Risteilylaivoilta putoaa mereen 5–10 ihmistä vuodessa – ”kaiteelle pitää nousta itse pudotakseen”

Risteilyalukselta ei voi pudota mereen vahingossa. Veden varaan joutuneet ovat yleensä miehiä, mutta muutama nainenkin mahtuu joukkoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maanantaina Baltic Princess -alukselta veteen pudonnut nuori mies löytyi puolen tunnin etsintöjen jälkeen.

Risteilyalukselta ei voi pudota mereen vahingossa. Veden varaan joutuneet ovat yleensä miehiä, mutta muutama nainenkin mahtuu joukkoon.
Teksti:
Johanna Jantunen

Risteilyalukselta mereen putoaminen ei ole aivan harvinaista.

Maanantaina uutisoitiin jälleen uudesta tapauksesta. Nuori mies oli pudonnut mereen Tallink Siljan Baltic Princess -laivalta Paraisten länsipuolella.

Miten joku onnistuu putoamaan laivalta? Millaisia tapaukset yleensä ovat?

Itse aiheutettua

Ihmisiä päätyy risteilyaluksilta veden varaan muutamia kertoja vuodessa.

”Keskimäärin tällaisia tapauksia on vuosittain viidestä kymmeneen”, meripelastusjohtaja Benny Paulsson Turun meripelastuskeskuksesta kertoo.

Putoavatko ihmiset veteen siksi, että ovat taituroineet kaiteilla humalassa, vai onko kyse yleensä tahallisesta teosta?

”Me emme vastaa siihen, mistä syystä tällaista tapahtuu. Tavoitteemme on saada ihminen ylös merestä hengissä”, Paulsson sanoo.

Risteilyalukselta ei kuitenkaan voi pudota vahingossa.

”Risteilyalusten kaiteet on rakennettu niin turvallisesti, että kaiteelle pitää itse nousta pudotakseen laivalta. Täytyy joko kiivetä kaiteelle pelleilemään tai hypätä yli tahallaan”, viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta kertoo.

”Jos laivalta voisi pudota vahingossa, vastaavaa voisi sattua maissa esimerkiksi kauppakeskuksissa”, Nöjd vertaa.

Kuinka moni selviää?

Putoaja on yleensä mies.

”Toki muutamia naisiakin on joukossa”, Paulsson kertoo.

Putoajan todennäköisyys pelastua riippuu vuodenajasta.

”Vaikka pudonnut henkilö löytyisikin, kylmässä meressä ei pysy hengissä hirveän pitkään. Kylmyys tekee tehtävänsä”, Paulsson sanoo.

”Selviäminen on kuitenkin tapauksesta kiinni. Muutama vuosi takaperin oli tapaus, jossa ihminen oli kuusi tuntia meressä, mutta selvisi kuitenkin.”

Tämä tapahtui kesällä 2013. Vesi oli tuolloin 16–18-asteista.

Kun pudonnut saadaan ylös merestä, hänet kuljetetaan useimmiten helikopterilla sairaalaan. Helikopterikyydin sai myös maanantaina Baltic Princessiltä pudonnut mies.

Risteilyalus kääntyi takaisin heti putoamisesta kuultuaan ja laski pelastusveneen veteen. Mies löytyi merestä puolen tunnin etsimisen jälkeen kello 16.30. Hänet kuljetettiin helikopterilla Turun keskussairaalaan.

Laiva pysähtyy

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että risteilyaluksilla on selkeä ohjeistus putoamisten varalta.

”Ensin heitetään veteen pelastuspoiju. Laiva alkaa saman tien hiljentää vauhtia ja pysähtyä. Kun kyseessä on iso laiva, pysähtyminen tietysti kestää”, Nöjd kertoo.

Risteilijältä lasketaan myös pikapelastusvene vesille.

”Veneessä on miehistön jäseniä kyydissä, ja lisäksi hälytämme apua meripelastuskeskuksesta.”

Myös muut lähistöllä olevat laivat ovat velvoitettuja avustamaan etsinnöissä. Haravoitavat alueet eivät yleensä ole kovin laajoja.

”Pudonnut löytyy yleensä laivan reitiltä, jos ihminen vain on löydettävissä”, meripelastusjohtaja Paulsson sanoo.

Turvakamerat auttavat

Laivojen turvakamerat auttavat etsintäoperaatiossa. Kameroiden avulla voidaan selvittää, onko jotain todella tapahtunut ja milloin.

”Kun tiedetään tarkka kellonaika, etsintäpaikka tarkentuu, ja kadonnut pystytään löytämään helpommin”, Paulsson sanoo.

Jos kanssamatkustaja näkee putoamistilanteen, hän ehkä etsii ensin infotiskin, joka ilmoittaa tapahtuneesta laivan ohjaamoon.

Viestiketju vie vaihtelevasti aikaa, joten putoamisen täsmällinen hetki voi hämärtyä. Kamerat antavat lisää tarkkuutta etsintään.

Onko kameroita laivojen kansilla kuitenkaan tarpeeksi, jos toisinaan joudutaan arvuuttelemaan sitä, hyppäsikö kadonnut henkilö tahallaan mereen?

Nöjdin mukaan putoamistapaukset on pystytty selvittämään hyvin kameroiden avulla.

”Tietysti aina voi löytyä pieni katvealue, mutta ainakin tähän asti kaikki tapaukset on pystytty  selvittämään kameroista. Yleensä putoamisilla on myös useita silminnäkijöitä”, Nöjd sanoo.

Vähänkin toivoa

Pudonnutta henkilöä etsitään merestä niin kauan kuin on vähänkin toivoa. Useimmiten pudonnut lopulta löytyy, mutta joskus liian myöhään.

Toisinaan tapaukset jäävät mysteereiksi. Kadonneen ihmisen etsintä kuuluu poliisille.

”Tapaus muuttuu poliisitehtäväksi, kun katsotaan, ettei ole enää mahdollisuutta löytää ihmistä hengissä”, Paulsson kertoo.

X