäbisnestä.

Muokkaus 22.3.2023 klo 16.51: Onni Sarmaste kommentoi Seuralle näkevänsä Justitus Internationalin perimät velat oikeutetuiksi. Hänen mukaansa Justituksen velkomustuomioita on kaatunut oikeudessa oikeuskäytännön muutoksen vuoksi. Van Woerden jakaa Sarmasteen näkemyksen ja kommentoi lisäksi, että näkemyksensä mukaan hänen ulosottovalituksessansa ei käsitellä Nordea PTE Ltd:n asioita, vaan yhtiön juristi hoitaa niitä erikseen.

Lue myös: Onni Sarmasteeseen yhdistetty yritys sai maistaa omaa lääkettään – Justitus Internationalia haetaan konkurssiin

Onni Sarmaste Justitus International

Onni Sarmaste omistaa Justitus Internationalin osakkeet LDN Legal Partners Ltd nimisen Lontooseen rekisteröidyn yrityksen kautta. . © Onni Sarmaste/Linkedin ja istock

X