Nelisen vuotta sitten istuin Käpylän Klubin asukaskahvilassa siinä toivossa, että tutustuisin alueeni naapureihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Nelisen vuotta sitten istuin Käpylän Klubin asukaskahvilassa siinä toivossa, että tutustuisin alueeni naapureihin. Ramppasin asukaskirppareilla. Liityn jopa piirustuskerhoon, vaikkei kuvataide ole muuten harrastukseni. Miksi ihmeessä? Koska halusin puutalokodin tavallisen kerrostaloasuntoni tilalle.

Päätöntä? Kyllä, mutta ei täysin ainutlaatuista hurahtamista. Helsingin kantakaupungin läheisyydessä sijaitsevat puutaloasunnot ovat haluttuja erityisesti boheemeissa piireissä. Ne eivät juuri koskaan tule kiinteistövälittäjille myyntiin tai vuokralle, sillä uusi asukas löytyy useimmiten tuttavapiiristä tai sosiaalisen median kautta.

Miten noihin romanttisten pihojen yhteisöihin pääsee asumaan? Asiaa ihmetellään esimerkiksi Kumpulan kaupunginosasivuilla tämän tästä.

Halukkaita ostajia kehotetaan kiertämään lähikauppojen ilmoitustauluilla, asukastaloissa – ja jopa liittymään paikalliseen urheiluseuraan, jotta tutustuisi paikallisiin ja kuulisi vapautuvista asunnoista.

Siis pitääkö todella alkaa opetella pelaamaan jalkapalloa Käpylän riveissä saadakseen asunnon? Pitää. Olen ollut itse vuosia yksi näistä epätoivoisista asunnonetsijöistä.

Oliko kahvilan pöydässä päivystämisestä tai kissakuvien piirtämisestä pikkuryhmässä sitten mitään hyötyä? Ei todellakaan. Kaikki piirustuskerholaiset eivät edes asuneet alueella, vaan tulivat kauempaa ”koska tämä alue on niin kiva”.

Olen hivuttautunut kohti unelmaani pikkuhiljaa. Ensin muutin tavalliseen Käpylän kerrostaloon, sitten puuasuntoon Käpylän laitamille, ja nyt lopulta Puu-Käpylään. Joka ainoa kerta olen löytänyt asunnon ihan tavallisilta asuntoilmoitussivuilta netistä.

Sen sijaan asunnon myynnissä olen hyötynyt vaihtoehtoisista metodeista: vanhanaikaiset ilmoitustaulut toimivat edelleen oikein hyvin. Sitä kautta voi löytää sen kaikkein epätoivoisimman asunnonetsijän, joka tekee kaupat heti. Meitä on monia.

Nyt kun muutto on edessä vihdoinkin himoittuun Puu-Käpylään, se herättää kysymyksiä. Onkohan uusi kotini vihdoin se oikea? Pääsenkö elämään oman elämäni Harvoin tarjolla -sarjan juonikuvioita?

X