Joonas Nordman: Alfa-TV:n porukan oma totuus

Seuran kolumnisti Joonas Nordman pohtii riippumatonta uutistoimintaa ja Alfa-TV:n poliittista agendaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Joonas Nordman.

Seuran kolumnisti Joonas Nordman pohtii riippumatonta uutistoimintaa ja Alfa-TV:n poliittista agendaa.
Teksti: Joonas Nordman

”Kansan pitää saada oikeaa tietoa ja näkemystä siitä missä ollaan”, linjasi Hesburgerin perustaja Heikki Salmela Talouselämä-lehdessä. Haastattelussa hän hahmotteli uutistoiminnan linjaa kristilliskonservatiiviselle Alfa-TV:lle, jonka osaomistaja hänestä oli juuri tullut.

Yleisradiossa ei Salmelan mukaan ole mitään vikaa, mutta ”meidän pitää muodostaa erilaisista mielipiteistä erilaisia näkemyksiä, kun ei ole mitään yhtä totuutta”.

Muita kanavan merkittäviä omistajia kesäkuusta lähtien ovat olleet liikemiehet Eero Lehti, Toivo Sukari, Joni Nelimarkka sekä myös kansanedustajana toimiva Harry ”Hjallis” Harkimo (liik). Hän lyttäsi Uuden Suomen haastattelussa Ylen epädemokraattiseksi laitokseksi, joka ”tekee mielivaltaisesti ohjelmia”.

Alfa-TV:n kelkkaan niin ikään lähtenyt mediakonserni Keskisuomalainen arvioi suurimman lehtensä pääkirjoituksessa, että ”suuret valtakunnalliset uutistoimitukset ovat yhdenmukaistuneet” ja että ”Yleisradion, MTV:n ja Helsingin Sanomien toimituksellinen arvomaailma heijastelee suurta samankaltaisuutta”.

Alfamiesten oma totuus

Länsimaisessa demokratiassa uusien uutismedioiden syntyminen on ehdottoman hieno ja normaali asia. Alfa-TV:n tapauk­sessa ihmetystä herättävät kuitenkin sijoittajien puheet.

Mitä on se oikea tieto, joka kansalta nyt pimitetään? Mikä on se yksi totuus, jota meille syötetään?

Mitä on Ylen mielivalta? Nämä ovat kovia väitteitä, joiden vastineeksi tarvittaisiin lista esimerkkejä, eikä pelkkää epämääräistä fiilistelyä.

Keskisuomalainen nimeää pääkirjoituksessaan Ylen ja HS:n toimitustyön vihervasemmistolaiseksi. Kun kysyy muutamalta vihervasemmistolaiselta, heistä Hesari on patakokoomuslainen.

Yle puolestaan tuhosi kesällä vihreiden Anni Sinnemäen pormestarihaaveet uutisoimalla häneen kohdistuvasta virkarikosepäilystä vain pari päivää ennen vaaleja. Ei siis vihervasemmistolaista, vaan riippumatonta uutistoimintaa.

Oikeistolaiset miljonäärit yrittävät politisoida muiden uutistyötä, vaikka heidän pitäisi rehellisyyden nimissä myöntää, että nimenomaan he taitavat nyt olla rahoittamassa uutismediaa, jolla on poliittinen agenda.

Luotto suomalaisten medialukutaitoon

Alfa-TV:n isä, avoimen vanhoillinen Hannu Haukka on pyörittänyt kanavaa tähän asti muun muassa Pohjois-Amerikan kristityiltä tulleilla lahjoituksilla.

Suomen Kuvalehti kirjoitti siihen liittyvistä epäselvyyksistä keväällä. Moni muistaa, että vuonna 2019 kanava keskeytti transsukupuolisen ihmisen haastattelun. Suvaitsevaisuus ja moniarvoisuus eivät siis näytä istuvan kanavan profiiliin.

Suomalaisten suuri enemmistö on medialukutaitoista väkeä, joka osaa käsitellä saamaansa tietoa ja erottaa faktan mielipiteestä. Luottamus isoja, pitkän linjan mediataloja kohtaan on eri tahojen tutkimuksissa vuodesta toiseen eurooppalaisittainkin korkealla tasolla. Se on osoitus niiden moniäänisyydestä.

Lue myös: Suuret kriisit herättävät tasaisin väliajoin kaikenikäiset – Joonas Nordman: ”Ovatko kolmekymppiset nykyajan hylätty sukupolvi?”

X